Είπαμε ΟΧΙ, προτείνουμε ΝΑΙ (;) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/07/2015

Είπαμε ΟΧΙ, προτείνουμε ΝΑΙ (;)

Οι πληροφορίες που έχω από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (10/7/2015) είναι πολύ περίεργες και κυρίως παντελώς ανακόλουθες με τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην χώρα μας. Πριν καλά-καλά περάσει μία εβδομάδα από το βροντερό και υπερήφανο ΟΧΙ που φώναξε το 62% του Ελληνικού λαού, έχουμε πληροφορίες που κάνουν λόγο για ακόμα πιο βαριά και επαχθή μέτρα από αυτά που απορρίψαμε πριν από 5 ημέρες.

Η Ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αφορά στην δανειακή χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 μέχρι τις 30/06/2018, δηλαδή για τρία επιπλέον χρόνια. Περιλαμβάνει την ρύθμιση του χρέους, χωρίς ωστόσο να αξιοποιεί την πρόσφατη προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ, καθώς επίσης και ένα σύνολο από αναπτυξιακά μέτρα συνολικού ύψους 35 δις που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Η πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος αναφέρει πως πρέπει να επανεξεταστούν, καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Στο φλέγον θέμα του Ευρωπαϊκού φόρου (ΦΠΑ), όλοι οι συντελεστές θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016. Προς το παρόν, τα κύρια τρόφιμα και τα ξενοδοχεία παραμένουν στο 13%. Φαίνεται να διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα (;) και τα πιο τουριστικά. Εδώ η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει την θέση της. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και αφού πρώτα δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να ψηφιστεί! Δεν μπορεί να καταργηθούν τα ευεργετήματα για τα απομακρυσμένα νησιά μα, γιατί ουσιαστικά οδηγούμε τους κατοίκους να αναζητήσουν τροφοδοσία από την Τουρκία! Επιτέλους τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει η Ελληνική κυβέρνηση;

Σε ότι αφορά στο ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020. Μέχρι τότε αναμένεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου κοινωνικής πρόνοιας που θα έρθει σε αντικατάστασή του. Επίσης η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επηρεάζει τις επικουρικές συντάξεις αναστέλλεται μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, όπου αναμένεται νέα νομοθεσία.

Σχετικά με τους αγρότες, προτείνεται η σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης με ταυτόχρονη ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών. Για τις επιχειρήσεις αναμένεται αύξηση του εταιρικού φόρου από το 26% στο 28%.

Επίσης στα πλαίσια της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα υπάρξουν έλεγχοι των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και αίτηση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία Ελλήνων και την προέλευσή της

Επιπλέον η Ελληνική κυβέρνηση προτείνει την θέσπιση περιουσιολογίου, νέο νόμο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015, μείωση του συντελεστή στα φάρμακα, στα βιβλία, στα εισιτήρια του θεάτρου σε 6% από 6,5%, βελτίωση του ποινικού δικαίου σε ότι αφορά στην φοροδιαφυγή, αύξηση του φόρου των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση των προνομίων των εφοπλιστών, αύξηση του φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής και άμεση εφαρμογή του φόρου των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα μέχρι σήμερα ισχύοντα σχετικά με τα μη συνταγογραφημένα φάρμακα, το ψωμί και το γάλα, ενώ θα παραμείνει το καθεστώς της εργασίας κατά τις Κυριακές. Τέλος, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα θεσπίσει νέες μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν στην διάσπαση των καρτέλ που μονοπωλούν σήμερα το χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και φυσικά τα presstitute μέσα ενημέρωσης.

Προσωπικά, όσο κι αν μελέτησα το κείμενο της Ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορώ να βρω διαφορές από το κείμενο του Juncker το οποίο απορρίψαμε μόλις την περασμένη Κυριακή 5 Ιουλίου. Αντιθέτως έχει σημεία με πολύ σκληρότερα μέτρα. Με προβληματίζει πολύ η επιλογή της επιπλέον χρηματοδότησης κατά 53,5 δις ευρώ σε μία τριετία, την στιγμή που σε αυτή την περίοδο υπάρχουν ανάγκες αποπληρωμής ήδη υπαρχόντων δανείων ύψους 46 δις ευρώ.

Γνωρίζω πως συμφωνία υπήρχε εξαρχής, απλά δεν έχω λεπτομερή εικόνα των συμφωνηθέντων. Μένει να δούμε σε τι βαθμό υπήρξαμε όλοι μέρος του παράλογου θεάτρου, έστω κι αν η συμμετοχή μας περιορίστηκε στο να φωνάζουμε την άρνησή μας στην υποδούλωση. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...

6 σχόλια:

  1. Προδομένος ψηφοφόρος του ΟΧΙ10 Ιουλίου, 2015 13:16

    Τελικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν: «Σας φθάνουν τα μέτρα ή θέλετε κι άλλα;»

    ΝΑΙ: Μας φθάνουν
    ΟΧΙ: Δεν μας φθάνουν. Θέλουμε κι άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. …και σας έλεγα ΟΧΙ ΟΧΙ μην πάτε να ψηφίσετε δεν έχει νόημα
    …και μου λεγάτε ΝΑΙ ΝΑΙ θα πάμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καποτε η δικτατορια των συνταγματαρχων εκανε ενα δημοψηφισμα,του οποιου το αποτελεσμα φυσικα αλλοιωσε.Σχολιαζοντας με λιγη προσοχη, το γεγονος στην "Βραδυνη" της εποχης,ο Β.Χριστοδουλου,αν θυμαμαι καλα ,εφτιαξε μια γελοιογραφια, οπου καποιος παιζοντας λυρα τραγουδουσε μια μαντιναδα."Μαθες δεν εματαγινε τετοιο κουτι ρημαδι,να ριχνεις οχι το πρωι να βγαινει ναι το βραδυ"!Κατι αναλογο συμβαινει και με το δημοψηφισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ute Rutzunis: Καμία σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα στα αποτελέσματα των δύο δημοψηφισμάτων! Το δημοψήφισμα της Κυριακής 5/7/2015 είχε ένα καθαρό αποτέλεσμα υπέρ του ΟΧΙ σε νέα μέτρα. Ο λαός αποφάσισε πως δεν επιθυμεί την παραμονή του στην ευρωζώνη έναντι οιουδήποτε τιμήματος!

    Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως μονομερώς αγνοεί αυτή την λαϊκή βούληση και γι' αυτό θα λογοδοτήσει στον Ελληνικό λαό.

    Εν τούτοις, επαναλαμβάνω πως ο παραλληλισμός του σχολίου σας είναι ατυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να με συγχωρειτε που επανερχομαι.Δεν αμφισβητω το αποτελεσμα,αλλα βλεπω οτι ο κ. πρωθυπουργος με εντεχνο τροπο μετατρεπει το ΟΧΙ σε ΝΑΙ ακυρωνοντας την λαικη βουληση οπως και εσεις γραφετε.Εδω ειναι ο παραλληλισμος,ο εμπαιγμος του λαου.Δεν εκφρασθηκα μαλλον με σαφηνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ute Rutzunis: Μετά την διευκρίνηση συμφωνώ απόλυτα. Με την σειρά μου ζητώ συγνώμη για την παρανόηση των λεχθέντων εκ μέρους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή