Το Puerto Rico που έγινε Puerto Pobre - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/08/2015

Το Puerto Rico που έγινε Puerto Pobre

Δεν έχουν τέλος τα πολλαπλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η υιοθέτηση της άθλιας και καταστροφικής αποτυχημένης δυτικής οικονομικής πολιτικής. Το μικρότερο νησί από το σύμπλεγμα των Greater Antilles (μεγάλες Αντίλλες), το γνωστό σε όλους μας Puerto Rico, έπαψε να είναι Rico (πλούσιο) και κατέληξε χρεωκοπημένο.

Το νησί, που αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ, αθέτησε την πληρωμή του χρέους του για πρώτη φορά χθες Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015. Το CNN Money συνοψίζει την κρίση του άλλοτε πλούσιου λιμανιού (αυτό σημαίνει στα Ισπανικά Puerto Rico) σε δέκα καίρια σημεία.

[1] Το Puerto Rico χρεοκόπησε κι επίσημα, καθώς πλήρωσε μόνο 628.000 δολάρια από την δόση χρέους ύψους 58 εκατομμυρίων δολαρίων που έπρεπε να πληρώσει χθες Δευτέρα (3/8/2015). Πρόκειται για την πρώτη πτώχευση στην ιστορία του νησιού.

[2] Συνολικά το Puerto Rico χρωστά περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια στους πιστωτές του. Ο κυβερνήτης του, Alejandro Javier García Padilla, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει όλο το χρέος, ενώ έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας με σκοπό να προτείνει μια λύση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

[3] Το Puerto Rico αντιμετωπίζει κρίση χρέους επειδή η κυβέρνηση ξοδεύει υπερβολικά πολύ εδώ και χρόνια, ενώ η οικονομία του νησιού βρίσκεται σε ύφεση. Το Puerto Rico έχει το ίδιο χρέος με την πολιτεία της New York, αλλά έχει πληθυσμό ίσο με αυτόν του Connecticut (περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοίκους).

[4] Συνολικά το νησί θα έπρεπε να καταβάλει το συνολικό ποσό των 483.000.000 δολαρίων μέχρι την Δευτέρα (3/8/2015). Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το Puerto Rico θα το πληρώσει όλο εκτός από τα 58 εκατομμύρια δολάρια που είναι μέσω της Public Finance Corporation [σημ. ΜΒΒ: πρόκειται για χρέος κυβερνητικών ομολόγων].

[5] Το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους της Public Finance Corporation βρίσκεται στα χέρια των απλών ανθρώπων. Αυτοί πρόκειται να πληγούν περισσότερο απ’ όλους και όχι η Wall Street. Η κυβέρνηση του Puerto Rico επέλεξε να μην πληρώσει το συγκεκριμένο χρέος επειδή οι μεμονωμένοι κάτοικοι του Puerto Rico είναι λιγότερο πιθανό να στραφούν νομικά εναντίον της.

[6] Η οικονομία του Puerto Rico είναι σε άσχημη κατάσταση. Η ανεργία αγγίζει το 12%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου των ΗΠΑ που κυμαίνεται στο 5,3%.

[7] Δεκάδες χιλιάδες οι κάτοικοι του Puerto Rico εγκαταλείπουν το νησί αναζητώντας εργασία και σταθερότητα στις ΗΠΑ. Η εποχή θυμίζει τη δεκαετία του '50.

[8] Η κυβέρνηση Obama δεν έχει κάποιο σχέδιο διάσωσης του Puerto Rico και το έχει δηλώσει επανειλημμένα. Η μόνη ελπίδα για το Puerto Rico είναι το Κογκρέσο να αλλάξει το νόμο ώστε το νησί να αποκτήσει δικαιώματα χρεοκοπίας (το λεγόμενο Κεφάλαιο 9) όπως έχουν και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό όμως είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Αλλά ακόμη κι αν συμβεί τελικά, το ίδιο το νησί δεν θα μπορούσε να κηρύξει πτώχευση, παρά μόνο οι δήμοι του. Οι αναλυτές των Moody's πιστεύουν η ρύθμιση μέσω των δικαιωμάτων του Κεφαλαίου 9, δεν θα βοηθήσει την τρέχουσα κατάσταση του χρέους.

[9] Υπάρχει και χειρότερο. Εκτός από το χάλι της οικονομίας, το Puerto Rico έχει να αντιμετωπίσει μια πραγματική ξηρασία, η οποία εξαντλεί τα υδάτινα αποθέματα του νησιού. Μάλιστα, οι ντόπιοι λένε ότι η κυβέρνηση κόβει την παροχή νερού σε πόλεις που δεν επισκέπτονται οι τουρίστες. Είναι ένα μέρος του προγράμματος παροχής νερού με δελτίο που η κυβέρνηση ξεκίνησε στις αρχές του έτους.

[10] Η χρεοκοπία του Puerto Rico δεν πρόκειται να πυροδοτήσει κάποιο μαζικό ξεπούλημα ομολόγων. Πάντως πάνω από το 20% των επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ κατέχουν κάποια ομόλογα του Puerto Rico, σύμφωνα με τα δεδομένα της Morningstar. Αν η αθέτηση πληρωμών συνεχιστεί, τότε θα επηρεαστούν περισσότεροι Αμερικάνοι.

Τελικά είναι παγκόσμιο φαινόμενο οι προδότες πολιτικοί και όχι θλιβερό προνόμιο της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου