Τα επιστημονικά επιτελεία και η elite της εξουσίας των ΗΠΑ - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/06/2016

Τα επιστημονικά επιτελεία και η elite της εξουσίας των ΗΠΑ

Σε αυτούς που θεωρούν ακραία και υπερβολικά τα όσα κατά καιρούς προσάπτουμε στην Δύση και στην πολιτική της, αφιερώνω την μετάφρασή μου στο παρακάτω δημοσίευμα του συνονόματου δικηγόρου, οικονομολόγου και δημοσιογράφου, Manuel E. Yepe. Το πρωτότυπο κείμενο μετέφρασε στα Αγγλικά ο Walter Lippmann για τα CubaNews.

Η elite εξουσίας των ΗΠΑ εμπλέκεται με πολλούς τρόπους στην διαμάχη για την παγκόσμια κυριαρχία, την άσκηση και την υπεράσπισή της.

Η επισφαλής ισορροπία δυνάμεων στον διπολικό κόσμο, που ζήσαμε μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπόδισε τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ να επιβάλλει την απόλυτη ηγεμονία του σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ισορροπία αυτή βασίστηκε στον πυρηνικό εκβιασμό, που απείλησε την ανθρωπότητα μετά από τον βομβαρδισμό γενοκτονίας στην Hiroshima και στο Nagasaki.

Αργότερα ξεκίνησε μια παρατεταμένη κούρσα εξοπλισμών, που προωθήθηκε από την λεγόμενη "ισορροπία του τρόμου". Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη, που είναι η κινητήρια δύναμη για την παραγωγή όπλων, θα μπορούσε να προκληθεί μια ανισορροπία στην διεθνή σκηνή. Αυτός που έχει τα περισσότερα και πιο θανατηφόρα όπλα θα είναι σε θέση να καταστρέψει τον άλλο.

Χάνοντας κάθε ελπίδα ότι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα άνοιγε τον δρόμο για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, εμφανίστηκε μια ασταμάτητη κούρσα εξοπλισμών στους δρόμους της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Έδωσε στον ιμπεριαλισμό το σχήμα που έχει σήμερα η σκοτεινή πραγματικότητα με την πιο ισχυρή, σκληρή και αδίστακτη ηγεμονική υπερδύναμη στην ιστορία της ανθρωπότητος, που πλέον αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την επιβίωση του είδους μας.

Σήμερα, ζούμε σε έναν μονο-πολικό κόσμο, με μια και μόνο υπερδύναμη να επιβάλει τα εγωιστικά συμφέροντά της στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή δείχνει ότι είναι η ληστρική φύση της επικρατούσας καπιταλιστικής τάξης που προκαλεί τα περισσότερα δεινά. Υπάρχει μια ζωτική ανάγκη να την αντικαταστήσουμε με μια νέα, απλή και ανθρώπινη τάξη.

Στον αγώνα για την παγκόσμια κυριαρχία η κυβέρνηση των ΗΠΑ μακριά από τη λήψη των περιορισμένων ευκαιριών που διανοίγονται μέσω του αφοπλισμού και της ειρηνικής συνύπαρξης, έχει βασίσει τους πυλώνες της οικονομίας της σε μια αυξανόμενη εξάρτηση από καταστάσεις πολέμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα επιστημονικά επιτελεία (Think Tanks – TTs) γίνονται σημαντικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά είναι δημόσια ή ιδιωτικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ιδρύματα μελέτης, που στελεχώνονται από προσωπικότητες πλήρως ταυτισμένες με το καπιταλιστικό σύστημα των ΗΠΑ. Παράγουν πολιτικά και ιδεολογικά έγγραφα, που προορίζονται για να παρέχουν στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ τα όπλα για την αντιπαράθεσή τους με τον κόσμο που επιδιώκουν να κατακτήσουν.

Αποτελούν μέρος ενός συστήματος που παράγει ιδεολογικό περιεχόμενο στην υπεράσπιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Η αποστολή τους περιλαμβάνει το να αναπαράγουν ιδέες χρήσιμες για το καπιταλιστικό σύστημα των ΗΠΑ διαδίδοντας τα δόγματά του σε βιβλία, περιοδικά και άλλα μέσα ενημέρωσης. Για να το κάνουν αυτό έχουν προϋπολογισμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations – CFR), που ιδρύθηκε το 1921 από την οικονομική ομάδα του Rockefeller, θεωρείται ότι είναι το πρώτο επιστημονικό επιτελείο. Είχε το έργο της παροχής νέων ιδεών στην εξωτερική πολιτική και στην κατάρτιση των ειδικών και των ηγετών στις κυβερνητικές αρχές (σε όποιο από τα δύο μέρη στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ).

Σχεδόν 4.000 πολίτες εργάζονται στο CFR, κάποιοι με πολύ πιο αντικειμενική προοπτική από την συνηθισμένη ακροδεξιά. Ανάμεσά τους υπάρχουν ονόματα όπως o διαβόητoς George Soros, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της παγκόσμιας οικονομικής κερδοσκοπίας.

Η κύρια έκδοσή του είναι το περιοδικό Εξωτερικών Υποθέσεων, Foreign Affairs, που δημοσιεύει επιστημονικές εργασίες που περιέχουν τις απόψεις τους σχετικά με την εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με έρευνες των ακαδημαϊκών και των εμπειρογνωμόνων, που δημοσιεύονται ετησίως για το Think Tanks Index, το Brookings Institution κατατάσσεται το 2015 ως το πιο σημαντικό think tank στον κόσμο για όγδοο συνεχές έτος. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης το CFR, το Carnegie Endowment για την Διεθνή Ειρήνη, την RAND Corporation, το Ίδρυμα Heritage, το Διεθνές Κέντρο Woodrow Wilson για τους μελετητές, και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών Center for Strategic and International Studies.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπάρχουν 11 επιστημονικά επιτελεία, που ειδικεύονται στα πολιτικά και οικονομικά θέματα, 49 στην εξωτερική πολιτική και στην διεθνή ασφάλεια, 16 στο περιβάλλον, στην επιστήμη και στην τεχνολογία, και, 12 στις τέχνες και στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Tα περισσότερα από αυτά είναι εγγεγραμμένα ως οντότητες "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα", αλλά ορισμένα από αυτά χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση ή από νομικές ή επιχειρηματικές οργανώσεις, ενώ άλλα αποκτούν κεφάλαια από την ερευνητική τους εργασία σε συγκεκριμένες μελέτες. Σε χώρες εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Think Tank Index καταγράφει το Chatham House και το International Institute for Strategic Studies (Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών) στο Ηνωμένο Βασίλειο, και, το Bruegel στο Βέλγιο.

Όπως τα συνώνυμα τους στον πόλεμο, τα think tanks προορίζονται για να κατεδαφίσουν τους αντιπάλους τους μέσα από μια επίδειξη εμφανούς ανωτερότητας πόρων, που δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου