Η Γερμανική επιβολή στη βούληση της Ε.Ε. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

05/05/2015

Η Γερμανική επιβολή στη βούληση της Ε.Ε.

Το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διαγραφή μέρους του Ελληνικού χρέους υπό την απειλή παύσης της χρηματοδότησης προς τη χώρα, τίθεται σήμερα στο επίκεντρο του Γερμανικού Τύπου.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως: «επειδή η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις: αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μειώσουν το χρέος της χώρας, τότε αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσει να τη βοηθά. Το ΔΝΤ ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει από τις Ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα κινείται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, ενώ με βάση τους υφιστάμενους στόχους θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Επειδή η χώρα βρίσκεται τόσο μακριά από τους αρχικούς της στόχους είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους της».

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει πως οι χώρες της Ε.Ε. θα απορρίψουν την πρόταση αυτή. «Δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους αυτή τη χρονική στιγμή και το δικαιολογούν επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν έχει να αποπληρώσει τα επόμενα χρόνια υψηλά επιτόκια για τα δάνειά της».

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας πως «Η υποστήριξη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι της έχει χορηγήσει μεγάλα δάνεια, αλλά έχει να κάνει και με την εξειδίκευσή του σε αυτά τα ζητήματα. Παράλληλα η Γερμανία ζητούσε πάντα να υπάρχει το ΔΝΤ, διότι το εμπιστευόταν περισσότερο στο να ασκεί πίεση στην Αθήνα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη πως το ΔΝΤ είχε διαφωνήσει με τις χώρες της Ε.Ε. και πριν από τρία χρόνια για ανάλογο θέμα και τελικά οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

Η εφημερίδα «Die Zeit» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Το ΔΝΤ απαιτεί μείωση του χρέους της Ελλάδας» και παραπέμπει στο σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ενώ το περιοδικό «Der Spiegel» φιλοξενεί άρθρο με τίτλο: «Το ΔΝΤ απειλεί ξεκάθαρα με διακοπή της βοήθειας» αναφερόμενο στο ίδιο ζήτημα. Αμφότερα τα presstitute Γερμανικά μέσα ισχυρίζονται, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό, ότι οι χώρες της Ε.Ε. αντιτίθενται σθεναρά σε ένα τέτοιο σενάριο και πως σχεδόν το μισό της τελευταίας δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προέλθει από το ΔΝΤ.

Η Γερμανία με περίσσια αλαζονεία και θράσος παίρνει θέση για ένα τόσο φλέγον ζήτημα εκφράζοντας ολόκληρη την Ε.Ε., που σημειωτέον δεν έχει ερωτηθεί τι επιθυμεί επί του προκειμένου. Η στάση των Γερμανών, εκτιμώ, πως θα κοστίσει ακριβά τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην ευρύτερη Ε.Ε., η συνοχή της οποίας κινδυνεύει άμεσα από το αποτέλεσμα των μεθαυριανών (7/5/2015) εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 η Ευρώπη θα έχει μια πρώτη αίσθηση αναφορικά με το εάν πρόκειται να αλλάξει η μορφή της Ε.Ε. όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Οι Γερμανοί το γνωρίζουν καλά αυτό και γι' αυτό σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις περισσότερες από τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. Το ζήτημα του χρέους της χώρας μας είναι το πρώτο από τα προς επίλυση ζητήματα που απασχολούν την καγκελαρία και σίγουρα θα πιέσουν πολύ το ερχόμενο διήμερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου