Ποιος Αναστασιάδης; Ποια λύση; Ποια διάσκεψη; (5) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/01/2017

Ποιος Αναστασιάδης; Ποια λύση; Ποια διάσκεψη; (5)

4. Είπαμε: «μέλλον», και για την ελληνική Κύπρο το μέλλον τοποθετείται αποκλειστικά μέσα σε μια ευρεία εταιρική – οικονομική, πολιτική και στρατιωτική – συμμαχία με Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο ικανή να κρατήσει την Τουρκία σε σίγουρη απόσταση.

Ένα τέτοιο ισχυρό ατού οικονομικής άνθησης της Κ.Δ. εντός ενός πλέγματος πολιτικής και αμυντικής υποστήριξης από αυτούς τους εταίρους, μαζί με πρόσφορες συμπράξεις και οικονομικές συνεργασίες με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, θα μπορεί να εξελιχθεί και σε ισχυρό μαγνήτη για την τουρκοκυπριακή πλευρά ώστε αυτή να έλκεται από την ανάγκη ενός δυνατού συνεταιρισμού με την ελληνοκυπριακή που δεν θα αποκλείει και μια πολιτική και πολιτειακή λύση.

Μια λύση, αυτή, πολύ πιθανόν ευμενώς εφικτή έχοντας υπόψη πως το μέλλον της Τουρκίας δεν φαίνεται καθόλου ρόδινο και η ίδια οδεύει προς μια κατάσταση τελείως αντίθετη με την σημερινή, όσο κι αν ο Ερντογάν σπασμωδικά επιδιώκει να αποκτήσει όλο και περισσότερη εξουσία, αυτός, και ο λαός του λιγότερη ελευθερία.

Σε ένα, το πολύ δυο χρόνια, με βάση όσα «μαγειρεύονται», και με προοπτική την διάλυση, σε Συρία και Ιράκ, των τζιχαντιστικών καθεστώτων, η Τουρκία προβλέπεται να παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική in peius γεωγραφική εικόνα και μαζί πολιτειακή διαμόρφωση.

Δεν είναι απίθανο αυτή η σημαντική αλλαγή να έχει επίσης σημαντικές συνέπειες στη Βόρειο Κύπρο και στο εκεί καθεστώς, συνέπειες οι οποίες να προσφέρουν στέρεα ερείσματα καλύτερης και χρησιμότερης προσέγγισης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μη ξεχνάμε ότι η Τουρκία με τα σημερινά της χάλια περιμένει πώς και πώς μια νίκη στο Κυπριακό, μια νίκη που θα την εκτοξεύσει διεθνώς και θα την κάνει να νιώσει περισσότερο ότι δικαιούται να επέμβει και στο Αιγαίο και στη Θράκη. Η Τουρκία έχει απόλυτη ανάγκη από μια διεθνή διάκριση, και ελπίζει το Κυπριακό να της τη δώσει. Όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα αν ή όχι θα της χαρίσει αυτή τη τεράστια ικανοποίηση με μεγάλες διεθνείς προεκτάσεις.

Γι΄ αυτό πρέπει να ευχόμαστε να παγώσει η οποιαδήποτε διάσκεψη σε Γενεύη ή αλλού και να έχει έτσι η Κ.Δ. την ευκαιρία να εξελιχθεί πραγματικά σε κομβικό σημείο της περιοχής, που η θέση της στο χάρτη προβάλλει και επιβάλλει.

Γι’ αυτό και για παν ενδεχόμενο είναι βασικότατο η Κ.Δ. να παραμείνει ελεύθερη, υγιής οικονομικά και σταθερή πολιτικά με έναν Πρόεδρο στο ύψος των γεγονότων, προσκολλημένο στο άμεσο και μελλοντικό συμφέρον των Ελληνοκυπρίων, κάτι που αποκλείεται παντελώς με το έκτρωμα της ΔΔΟ.

5. Όλα ετούτα ακυρώνονται εφόσον υπάρξει μεταμέλεια του Προέδρου και ανάλογη δράση. Υπάρχει ελπίδα;

[ προηγούμενη σελίδα ] [ αρχή άρθρου ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου