Νέα Ρωσική πρόσκληση στην Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/05/2015

Νέα Ρωσική πρόσκληση στην Ελλάδα

«Πρόκειται για μια νέα κίνηση, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να αισθανθεί χώρα που δεν είναι παρίας, αλλά είναι έτοιμη και ικανή για συνεργασία και το βασικότερο, χώρα που αντιμετωπίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τώρα να ενταχθεί στην Τράπεζα των BRICS, αλλά μπορεί να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή, δηλαδή να επιδείξει την έναρξη μιας ενταξιακής διαδικασίας στις δομές των BRICS. Αυτό θα είναι αντίβαρο στην αναγκαστικά επώδυνη συνεργασία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε ο Ρώσος οικονομικός αναλυτής Vasiliy Koltashov, αναπληρωτής διευθυντής, υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις και επικεφαλής του Οικονομικού Ερευνητικού Κέντρου του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Κοινωνικών Κινημάτων, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σχολιάζοντας την πρόταση της Ρωσίας για ένταξη της Ελλάδας στην αναπτυξιακή Τράπεζα της Ομάδας των BRICS.

«Δεν χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ελλάδα με χρήματα. Χρειάζεται να βοηθήσουμε μέσω της αγοράς, με την πώληση των προϊόντων της, με τουριστικές ροές και αποκατάσταση της βιομηχανίας της, συμπεριλαμβανομένων των ναυπηγείων, τα οποία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν από τους Έλληνες εφοπλιστές, που στράφηκαν στη Ν.Κορέα.

Για την Ελλάδα χρειάζονται κίνητρα ανάπτυξης. Το χρέος και η έλλειψη χρημάτων προκαλούν μόνο εμπόδια στην κίνηση προς αυτά τα κίνητρα. Για την Ελλάδα είναι αντικειμενικά απαραίτητη η διαγραφή του χρέους, αλλά μπορεί να μην γίνει τώρα, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν το θέλει και η κοινωνία φοβάται ότι η διαγραφή του χρέους θα οδηγήσει στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ΕΕ, πράγμα, που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, σε σχέση με σήμερα» συνέχισε ο Koltashov.

Την ίδια ώρα, ο βασικός αναλυτής του Κέντρου Οικονομικής Πρόγνωσης της GazpromBank, Yegor Susin, με δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Коммерсантъ FM» και την Oksana Barykina, σχολίασε την πρόταση που έγινε στην Ελλάδα επισημαίνοντας:

«Πιθανώς είναι ένα ορισμένο βήμα, ενδιαφέρον για την Τράπεζα των BRICS. Δίνεται η ευκαιρία ώστε να συμμετάσχουν όχι μόνο οι αναπτυσσόμενες αλλά και οι αναπτυγμένες χώρες, συνεπώς πρόκειται για μια πολιτική κίνηση. Από την άλλη πλευρά, για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή το ζήτημα χρηματοδότησης της οικονομίας της είναι αρκετά ευαίσθητο. Το ΔΝΤ προβάλει αρκετά αυστηρές απαιτήσεις ενώ αντίθετα κάποια προγράμματα χρηματοδότησης από την εναλλακτική του ΔΝΤ, δηλαδή την Τράπεζα των BRICS, μπορούν να αποτελέσουν μια διαφορετική λύση σε κάποιο βαθμό».

Επιπλέον, εκτίμησε ότι η συνδρομή των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός επτά ετών για τη συμμετοχή στην Τράπεζα αποτελεί ένα ποσό, που θα μπορούσε να αντέξει η Ελλάδα και πρόσθεσε πως: «Η ευρωζώνη και η Τράπεζα των BRICS δεν αποτελούν αντικρουόμενες δομές, καθώς η Τράπεζα αποτελεί κυρίως ένα είδος εναλλακτικής του ΔΝΤ για τις αναπτυσσόμενες χώρες, με δεδομένο πως η πολιτική του δεν τις ικανοποιεί πάντοτε. Πρακτικά η διεύρυνση των μεριδίων των αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ έχει μπλοκαριστεί».

Η χώρα μας έχει ακόμα μία εναλλακτική που θα πρέπει να εξετάσει με πολλή προσοχή. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως πρέπει να απεγκλωβιστεί το δυνατόν συντομότερο από τη σφαίρα της καταστροφικής επιρροής της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου