Η χώρα βάλλεται πανταχόθεν! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

20/05/2015

Η χώρα βάλλεται πανταχόθεν!

Σε υποβάθμιση -από σταθερή σε αρνητική- της προοπτικής (outlook) του Ελληνικού τραπεζιτικού συστήματος, προχώρησε σήμερα (20/5/2015) ο δυτικός οίκος αξιολόγησης του Moody's. Ταυτόχρονα προβλέπει μεγάλη πιθανότητα για επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls). Οι Ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

«Οι πιέσεις αυτές είναι απίθανο να υποχωρήσουν μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και πάγωμα καταθέσεων», αναφέρει ο οίκος.

Ο Moody's επισημαίνει ότι οι σημαντικές εκροές καταθέσεων ύψους άνω των 30 δις ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014 έχουν αυξήσει την εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (ECB).

«Κατά την άποψή μας, οι τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, καθώς η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των καταθετών».

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα στην πατρίδα μας διαρκώς ενισχύονται και παράλληλα εξαπλώνονται σε πολλά μέτωπα. Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν μοναδικό σκοπό τον αντιπερισπασμό και κυρίως την αποπλάνηση της κοινής γνώμης από τα κυρίως προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τη χώρα μας.

Μετά την επίσκεψη του γιου του Erdoğan στην Θράκη στις αρχές του μήνα, την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος "δυναμίτισε" το κλίμα στα Βαλκάνια με την επίσκεψή του στην Αλβανία και την αναζωπύρωση εντάσεων στη γειτονική χώρα με την απαίτησή του να διωχθεί από την Αλβανική κυβέρνηση το κίνημα του Muhammed Fethullah Gülen. Επιπλέον, στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, οι Αλβανοί αμφισβητούν πλέον τα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, ανακινώντας λυμένα ζητήματα. Οι Αλβανοί προκαλούν με αισχρό τρόπο και δικαίως μας αναγκάζουν να θυμηθούμε το ότι αυτοί είναι που κατέχουν ακόμα παράνομα την Ελληνική Βόρειο Ήπειρο!

Η ήδη τεταμένη και φανατισμένη ατμόσφαιρα στην Αλβανία, σε συνδυασμό με το θέμα του μουφτή στη Θράκη καθιστούν την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη για την πατρίδα μας που έχει εγκλωβιστεί στο να αναζητά οικονομικές λύσεις σε θέματα που όπως έχω κατ' επανάληψη τονίσει, θα μπορούσαν να λυθούν εντός του διαστήματος της μίας ώρας.

Η κυβέρνηση οδηγεί το καράβι της χώρας μας κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς σε ότι αφορά στα οικονομικά, επιδεικνύοντας ασύνετη αδιαφορία που προκαλεί πολλά ερωτηματικά στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και κωλυσιεργώντας την ανάπτυξη και την προσοχή στα προβλήματα εντός των συνόρων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα μας να κινδυνεύει με αφανισμό.

Η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια και η ανοχή μας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του επιτρεπτού. Τι περιμένουμε, λοιπόν, για να αντιδράσουμε; Να δούμε την πατρίδα μας παραδομένη στις φλόγες; Από τις στάχτες μόνο ο Καποδίστριας μπόρεσε να την ανοικοδομήσει, αλλά δεν είναι πια ανάμεσά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου