GRexit σημαίνει Ευρωπαϊκή Lehman Brothers - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

25/04/2015

GRexit σημαίνει Ευρωπαϊκή Lehman Brothers

Εκτενές αφιέρωμα στο φόβο που προκαλεί στις ΗΠΑ ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης GRexit δημοσίευσαν οι Financial Times, επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά πως ο πραγματικός ζημιωμένος από την GRexit είναι η Δύση και όχι η πατρίδα μας.

«Στην ανατολική πλευρά του Ατλαντικού, οι αξιωματούχοι φαίνεται πως τώρα πιστεύουν ότι η Ελληνική χρεωκοπία, ή ακόμη και η έξοδος από την ευρωζώνη, δεν θα ήταν καταστροφική. Στη σύνοδο του ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πιθανότητες για έξοδο της χώρας από το ευρώ έχουν ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές και πως το σοκ θα μπορούσε να είναι περιορισμένο.

Στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού όμως, το κλίμα δεν είναι τόσο αισιόδοξο. Στις αρχές της εβδομάδας, ο Jason Furman, πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, προειδοποίησε δημοσίως ότι η «GRexit δεν θα είναι κακή μόνο για την Ελληνική οικονομία, αλλά θα αποτελέσει πολύ μεγάλο και περιττό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, την στιγμή που πολλά πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν καλά». Κατ' ιδίαν, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία.

Γιατί υπάρχει αυτή η διατλαντική διαφορά; Εν μέρει, είναι θέμα κινήτρων. Χώρες όπως η Γερμανία έχουν περάσει τους τελευταίους τρεις μήνες να διαπραγματεύονται άκαρπα με τη νέα Ελληνική κυβέρνηση και πλέον έχουν απογοητευτεί τόσο πολύ που θέλουν να βρουν τρόπους να εξορθολογήσουν τον κίνδυνο. Οι Αμερικανοί από την άλλη πλευρά, θέλουν να απομακρύνουν τον κίνδυνο.

Ο άλλος λόγος είναι η Lehman Brothers. Όταν κατέρρευσε η χρηματιστηριακή πριν 7 χρόνια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διδάχθηκαν ένα επώδυνο μάθημα για το πώς μικρά χαρτιά μπορούν να οδηγήσουν την κατάσταση εκτός ελέγχου. Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους επίσης βίωσαν αυτή την κρίση. Όμως οι traders της Wall Street και οι γραφειοκράτες της Washington είδαν την κρίση να μεταδίδεται τόσο άμεσα, τρομάζοντας τους. Παράλληλα, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι υπάρχουν αρκετά σημεία-κλειδιά αναφορικά με την πανωλεθρία του 2008, που μοιάζουν πολύ με την περίπτωση της Ελλάδας.

Για να το θέσουμε με άλλα λόγια, αν και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιμένουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τους πρώτους κινδύνους της GRexit, οι Αμερικανοί ανησυχούν για το δεύτερο κύμα των προβλημάτων που θα δημιουργηθεί», αναφέρει καταλήγοντας το δημοσίευμα, που για ακόμα μια φορά δείχνει ανάγλυφα πόσο αδιέξοδη είναι η Δυτική προσέγγιση της οικονομίας.

Νομίζω πως τα σχόλια είναι περιττά: Τόσο η αφελής και μικρονοϊκή προσέγγιση των Ευρωπαίων, όσο και η καπιταλιστικά ιμπεριαλιστική στάση των Αμερικανών, δείχνουν το πόσο επιτακτική ανάγκη είναι για την χώρα μας η άμεση ανάκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της. Δεν γίνεται, όμως, ανεξαρτησία χωρίς την ύπαρξη εθνικού νομίσματος που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου