Ως πότε παλικάρια θα ζούμε στη ζητιανιά; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/05/2015

Ως πότε παλικάρια θα ζούμε στη ζητιανιά;

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, θυμίζει το καλοκαίρι του 1914, πριν το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου» σχολιάζει σε άρθρο που φέρει τον τίτλο «Η τελευταία έξοδος πριν το χάος» στην μόνιμη στήλη του στους New York Times, ο Αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Robin Krugman.

Σύμφωνα με τον Krugman, κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες θέλουν απεγνωσμένα να βρεθεί μια λύση στο Ελληνικό πρόβλημα, την ώρα που άλλοι -και από τις δύο πλευρές, των δανειστών και των δανειζομένων- δείχνουν ότι θα καλωσόριζαν την προοπτική της κατάρρευσης.

«Όπως ακριβώς πριν από έναν αιώνα πολλοί Ευρωπαίοι καλωσόρισαν το τέλος της διπλωματίας και την έναρξη του πολέμου» γράφει χαρακτηριστικά ενώ διερωτάται εάν υπάρχει ακόμα κάποια διέξοδος για να απαντήσει μόνος του το ερώτημά του λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχει».

«Όπως εγώ αλλά και άλλοι έχουμε επισημάνει, τα μαθηματικά είναι σαφέστατα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα, δεν μπορεί να έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα και άρα η πασιφανής λύση είναι το να έχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και όχι να φύγει από το ευρώ.

Πρέπει κανείς να παραδεχθεί, πως υπάρχει ένα νέο πρόβλημα που προκαλείται από την ίδια την τρέχουσα αντιπαράθεση: η αβεβαιότητα έχει ωθήσει εκ νέου την Ελλάδα σε ύφεση και το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε το περασμένο έτος έχει εξαφανιστεί. Αλλά με δεδομένη μια συμφωνία πρέπει να είναι δυνατόν να κανονιστεί κάποια προσωρινή χρηματοδότηση, ενώ μια μικρή ανάκαμψη βάζει το πρωτογενές ισοζύγιο πίσω στο θετικό πρόσημο».

Ο Krugman θεωρεί ότι το μεγάλο πρόβλημα στην επίτευξη μιας συμφωνίας, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν και οι δύο πλευρές: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι το πώς να υπάρξει μια συμφωνία, δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης που δείχνουν και οι δύο πλευρές. Οι Έλληνες δικαιολογημένα αισθάνονται, ότι έχουν υποστεί μεταχείριση σαν να είναι κάποια κατακτημένη επαρχία από την ανάλγητη και ανώφελη πολιτική, οπότε και αποφεύγουν να προβούν σε κάτι που φαίνεται σαν μια επιστροφή στο καθεστώς των τελευταίων πέντε ετών. Τα πιστωτικά ιδρύματα -που κοιτούν πάνω από τους ώμους προς την Σουηβία νοικοκυρά[1]- δεν εμπιστεύονται ότι η άπειρη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι κάνει, ή ότι έχει την ικανότητα να παραδώσει έργο ή ότι έχει τον ρεαλισμό να δει το τι πρέπει να γίνει».

«Ακούω ότι ακόμα υπάρχει χρόνος για μια συμφωνία», γράφει ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποχωρήσει σε θέματα όπως είναι ο ΦΠΑ και οι συντάξεις, ώστε η Angela Dorothea (Kasner) Merkel και οι εταίροι να δουν ότι η Ελλάδα κάνει κάτι. Ο Krugman θεωρεί ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει «να χαμηλώσουν τον πήχη», ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. «Έχουν μείνει μόνο λίγες ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα», καταλήγει.

Ο Αμερικανός βλέπει τα πράγματα μέσα από το στενό δυτικό πλαίσιο, το οποίο δεν μπορεί να δεχθεί ότι η λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος από την ευρωζώνη. Η αδυναμία του να κατανοήσει αυτό το γεγονός τον οδηγεί στην διατύπωση των αδιέξοδων ερωτημάτων που θέτει και φυσικά στις τραγικές απαντήσεις που δίνει.

Η Δύση δεν παραδέχεται πως η πολιτική της απέτυχε και γι' αυτό η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Οι δυτικοί δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο που έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα και γι' αυτό θα κάνουν τα αδύνατα-δυνατά προκειμένου να μην αλλάξει τίποτε στην σημερινή κατάσταση.

Επαναλαμβάνω, όμως, πως το ζήτημα δεν είναι το τι κάνουν οι δυτικοί, αλλά το τι κάνουμε ή δεν κάνουμε εμείς. Εμείς έχουμε αδρανοποιηθεί πλήρως, παρότι το δικό μας μέλλον είναι σε αμφιβολία. Έως πότε θα συνεχίσουμε τον ύπνο της μακαριότητας; Πόσο ακόμα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την Δύση ως σωτήρα; Πότε επιτέλους θα αναζητήσουμε την χαμένη ελευθερία και την θανάσιμα τραυματισμένη αξιοπρέπειά μας;

________________________
[1] Σημ. ΜΒΒ: Η Σουηβία ή Σουαβία (Schwaben) είναι μία πολιτιστική, ιστορική και γλωσσολογική περιοχή στη νοτιοδυτική Γερμανία. Αρχικά ήταν Δουκάτο και στην συνέχεια Κομητεία στα πλαίσια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού έθνους και αργότερα του Kaiserreich (ονομασία του πρώτου Γερμανικού εθνικού κράτους). Ο Krugman υπαινίσσεται πως όλα τα παιχνίδια των δανειστών της πατρίδος μας γίνονται καθ' υπόδειξη της Γερμανίας και συγκεκριμένα από τον Wolfgang Schäuble που κατάγεται από εκείνη την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου