Μπροστά στην BRexit, ξέχασαν την GRexit! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/05/2015

Μπροστά στην BRexit, ξέχασαν την GRexit!

Οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από ό,τι για την πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιχειρηματίες ανησυχούν πολύ περισσότερο για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. παρά για μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. «Η προοπτική του να μην μπορεί κανείς να λειτουργεί ανεμπόδιστα εντός ολόκληρης της Ευρώπης [εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση] είναι ανησυχητική», δήλωσε Αμερικανός διευθύνων σύμβουλος, του οποίου η εταιρία έχει ως έδρα των Ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων το Λονδίνο», αναφέρει το άρθρο της Βρετανικής εφημερίδας και προσθέτει:

«Οι συντηρητικοί έχουν υποσχεθεί να διενεργήσουν δημοψήφισμα για την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Μαΐου. Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει από αυτήν την υπόσχεση έχει αναστατώσει τις Βρετανικές επιχειρήσεις, αν και οι απόψεις για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η παραμονή στην ένωση διίστανται».

Οι Financial Times δημοσιοποιούν και μια επιχειρηματική δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία: «Η Grant Thornton ρώτησε 2.600 διευθύνοντες συμβούλους, managers, προέδρους και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους σε 36 χώρες το Φεβρουάριο. Σχεδόν τα 2/3 όσων δραστηριοποιούνται στην ευρωζώνη δήλωσαν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ μόνο το 45% απάντησε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν αρνητική».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη Γερμανία, το 61% των κορυφαίων στελεχών των επιχειρήσεων πιστεύει πως η BRexit θα βλάψει την Ευρώπη σε σύγκριση με το 37% που πιστεύει το ίδιο για την GRexit. Η διαφορά ήταν ακόμη πιο έντονη μεταξύ των εκτός ευρωζώνης κρατών μελών της Ε.Ε., όπου φτάνει το 72% και το 46% αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά στη χώρα μας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ολιγόλεπτο video των Financial Times, όπου ο παρουσιαστής Frederick Studemann επισημαίνει πως «Τέσσερις μήνες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να κλείσει συμφωνία με τους εταίρους, με αποτέλεσμα η χώρα να απειλείται με πτώχευση ακόμα και στα μέσα Μαΐου».

Η λέκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου και οικονομική αναλύτρια Filipa Fugueira εκτιμά ότι «ακούστηκαν πολλά μεγάλα ορόσημα, αλλά πέρασαν χωρίς να έρθει καταστροφή. Στο τέλος πάντα βρίσκεται μια συμφωνία», ενώ επισημαίνει πως η βασική διαφωνία μεταξύ του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών και των Ευρωπαίων είναι πως ενώ οι τελευταίοι ζητούν μια συγκεκριμένη πρόταση με κοστολογημένα μέτρα, ο Έλληνας υπουργός αναλώνεται στο να εξηγεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

Ο αρθρογράφος Tony Barber σημειώνει παράλληλα πως «η αλλαγή στην διαπραγματευτική ομάδα θα βελτιώσει την ατμόσφαιρα, παρότι η κυβέρνηση επιμένει ότι στηρίζει τον Γ. Βαρουφάκη. Αυτό δεν αλλάζει τις διαφορές των δυο πλευρών σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση πως επί της ουσίας δεν υπάρχει πλέον μεγάλο χάσμα μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών: «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να δείξει ότι αντιστέκεται στις Βρυξέλλες και δεν θα συνθηκολογήσει, ενώ οι δανειστές πως επιμένουν στις αρχές τους. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση, δεδομένου ότι και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η λιτότητα ήταν υπερβολική και πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία».

Αρκετά σημαντική είναι η επισήμανση του Barber στην τοποθέτησή του σχετικά με μια ενδεχόμενη GRexit, όταν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει. Σίγουρα όμως οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά από την Washington, οπότε δεν θα έχει καμία πιθανότητα μια τέτοια προοπτική».

Τα σημάδια ότι η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόζει Αμερικανικά σχέδια όλο και πυκνώνουν. Ο χρόνος, όμως, κυλάει σε βάρος της πατρίδας μας και πρέπει σύντομα κάτι να αλλάξει, αλλιώς το μέλλον προβλέπεται εξαιρετικά οδυνηρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου