Black Friday στην Ελλάδα; Σοβαρά τώρα; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

27/11/2017

Black Friday στην Ελλάδα; Σοβαρά τώρα;

Ο παραλογισμός της εποχής μας και ιδιαίτερα στην πολύπαθη Πατρίδα μας δεν έχει τέλος. Σε μία εποχή όπου η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει διαλύσει ό,τι είχε απομείνει από την προβληματική και ήδη αρκετά βεβαρημένη οικονομία, τα μισθοφορικά Μέσα Ενημερώσεως(;) και τα πρόστυχα social media προπαγάνδισαν και επέβαλαν την καπιταλιστική Δυτική συνήθεια της ... Black Friday.

Ως Black Friday -στα "ξεχασμένα" Ελληνικά σημαίνει Μαύρη Παρασκευή- ονομάζεται ανεπίσημα η ημέρα που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου. Οι Αμερικάνοι στην χώρα τους θεωρούν αυτή την μέρα ως την αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών από το 1952.

Τα περισσότερα μεγάλα (και όχι μόνο) εμπορικά καταστήματα ανοίγουν από πολύ νωρίς, μάλιστα τα τελευταία χρόνια από τις μεταμεσονύκτιες ώρες(!), κάνοντας μεγάλες προσφορές. Στις ΗΠΑ η Black Friday δεν είναι επίσημη αργία, αλλά κάποιες Πολιτείες, όπως είναι η California από την οποία ξεκίνησε αυτή η "παράδοση", έχουν καθιερώσει την αργία της "Ημέρας μετά την ημέρα των Ευχαριστιών" για τους υπαλλήλους της Πολιτείας, αντικαθιστώντας μια άλλη ομοσπονδιακή αργία, όπως είναι η Ημέρα του Κολόμβου. Πολλοί εργαζόμενοι εκτός του λιανικού εμπορίου, καθώς και τα σχολεία, έχουν αργία την ημέρα των Ευχαριστιών και την επόμενη, οπότε μαζί με το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί δημιουργείται μια τετραήμερη αργία, που αυξάνει τον αριθμό των δυνητικών αγοραστών. Κοινώς, η χαρά του καπιταλισμού!

Έτσι, λοιπόν, και αυτή η καθαρά αμερικανική συνήθεια επιβλήθηκε στην Χώρα μας και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, όπου η οικονομία -όπως προείπαμε και ζούμε όλοι- παραπαίει, με την απειλή της χρεωκοπίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων μας.

Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να εμπόδισε τους "ανέμελους" νεοέλληνες, που παρά την βαριά φορολογία, παρά τα υπέρογκα δάνεια που ενδεχομένως να τους στερήσουν ακόμα και την κατοικία τους, παρά την ανεργία, παρά το χάλι μας το μαύρο, ξέχασαν τους 23 νεκρούς στην Μάνδρα της Αττικής από την θεομηνία των προηγούμενων ημερών, αδιαφόρησαν για τα πολιτικά όργια των εξοπλιστικών σκανδάλων που βαρύνουν την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον υπουργό Αμύνης, και επιδόθηκαν σε αγορές εκμεταλλευόμενοι(;) την ημέρα.

Στα νιάτα μου χρησιμοποιούσαμε την έκφραση «αμερικανάκι με πέρασες;» θέλοντας να τονίσουμε στον συνομιλητή μας πως η προσπάθεια να μας εξαπατήσει έχει αποτύχει πλήρως. Οι Αμερικανοί δικαίως θεωρούντο στην πλειοψηφία τους αφελείς και εύπιστοι -φυσικά πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις- καθώς, επίσης, εύκολα "θύματα" της προπαγάνδας των Μέσων Ενημέρωσης(;).

Φαίνεται, όμως, πως οι πραγματικοί αφελείς και εύπιστοι είμαστε όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη, που ζηλέψαμε την ζωή τους και καθημερινά την αντιγράφουμε άσκεφτα. Ποιος είναι, τελικά, ο πραγματικός αφελής; Μάλλον εμείς, οι νεοέλληνες, που αφήσαμε τον πολιτισμό χιλιάδων ετών που παραλάβαμε από τους Πατέρες μας και υιοθετήσαμε τις πρωτόγονες συνήθειες των απογόνων των Φράγκων.

Και οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι!

2 σχόλια:

  1. Πρόεδρε,φοβάμαι πως επηρεάζεσαι από την προπαγάνδα των θλιβερών μ.μ.ε.

    Ο ελληνικός λαός αδιαφόρησε για το ..μπλάκ φράιντέι.Η πραγματικότητα των μ.μ.ε. ήταν και πάλι εικονική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν συνηθίζω να διαμορφώνω την άποψή μου από τα Μέσα Ενημερώσεως. Τα γραφόμενά μου στηρίζονται στην προσωπική μου εμπειρία από την καθημερινή συναναστροφή με την Ελληνική κοινωνία, που είναι ιδιαίτερα έντονη λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητος, στην εμπειρία των συνεργατών μου και στα όσα ο Ελληνικός λαός "ομολογεί" μέσω των σχολίων και των αναρτήσεων του στα social media και στα ειδησιογραφικά ηλεκτρονικά "στέκια".

      Δυστυχώς, παρότι θα ήθελα να ισχύει το αντίθετο, εκτός λίγων εξαιρέσεων που τους αξίζουν συγχαρητήρια, οι νεοέλληνες άγονται και φέρονται σύμφωνα με την προπαγάνδα και την πλύση εγκεφάλου που δέχονται.

      Ειδικά φέτος, το κακό με το Halloween και την Black Friday ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ακόμα και στα σχολεία!

      Διαγραφή