Το τέλος εγγύς (;) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/05/2015

Το τέλος εγγύς (;)

Το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό (18/5/2015) δημοσίευμά του αναφέρει πως οι εγγυήσεις που μπορούν πια να δίνουν οι Ελληνικές τράπεζες για να μην χρεωκοπήσουν είναι όλο και λιγότερες. «Καθώς οι καταθέσεις φεύγουν διαρκώς από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες είναι εξαρτημένες όλο και περισσότερο από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας της ECB» σημειώνει το πρακτορείο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι τράπεζες μπορούν, αυξάνοντας τα χρήματα από τον ELA κατά 2 δις κάθε εβδομάδα, να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Όμως εάν η ECB αποφασίσει να μειώσει τις εγγυήσεις των Ελληνικών τραπεζών σε επίπεδα μεγαλύτερα από πέρσι, τότε θα δημιουργηθούν πολύ δύσκολες συνθήκες. Σε αυτή την απόφαση θα μπορούσε να οδηγηθεί η Κεντρική Τράπεζα για οποιοδήποτε λόγο: είτε επειδή δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, είτε επειδή η Ελλάδα θα έχανε κάποια πληρωμή στα δάνειά της. Η συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει αιτία για μείωση των Ελληνικών εγγυήσεων, ανέφερε αξιωματούχος.

Στην περίπτωση αυτή ο ELA θα μειωνόταν στα €88 δις και οι Ελληνικές τράπεζες θα είχαν χρόνο περίπου τεσσάρων εβδομάδων. Ο χρόνος αυτός είναι τόσο λίγος που η Ελλάδα θα έπρεπε να επιβάλει όρια αναλήψεων από τα ATM έτσι ώστε να διατηρηθούν κάποια αποθέματα ασφαλείας. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι στη χειρότερη περίπτωση αυτή η βοήθεια θα εξαντληθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες, εξωθώντας έτσι τις Ελληνικές τράπεζες σε χρεωκοπία.

«Το σημείο που θα στερέψουν τα collaterals [σημ. ΜΒΒ: οι εγγυήσεις] πιθανόν να είναι κοντά», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan Chase Bank, Malcolm Barr και David Mackie σε σημείωμα προς κάποιους από τους πελάτες της τράπεζας στις 15 Μαΐου: «Πιέσεις στη ρευστότητα της κεντρικής κυβέρνησης, πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και πιέσεις στο πολιτικό χρονοδιάγραμμα: όλες αυτές οι πιέσεις μαζί συγκλίνουν στο τέλος του Μαΐου με τις αρχές του Ιουνίου».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί χάνουν την υπομονή τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που δήλωσε στις 14 Μαΐου ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί σε καμία από τις κεντρικές απαιτήσεις του. Ενώ όμως οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο αν θα δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η ECB θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση με τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε αναπόφευκτα μεγαλύτερες εκροές καταθέσεων, αναγκάζοντας έτσι τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαλέξει μεταξύ μιας συμφωνίας με τους δανειστές ή μιας επιβολής ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.

Τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. «Είμαστε στην τελευταία φάση του παιχνιδιού», είπε ο Yves Mersch, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ECB, σε συνέντευξή του στο Radio-100,7 του Λουξεμβούργου το Σάββατο. «Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε.

Τα αριθμητικά στοιχεία έχουν ως εξής σύμφωνα με γνώστη του ζητήματος που μίλησε στο Bloomberg: Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής χρειαστεί περίπου 80 δις ευρώ από τον ELA. Οι τράπεζες έχουν εγγυήσεις ώστε αυτή η βοήθεια να φτάσει μέχρι τα 95 δις ευρώ σύμφωνα με τους υπάρχοντες όρους της ECB.

Η επόμενη συνάντηση της ECB είναι την Τετάρτη στις 20 Μαΐου. Μέχρι στιγμής πάντως, οι επενδυτές στα Ελληνικά ομόλογα δεν δείχνουν σημάδια πανικού. Το Ελληνικό δεκαετές ήταν στο 10,76% στις 15 Μαΐου, κάτω από τα υψηλά 13,64% που σημείωσε στις 21 Απριλίου. Ακόμα, το συμβούλιο της ECB δεν αναμένεται να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα από δική του πρωτοβουλία. Η ECB επίσης δεν θα λάβει κάποια απόφαση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εκτόπιση της Ελλάδας εκτός του κοινού νομίσματος αν οι διαπραγματεύσεις παρουσιάσουν πρόοδο.

Εξακολουθεί όμως να μην είναι καθαρή η πρόθεση της κυβέρνησης που αφήνεται να δέχεται τέτοιες πιέσεις από τους δανειστές. Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, έχει πολλές και ανώδυνες εναλλακτικές, αλλά για κάποιο μυστήριο (;) λόγο δεν φαίνεται να τις υλοποιεί. Εγώ είμαι καχύποπτος ή η κυβέρνηση κάτι κρύβει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου