Τι συμβαίνει πραγματικά στο Qatar; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/07/2017

Τι συμβαίνει πραγματικά στο Qatar;

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο ζήτημα του Qatar, είναι αυτή του Dr. Paul Craig Roberts. Με το άρθρο του, που έχει τίτλο «Saudi Arabia Has Handed the Emir of Qatar an Opportunity to Redirect History» (Η Σαουδική Αραβία έδωσε στον Εμίρη του Qatar την ευκαιρία να αλλάξει την πορεία της Ιστορίας), δίνει μια πειστική εξήγηση των γεγονότων που οδήγησαν στην νέα κρίση της Μέσης Ανατολής.

Σας παραθέτω αυτούσιο το άρθρο, στην μετάφρασή μου από το Αγγλικό κείμενο:

Σε περίπτωση που έχετε παρατηρήσει το μπάχαλο σχετικά με το Qatar και αναρωτιέστε περί τίνος πρόκειται, ο λόγος είναι το Al Jazeera, ένα πρακτορείο ειδήσεων, που ιδρύθηκε από τον Εμίρη ο οποίος κυβερνά τον πλούτο του πετρελαίου και του αερίου στον Περσικό Κόλπο. Το Al Jezeera είναι πολύ πιο επαγγελματικό από οποιονδήποτε οργανισμό ειδήσεων στην Δύση. Το πρόβλημα του Al Jazeera είναι ότι καλύπτει τα πραγματικά νέα και λέει την αλήθεια. Αυτό είναι απαράδεκτο για τους Σαουδάραβες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Washington.

Την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Iraq, ο πρίγκιπας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε από την Washington βομβιστική επίθεση εναντίον του Al Jazeera, έτσι ώστε ο αραβικός κόσμος να μην ενημερωθεί για τα πραγματικά γεγονότα της επίθεσης των ΗΠΑ στο Iraq. Τον Απρίλιο του 2003 το γραφείο του Al Jazeera στην Βαγδάτη, στο Ιράκ, χτυπήθηκε από έναν αμερικανικό πύραυλο, που σκότωσε έναν δημοσιογράφο και τραυμάτισε έναν άλλο. Φυσικά, η Washington υποστήριξε ότι ήταν απλώς ένα λάθος.

Το Qatar έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο -129.700 δολάρια το 2016- ένα ποσό όπου συγκρινόμενο το αμερικανικό κατά κεφαλήν εισόδημα υπολείπεται κατά πολύ.

Το Qatar φιλοξενεί επίσης την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Αυτό το γεγονός καθιστά τον κατάλογο των αιτημάτων, ή αλλιώς ό,τι έχει απαιτήσει η Σαουδική Αραβία από το Qatar, περίπλοκο. Ουσιαστικά, οι Σαουδάραβες κατηγορούν το Qatar ότι "υποστηρίζει την τρομοκρατία" επειδή ο Εμίρης επιτρέπει στο Al Jazeera να λέει την αλήθεια. Η δεύτερη απαίτηση στην λίστα είναι, το Qatar να κλείσει το Al Jazeera.

Ο Εμίρης είναι περήφανος για το Al Jazeera και πρέπει να είναι. Από την άλλη πλευρά, το Qatar μοιράζεται χερσαία σύνορα με την Σαουδική Αραβία. Αλλά οι Σαουδάραβες είναι παγιδευμένοι, ως αντιπρόσωποι της Washington, σε έναν πόλεμο με την Υεμένη. Θέλει η Σαουδική Αραβία ένα δεύτερο μέτωπο; Ποια θα ήταν η απάντηση της Washington σε μια Σαουδική επίθεση σε μια χώρα που φιλοξενεί την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της στην Μέση Ανατολή;

Μπορεί το Qatar να ενσωματωθεί στην Σαουδική Αραβία; Εάν ναι, το πρόβλημα μετατρέπεται στο ότι οι άπιστοι θα έχουν στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατεύματα στην χώρα που προστατεύει το ιερό τέμενος της Mecca. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η Washington δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την μεγαλύτερη βάση της στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, η Washington μισεί το Al Jazeera. Μπορούμε, λοιπόν, να περιμένουμε ότι η Washington θα πιέσει τον Εμίρη να συμμορφωθεί με το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας; Τι θα γινόταν αν ο Εμίρης, αντί αυτού, διέταζε την αποχώρηση της Washington και την εγκατάσταση των Ρώσων ή των Ιρανών με τους οποίους μιλάει ήδη; Εάν ο Εμίρης μπορούσε να αποφύγει τις προσπάθειες δολοφονίας της CIA, θα μπορούσε μεμονωμένα να αλλάξει την πορεία της ιστορίας.

Μόνο η διεφθαρμένη σαουδαραβική μοναρχία και οι ηλίθιοι στην Washington θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τέτοια ευκαιρία σε έναν απλό Εμίρη. Αν ήμουν ο Εμίρης, θα βρισκόμουν στο τηλέφωνο με τον Влади́мир Влади́мирович Пу́тин.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου