Η επιστροφή της λιτότητας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/05/2015

Η επιστροφή της λιτότητας

Στο προχθεσινό (13/5/2015) κυβερνητικό συμβούλιο εξετάσθηκαν οι πρώτες φορολογικές παρεμβάσεις επί των οποίων υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να οριστικοποιήσει τις παρεμβάσεις στη φορολογία που θα επιτρέψουν την αύξηση των δημοσίων εσόδων χωρίς να χρειαστεί η θέσπιση νέων εισπρακτικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε πως στο εξής το βάρος των ελέγχων θα πέφτει στις υποθέσεις των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων με μεγάλο εισπρακτικό ενδιαφέρον και όχι κατ' ανάγκη σε όσες κινδυνεύουν να παραγραφούν, με δεδομένο πως πολλές από τις τελευταίες είναι χαμηλού εισπρακτικού ενδιαφέροντος. Επίσης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το ξεκαθάρισμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν.

Στόχος είναι να μην απασχολείται ο ελεγκτικός μηχανισμός με υποθέσεις από τις οποίες δεν πρόκειται να προκύψουν έσοδα για το δημόσιο. Σε πρώτη φάση το ξεκαθάρισμα θα αφορά μεγάλες τέτοιες υποθέσεις που χρονίζουν. Σημειώνεται ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο κυμαίνεται στα 75 δις ευρώ ενώ οι υποθέσεις που θεωρείται αδύνατον να εισπραχθούν υπερβαίνουν τα 50 δις ευρώ.

Η προώθηση του νέου φορολογικού κώδικα θα εξαρτηθεί από τη πορεία των διαπραγματεύσεων όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

* Την οικειοθελή συμμόρφωση των φορολογούμενων για τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλώσει κατά το παρελθόν. Με την υποβολή δήλωσης θα καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα αυτά, χωρίς επιπλέον φόρους και προσαυξήσεις.

* Την δήλωση καταθέσεων του εξωτερικού που δεν είχαν δηλωθεί ως εισοδήματα στην Ελλάδα με την καταβολή ποσοστού φόρου προκειμένου να κλείσει η υπόθεση.

* Η προώθηση του μέτρου της λοταρίας ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους για την συλλογή αποδείξεων από τις συναλλαγές τους.

* Η θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί και σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά. Να σημειωθεί πως και χθες (14/5/2015) είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα όπου στελέχη του ΔΝΤ ζητούν ενιαίο συντελεστή του ΦΠΑ στο 23%!

* Η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών στα τουριστικά νησιά για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.

* Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα πολύ υψηλά εισοδήματα . Σε ότι αφορά στην ακύρωση της μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει από φέτος δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αποφασισθεί, όπως επίσης και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που δεν αναμένεται να γίνει φέτος.

* Τέλος, σε ότι αφορά στο αφορολόγητο των 12.000€ όχι απλά δεν φαντάζει πιθανό να ισχύσει, αλλά υπάρχουν και προτάσεις που ζητούν την φορολόγηση από το 1€!

Τι άλλαξε, λοιπόν, στην καθημερινότητά μας από την νέα κυβέρνηση; Απολύτως τίποτε! Προστέθηκε η αναμονή, η αβεβαιότητα, τα show των δηλώσεων στα κανάλια και στις εφημερίδες και αναμένονται τα νέα μέτρα λιτότητας. Επί της ουσίας εδώ και 120 ημέρες ζήσαμε ένα "διάλειμμα" στη λιτότητα που φαίνεται πως επανέρχεται δριμύτερη και με σκοπό να καλύψει και το χαμένο έδαφος!

Θα επαναλάβω ακόμα μια φορά πως λύση στο πρόβλημα της χώρας μας εντός της ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν είναι δυνατόν να διορθώσει το Ελληνικό κράτος την οικονομία του όταν δεν την ελέγχει πλήρως, ενώ είναι αδύνατον να ελέγξει το κράτος την οικονομία του όταν δεν ελέγχει την κινητήρια δύναμή του, δηλαδή το νόμισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου