Η Δύση υποτιμά κι άλλο την Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/05/2015

Η Δύση υποτιμά κι άλλο την Ελλάδα

Με CCC αξιολογεί από χθες (15/5/2015) την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Fitch, επισημαίνοντας ότι αναμένει μηδενική ανάπτυξη το 2015 με κίνδυνο ύφεσης, ενώ χαρακτηρίζει πιθανό το σενάριο της στάσης πληρωμών.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η έλλειψη πρόσβασης στις αγορές, η αβεβαιότητα για την έγκαιρη εκταμίευση κεφαλαίων από τους δανειστές και οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ασκούν ακραίες πιέσεις στην Ελληνική κρατική χρηματοδότηση.

Ο οίκος αναμένει ότι η Αθήνα θα επιβιώσει από την τρέχουσα συρρίκνωση της ρευστότητας χωρίς να αθετήσει τις πληρωμές της στους ιδιώτες ομολογιούχους, χαρακτηρίζει όμως ως πιθανό το σενάριο της στάσης πληρωμών.

Όπως αναφέρει ο Fitch, το πλήγμα στην επενδυτική και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ η ζημιά θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ισοσταθμιστεί.

Ο προβοκάτορας οίκος αξιολόγησης μπορεί να προσπαθεί να εξυπηρετήσει την δυτική πολιτική, εντούτοις αποκαλύπτει μια αλήθεια: Η χώρα μας δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα στο μοντέλο της οικονομίας που έχει υιοθετήσει η ευρωζώνη. Είναι πασιφανές πως η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, με ταυτόχρονη επανάκτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της οικονομίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου