Ποιος Αναστασιάδης; Ποια λύση; Ποια διάσκεψη; (4) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/01/2017

Ποιος Αναστασιάδης; Ποια λύση; Ποια διάσκεψη; (4)

3. Αυτών λεχθέντων, θα πρέπει ίσως ή μάλλον να δούμε πώς η Κ.Δ. θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει επωφελώς την ελευθερία κινήσεων που θα διαθέτει μετά την αποτυχία της διάσκεψης, την αδυναμία μιας συμφέρουσας συμφωνίας και την στασιμότητα των διεθνών παραγόντων που θα ακολουθήσει τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Το πρόγραμμα της εξέλιξης της Κύπρου (εννοώ της Κ.Δ.) πρέπει να είναι ιδιαιτέρως κυπροκεντρικό. Και λέγοντας «κυπροκεντρικό» εννοούμε βέβαια να αφορά αμιγώς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Τουρκία περνάει πολύ άσχημες στιγμές: τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα, η σχεδόν κατάρρευση της νομισματικής πολιτικής της, η μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας της, ο αναβρασμός που υποβόσκει (και μερικώς εκδηλώνεται) και η αντιπαλότητα προς τον Ερντογάν που υπάρχει στο εσωτερικό και μεγαλώνει, η αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα με την ΕΕ και η στρατιωτική οπισθοχώρηση στο Ιράκ καθιστούν την Τουρκία αρκετά αδύναμη, σχεδόν έρμαιο των καταστάσεων και πολύ μειωμένης δυνατότητας αντιδράσεων.

Ειδικά δε το ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ βρίσκονται σε τόσο χαμηλό βαρομετρικό και στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, είναι και έντονα ανασταλτικό στοιχείο σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη ιδέα αλλοίωσης του status quo στον τουρκοκυπριακό βορρά της Κύπρου.

Αυτό σημαίνει πως ούτε λόγος να γίνεται για «προσαρτήσεις» ή «ενσωματώσεις» και πράσσειν άλογα, όπως απερίφραστα βγήκε στη φόρα και καλλιεργήθηκε από ελληνοκυπριακής πλευράς. Τέτοιου είδους πράξεις είναι πολύ βαριές, δύσκολες και ασύμφορες στις σημερινές συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Επομένως μια αποτυχία ή μια «χειμέρια νάρκη» στη Γενεύη μπορεί να γίνει το έναυσμα για μια διαδρομή επιτυχίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, μια διαδρομή ωστόσο που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς τον Αναστασιάδη, ένα πραγματικό βαρίδιο, ένα στοιχείο ολωσδιόλου αρνητικό και επικίνδυνο, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι απαραίτητο να εξαφανιστεί από τη πολιτική σκηνή της Κύπρου.

Τα «μέσα» για την «διαγραφή» αυτού του Προέδρου ο οποίος τρανά απέδειξε πως δεν θέλει και ούτε μπορεί να προστατέψει τη χώρα του, είναι γνωστά και προπαντός βατά. Η Κύπρος χρειάζεται έναν άλλο Πρόεδρο που να ξέρει να αντιστέκεται σε ξένες και εγχώριες πιέσεις και παράλληλα να εφαρμόζει προγράμματα που θα δίνουν στην Κ.Δ. πλούτο, ευημερία και ευοίωνο μέλλον χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας ΚΑΙ την ξένη φιλική παρουσία.

Τέλος πάντων, ένας Πρόεδρος με δυνατή και αποφασιστική προσωπικότητα και εραστής της πατρίδας του.

[ προηγούμενη σελίδα ] [ επόμενη σελίδα ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου