Η Ελλάς εάλω! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/05/2015

Η Ελλάς εάλω!

Ολοκληρώθηκε η χθεσινή (28/5/2015) συνεδρίαση του euro-working group με την χώρα μας να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, του ΦΠΑ και των συντάξεων παρέμειναν και στην χθεσινή συνεδρίαση, ενώ δόθηκε και τελεσίγραφο στην Ελληνική πλευρά για εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαβουλεύσεις της Ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των δανειστών στο επίπεδο του Brussels group θα συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή 29/5/2015.

Σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη. Από την άλλη μεριά Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Πηγές της ευρωζώνης με γνώση των διαπραγματεύσεων, παραδέχονται πως το κλίμα που κυριαρχεί στις διαβουλεύσεις είναι βελτιωμένο, όπως και οι όροι συνεργασίας, αν και όπως αναφέρουν ο όγκος εργασίας που έχει επωμιστεί η Ελληνική πλευρά είναι τεράστιος και δυσανάλογος σε σχέση με το χρόνο που απομένει μέχρι την λήξη της παράτασης, στο τέλος του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, στις συντάξεις, στην αγορά εργασίας, στη δημόσια διοίκηση και σε μια σειρά από άλλους τομείς.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει τα νέα μέτρα καθ' υπόδειξη των δανειστών. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ήδη έχει αποδεχθεί:
(α) την αύξηση του ορίου ηλικίας σε ότι αφορά στην σύνταξη,
(β) την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,
(γ) την αναβολή τουλάχιστον για ένα χρόνο των προεκλογικών εξαγγελιών περί
(γ1) της καταργήσεως του ΕΝΦΙΑ,
(γ2) της επαναφοράς της 13ης σύνταξης,
(γ3) της επαναπρόσληψης των απολυμένων στο δημόσιο.

Επιπλέον η κυβέρνηση αναμένεται να αλλάξει στάση και να μην εμποδίσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Το μόνο που είναι σε εκκρεμότητα και περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει, είναι το ύψος του ενιαίου -όπως αναμένεται- ΦΠΑ, με τους δανειστές να επιμένουν στο 21% και την κυβέρνηση να προσπαθεί στο 18%.

Η κυβέρνηση -κατά την γνώμη μου πάντα- έχοντας συμφωνήσει, προσπαθεί να δώσει ένα δραματικό τόνο στο ζήτημα έτσι ώστε να μπορέσει να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός της.

Η λύση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναζητηθεί εντός της ζώνης του ευρώ και με την οικονομία αλυσοδεμένη στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μπορεί να υιοθετήσει ένα οικονομικό πρόγραμμα εντός της ευρωζώνης χωρίς την παρέμβαση των Ευρωπαίων και χωρίς αυτό να περιέχει αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Η Ελλάδα σήμερα ζει την δική της άλωση, τόσο μεταφορικά, όσο και κυριολεκτικά. Η διαφορά είναι πως τότε διαλύθηκε μια παραδειγματική, πανίσχυρη αυτοκρατορία που όμοιά της δεν υπήρξε -και πολύ δύσκολα θα υπάρξει- ενώ τώρα απλά διαλύεται ένα κράτος υποτελές στην Δύση.

Σήμερα η Ελλάδα μας που κατήντησε προτεκτοράτο της Δύσης από τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, ημέρα της δολοφονίας του Ιωάννη Α. Καποδίστρια, κινδυνεύει με τον πλήρη αφανισμό και την ένταξή της στο χάρτη της Δύσης ως ομόσπονδο κρατίδιο όπως το Λουξεμβούργο και το Liechtenstein, αφού πρώτα διαμελισθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου