Geuro: Βαρίδι ή σωσίβιο; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/05/2015

Geuro: Βαρίδι ή σωσίβιο;

«Επιχειρηματικό παιχνίδι Geuro», είναι ο βασικός τίτλος στο σημερινό (11/5/2015) πρωτοσέλιδο άρθρο της Γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Thomas Mayer, που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Ο Mayer δηλώνει στην Handelsblatt ότι σε συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό των Οικονομικών στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Ακόμη και ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό», λέει ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την ECB όσο και για το ΔΝΤ. «Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο», συνεχίζουν οι συντάκτες Jan Mallien και Jan Hildebrand.

«Αντί με ευρώ, η Αθήνα θα πλήρωνε συντάξεις και μισθούς με την μορφή χρεογράφων. Με αυτό το "geuro", οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίσουν. Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του με δεδομένο πως οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία. Την ίδια ώρα όμως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες εξαγωγές, διότι το κόστος τους θα πέσει, γεγονός που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί πάλι και αυξηθεί η εμπιστοσύνη, το "geuro" και το ευρώ θα πλησιάσουν και πάλι σε αξία. Το πείραμα θα έχει πετύχει», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η εκτίμηση βεβαίως για την αναμενόμενη υποτίμηση είναι προβοκατόρικα αυξημένη κατά πολύ, καθώς αγνοούνται πλήρως οι βασικοί κανόνες που διέπουν τις αρχές της οικονομίας. Έγκριτοι και έμπειροι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο εκτιμούν πως η νομισματική αξία του εθνικού μας νομίσματος αυτή τη στιγμή θα είναι περίπου στο -20% του ευρώ και σε πολύ ακραία δυσμενή σενάρια στο -30%, βαριά το -35% στην δυσμενέστερη περίπτωση. Όσο όμως η Ελλάδα παραμένει σε αυτή την κατάσταση της στασιμότητας και του τέλματος, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια το τι μέλλει γενέσθαι.

Η εφημερίδα επισημαίνει, ότι το σχέδιο παραμένει ριψοκίνδυνο, καθώς το «geuro» θα μπορούσε να πέσει στην άβυσσο και μαζί του η ελπίδα για το τέλος της κρίσης. «Τότε θα απέμενε μόνο η τελική έκβαση της GRexit», συμπεραίνει το δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι παρά την αισιοδοξία που σκορπίζουν η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «πολλοί υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης είναι σημαντικά πιο επιφυλακτικοί, με πρώτο τον Wolfgang Schäuble», ενώ εκτιμάται ότι κατά την σημερινή (11/5/2015) συνάντηση του eurogroup κανείς δεν περιμένει συμφωνία.

«Μια αισιόδοξη δήλωση θεωρείται ως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι είναι σίγουρο: την πληρωμή των 750 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ που πρέπει να γίνει την Τρίτη 12/5/2015, η Ελλάδα θα πρέπει να την κάνει χωρίς βοήθεια απ' έξω. Οι ειδικοί των διεθνών δανειστών υπολογίζουν ότι η Αθήνα θα το καταφέρει, αλλά το αργότερο μέσα στον Ιούνιο η Ελληνική κυβέρνηση μάλλον θα μείνει οριστικά χωρίς χρήματα· αυτή είναι η ανησυχία», τονίζουν οι αρθρογράφοι.

Ο Schäuble και πολλοί συνάδελφοί του γίνονται όλο και πιο σκεπτικοί σε ό,τι αφορά στο εάν η Αθήνα θα καταφέρει να εισπράξει εγκαίρως τα εναπομείναντα 7,2 δις ευρώ του προγράμματος στήριξης, συνεχίζουν οι συντάκτες και περιγράφουν τρία πιθανά σενάρια: (α) την χρηματοδότηση-γέφυρα, (β) την «μαλακή» -διαχειρίσιμη- χρεοκοπία, η οποία θα έφερνε προσωρινά το παράλληλο νόμισμα και (γ) την «σκληρή» χρεοκοπία, η οποία θα οδηγούσε στην GRexit.

Ο Mayer είχε υποβάλει την πρόταση για παράλληλο νόμισμα ήδη από το 2012, εν όψει των εκλογών και του ενδεχομένου επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει η Handelsblatt και προσθέτει ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το σχέδιο έγινε πάλι επίκαιρο.

«Ένα παράλληλο νόμισμα θα έπρεπε να συνδυαστεί με μια αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω, αλλά αυτό ούτως ή άλλως περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει ο Mayer και τονίζει ότι το παράλληλο νόμισμα θα έδινε στην Ελλάδα την δυνατότητα «να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή στο ευρώ», επαναγοράζοντας τα χρεόγραφά της, ενώ παραπέμπει στο παράδειγμα της California το 2009.

Από την πλευρά της η εφημερίδα σημειώνει ότι οι οικονομολόγοι αμφισβητούν το εάν και κατά πόσο με ένα παράλληλο νόμισμα, θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν οι Ελληνικές τράπεζες. Η Bundesbank είναι, σε αυτό πολύ επιφυλακτική, αναφέρει η Handelsblatt.

Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός με οποιαδήποτε λύση υλοποιηθεί από τους δανειστές για λογαριασμό της Ελλάδας. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό που θα κάνει η Ελλάδα, αλλά απαραίτητα θα πρέπει να συνδυαστεί με συνθήκη σαν αυτή που πέτυχε η Γερμανία στο Λονδίνο το '53. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο, δεν θα έχει καλή κατάληξη για τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου