Χρωστούν στην Ελλάδα, αλλά πληρώνουν την Τουρκία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/04/2015

Χρωστούν στην Ελλάδα, αλλά πληρώνουν την Τουρκία

Οφειλές 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρήση των συχνοτήτων από το 2011 έως και το 2014, καλούνται να καταβάλουν άμεσα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και τα συνδρομητικά κανάλια σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση. Οι οφειλές αφορούν στο προκαθορισμένο τέλος της τάξεως του 2% που έπρεπε να καταβάλλουν με βάση τον τζίρο τους από το 2011 και με βάση τον ισολογισμό του 2010, μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την πληρωμή του ετήσιου ανταλλάγματος υπέρ του Δημοσίου για τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 καλούνται να καταβάλουν 24.15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνδρομητικά κανάλια ΟΤΕ ΑΕ και Multichoice Ελλάς για τα έτη 2012, 2013 και 2014 16.32 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά που αντιστοιχούν ανά κανάλι για την τετραετία παρουσιάζονται στους πίνακες που επισυνάπτονται στο άρθρο.

Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 παράγραφος 21 του Ν. 2328/1995, η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χορηγείται υπό τον όρο της καταβολής ελάχιστου ετήσιου ανταλλάγματος υπέρ του Ελληνικού δημοσίου για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων, μέσω επίγειων πομπών που παραχωρούνται στον σταθμό αυτής της κατηγορίας.

Στις παραπάνω διατάξεις προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ότι το αντάλλαγμα καθορίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ τα ποσοστά αυτά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των υπουργών (α) των Οικονομικών και (β) Τύπου και μέσων ενημέρωσης. Τα ποσά αυτά εισπράττονται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει κάθε φορά.

Σχετικώς επισημαίνεται ότι, με την ίδια κανονιστική πράξη της Διοίκησης, η υποχρέωση καταβολής ετήσιου ανταλλάγματος μπορεί να επεκτείνεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης κάθε κατηγορίας με βάση τα ίδια κριτήρια και τον ίδιο ή ανάλογο τρόπο υπολογισμού [άρθρο 22, παράγραφος 3 του Ν. 3166/2003 (ΦΕΚ Α' 178)].

Η θλιβερή διαπίστωση είναι πως το Ελληνικό κράτος διοικείται από πολιτικούς που στο σύνολό τους απασχολούν την κοινή γνώμη με σκάνδαλα και ατασθαλίες. Οι πολιτικοί αυτοί προέρχονται από κόμματα που είναι βαθύτατα χρεωμένα -παρότι έχουν προεισπράξει την κρατική επιχορήγηση της επόμενης τετραετίας με βάση τα προηγούμενα ποσοστά τους- και τέλος όλοι αυτοί διαφημίζονται από τα κανάλια που είναι οφειλέτες του Ελληνικού κράτους. Αυτοί οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρωστούν στο Ελληνικό κράτος τα οφειλόμενα για τη λειτουργία τους, αλλά χρηματοδοτούν το Τουρκικό κράτος, επενδύοντας και αγοράζοντας σειρές που έχουν ως σκοπό και επιδίωξη την εξοικείωση των Ελλήνων με την Τουρκική γλώσσα και κουλτούρα.

Δεν θα αναφερθώ στους μεγάλους εκδοτικούς οργανισμούς που παρότι είναι χρεωμένοι ή/και έχουν κηρύξει πτώχευση, εν τούτοις συνεχίζουν να χειραγωγούν "ενημερώνοντας" εντελώς προβοκατόρικα και ανθελληνικά την κοινή γνώμη.

Όλα αυτά είναι σημάδια έντονης παρακμής και προχωρημένης σήψης, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ελπίδα πως κάτι θα αλλάξει. Μέρα με την ημέρα διαπιστώνουμε πως η χώρα βουλιάζει εξαιτίας της αδιαφορίας, αλλά και της απροθυμίας όλων μας που δεν αποφασίζουμε να βάλουμε ένα τέλος στον θανατηφόρο κατήφορο που διολισθαίνει η πατρίδα μας.

Σίγουρα ο ιστορικός του μέλλοντος θα περιγράψει με μελανά χρώματα την εποχή και τη στάση μας, ενώ παράλληλα θα δυσκολευτεί πολύ να αιτιολογήσει και να κατανοήσει την αδράνειά μας, λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή.

1 σχόλιο:

  1. Βασίλης Μακρής04 Απριλίου, 2015 03:03

    Όχι μόνον εξαιρετικό ρεπορτάζ, αλλά και όσα γράφονται δείχνουν το απόστημα που κακοφορμίζει , το έπαρμα της καθημερινής ψευτιάς, που ξερνάει ψεύδη και συσχηματίζει ένα τυμπανιαίο πτώμα. Οι Κερκυραίοι αποκαλούν "καναλέτα" τους αποχετευτικούς αγωγούς τη πόλης τους. Μόνο που "εδώ" πρόκειται για έναν οχετό βαρβαρότητος, μια ασταμάτητη ροή κακογουστιάς και ανθελληνικότητος και μια εκτεταμένη διαπλοκή που ξεπερνάει και την πιο αισχρή έννοια αυτού που αποκαλούμε σκάνδαλο. Γνωρίζω καλά τον χώρο των ΜΜΕ. Έχω δουλέψει 18 ολόκληρα χρόνια. Ε, λοιπόν οι κύριοι αυτοί δεν σταματάνε πουθενά. Έχουν ταυτίσει εαυτόν και όλο το παρεοκρατικό συνάφι τους, με την χώρα και κανονίζουν να την "βγάζουν καθαρή". Τώρα που "στριμώχνονται" θα διευθετήσουν μάλλον την δυσκολία τους ή με νέες εξαγορασμένες φιλοκυβερνητικές τοποθετήσεις, ή θα εξαφανισθούν εν όψει νέας εμφανίσεως καινούργιων φιντανιών στον χώρο της κατασκευασμένης είδησης, του trash θεάματος και της life style ασημαντότητας. Υπάρχει επίσης και το ποσοστό 2% που δεν απέδιδαν οι κύριοι των ΜΜΕ στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. (Ταμείο Συντάξεως Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών Θεσσαλονίκης) από τα κέρδη των διαφημίσεων. Και πάλι μπράβο. Μου έδωσε πραγματική χαρά το άρθρο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή