Τι πωλείται στην Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

17/07/2015

Τι πωλείται στην Ελλάδα

Το CNN Money έχει και αυτό αναφορά στο περιβόητο ταμείο εκποίησης της Ελληνικής περιουσίας, με τίτλο «Συμφωνία διάσωσης: Τι πωλείται στην Ελλάδα» και χαρακτηριστικό υπότιτλο «Η Ακρόπολη δεν είναι προς πώληση, όμως άλλα πολύτιμα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να είναι». Σας το παρουσιάζω σε μετάφραση μου από το Αγγλικό κείμενο με την υπενθύμιση πως οι επισημάνσεις είναι προσωπικές μου και όχι της αρθρογράφου Ivana Kottasova.

Η Ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας έως και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, στα πλαίσια της συμφωνίας διάσωσης που επετεύχθη με την Ευρώπη. Σκοπός του ταμείου θα είναι η δημιουργία ρευστού, είτε μέσω της πώλησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, είτε μέσω της μετατροπής τους σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Η έγκριση αυτού του σχεδίου υπήρξε προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας και την παροχή επιπλέον χρηματικών πόρων στην Ελλάδα.

Ελληνικές τράπεζες, εταιρείες κοινής ωφέλειας, αεροδρόμια και λιμάνια είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν στη λίστα των περιουσιακών στοιχείων που θα καταλήξουν στο ταμείο, μαζί με τουριστικά θέρετρα και προνομιούχα οικόπεδα που τώρα βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του κράτους.

Ο εν μέρει κρατικός ΟΤΕ, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ είναι μερικές από τις επιχειρήσεις που θα διατεθούν προς ιδιωτικοποίηση. Προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν επίσης να πουλήσουν το κρατικό μερίδιο ύψους 35,5% στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία διαθέτουν τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα, καθώς και το μερίδιο 90% του κράτους στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Η ιδέα πώλησης Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων για τη συγκέντρωση ρευστού δεν είναι νέα. Οι προηγούμενες συμφωνίες διάσωσης της Ελλάδας περιελάμβαναν μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, αλλά η όλη διαδικασία δεν απέφερε τα αναμενόμενα. « Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε η μεγάλη απογοήτευση των προηγούμενων συμφωνιών διάσωσης» λέει ο Raoul Ruparel, συνδιευθυντής του think tank, Open Europe.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο. Πολλά Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν χάσει μέρος της αξίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς η κρίση «εξαφάνισε» το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Ο αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ από όλες τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2019, στόχος που εν συνεχεία αναθεωρήθηκε στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί μόλις 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια από τις λιγοστές επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις ήταν η πώληση του ΟΠΑΠ σε μια κοινοπραξία επενδυτών από την Τσεχία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Βάσει του νέου σχεδίου, 25 από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπεται να συγκεντρωθούν θα διοχετευθούν στο Ελληνικό τραπεζιτικό σύστημα, ενώ 12,5 δισεκατομμύρια θα πάνε προς την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 12,5 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για επενδύσεις. «Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί κάμποσος χρόνος μέχρι να δημιουργηθούν πραγματικά έσοδα από το ταμείο, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να γεννήσει πολιτικές εντάσεις» επισημαίνει ο Ruparel.

Αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξελέγη σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της υπόσχεσης να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των πολύτιμων κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Όταν το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία, ανέστειλε τις ήδη σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Όμως η κυβέρνησή του χρειάζεται άμεσα πολλά χρήματα, γεγονός που τον ανάγκασε να συμφωνήσει με σκληρούς όρους. Έπεισε τους πιστωτές πως το νέο ταμείο θα πρέπει να έχει έδρα την Ελλάδα, και όχι στο εξωτερικό, και πως θα πρέπει να διοικείται από τους Έλληνες, παρότι δεν ήταν σε θέση να αποφύγει την παρουσία Ευρωπαίων παρατηρητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου