Το ΔΝΤ θα διώξει την Τρόικα; (3) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/06/2016

Το ΔΝΤ θα διώξει την Τρόικα; (3)

Αντί να αναγκάσει την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα του 3,5% τον χρόνο, προκειμένου να αποπληρωθούν τα δάνεια και που επιτυγχάνεται μέσω της ασφυκτικής λιτότητας, το ΔΝΤ προτείνει επίσης να μειώσει το ετήσιο δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 1,5%. Αυτό θα μειώσει το χρέος της Ελλάδος από το 200% του ΑΕΠ σε "μόνο" 127% ... μέχρι το 2040. Ακόμη και η ονομαστική μείωση του χρέους θα αποτύγχανε, κατά το ΔΝΤ, αν το ΑΕΠ της Ελλάδος αυξανόταν μόνο κατά 1%. Μειώνεται στο -5% και περισσότερο για τα τελευταία έξι χρόνια, έτσι ώστε ακόμη και το 1% είναι εξαιρετικά απίθανο. Εάν η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 1% ή λιγότερη, τότε το ΔΝΤ παραδέχεται ότι τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να προσθέσουν ακόμα περισσότερο χρέος που θα συσσωρεύεται πάνω στην Ελλάδα, προκειμένου αυτή να ξεχρεώσει το παλιό χρέος. Με λίγα λόγια, η εκδοχή του ΔΝΤ για "ελάφρυνση του χρέους" της Ελλάδος έχει ελάχιστες πιθανότητες οικονομικής αρωγής στην Ελλάδα. Ούτε σημαίνει καμία αξιόλογη μεταβολή λιτότητας για την Ελλάδα. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, απλά ίσως όχι τόσο γρήγορα χειρότερα όσο τα τελευταία χρόνια.

Τι κρύβεται πίσω από τη αλλαγή του ΔΝΤ;
Το ΔΝΤ δεν είναι φίλος της Ελλάδος. Ποια είναι τα πιθανά κίνητρά του για την ρήξη του με τις τάξεις των υπερσυντηρητικών στοιχείων στην τρόικα (με επικεφαλής την Γερμανία και τους τραπεζίτες συμμάχους της, στην Βόρεια Ευρώπη, στην Ολλανδία και αλλού);

Κατ' αρχάς, το ΔΝΤ βλέπει αυξανόμενη ζήτηση για χρηματοδότηση διάσωσης στον ορίζοντα, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς στο εγγύς μέλλον. Δεύτερον, το ΔΝΤ αισθάνεται την δυσφορία από τα άλλα μέλη του σε αυτές τις οικονομίες που απαιτούν να μην υπάρχει πια περισσότερη ειδική αντιμετώπιση για το χρέος της Ελλάδος. Απειλητικά εμφανίζεται στον ορίζοντα επίσης η μεγάλη πιθανότητα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και, επίσης, εκλογές τον Ιούνιο στην Ισπανία. Όπως αποκάλυψαν οι απόρρητες συζητήσεις στους κύκλους του ΔΝΤ τον Μάρτιο που εκτέθηκαν από τις "WikiLeaks", το ΔΝΤ ανησυχεί ότι μια επανεμφάνιση της Ελληνικής αντίστασης στην τρόικα, παράλληλα με μια πιθανή ψήφο Brexit και εκλογές στην Ισπανία, μπορεί να συγκλίνουν σε μια οικονομική "τέλεια καταιγίδα", αυτό καλοκαίρι. Το ΔΝΤ θέλει η τρόικα να εμποδίσει την παγίδα στην Ελλάδα πριν κλιμακωθεί. Μειώστε την αντίσταση πριν αρχίσει, κάνοντας τώρα παραχωρήσεις στην Ελλάδα, που δεν θα ισχύσουν για τα επόμενα χρόνια· αυτό θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την κίνηση του ΔΝΤ.

Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι το ΔΝΤ κάνει ελιγμούς στο υπόλοιπο της τρόικα προκειμένου να εργαστεί σε μια συμβιβαστική λύση σύμφωνα με την οποία η τρόικα θα βγάλει το ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις του Ελληνικού χρέους. Αυτό θα σήμαινε την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, για την αποπληρωμή του μεριδίου των 14.600.000.000€ του ΔΝΤ από τα συνολικά 384 δις € του Ελληνικού χρέους.

Αυτό έχει κάποια απήχηση στους σκληροπυρηνικούς της τρόικα. Ωστόσο, η Γερμανία απαιτεί να μην υπάρχει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος πριν από το 2018. Βλέπει τις Γερμανικές εκλογές το 2017. Έτσι, αυτό που είναι το πιο πιθανό είναι ένας συμβιβασμός, με αποτέλεσμα τη σταδιακή κατάργηση της δέσμευσης του ΔΝΤ και την σταδιακή ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους που ξεκινά μόνο το 2018 μετά από τις Γερμανικές εκλογές. Φαίνεται ότι αυτό ακριβώς είναι που μάλλον αποφάσισε η τρόικα στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Για την Ελλάδα, ωστόσο, όλα αυτά σημαίνουν περισσότερη από την ήδη υπάρχουσα λιτότητα, αλλά ίσως ακόμη και μια εντατικοποίηση της λιτότητας από τώρα και μέχρι το 2018 –καθώς η Γερμανική ηγεσία των συντηρητικών στο εσωτερικό της Τρόικα απαιτεί ακόμη περισσότερη λιτότητα τώρα σε αντάλλαγμα για την πιθανότητα της ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2018.


Διευκρινίζω πως οι επισημάνεις είναι προσωπικές μου επιλογές και δεν εκφράζουν απαραίτητα τον συγγραφέα.

[ προηγούμενη σελίδα ] [ αρχή άρθρου ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου