Το χρονικό της σκλαβιάς - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/04/2015

Το χρονικό της σκλαβιάς

Ο αρθρογράφος του Fortune, Geoffrey Smith, περιγράφει το «πως να παραμείνει κανείς λογικός μπροστά στην αντίστροφη μέτρηση της Ελληνικής χρεωκοπίας». Αυτό που έχει ενδιαφέρον στο άρθρο του Smith, είναι η ημερολογιακή καταγραφή του τρόπου με τον οποίο οι Δυτικοί έχουν σχεδιάσει τον αφανισμό της χώρας μας. Δείτε προσεκτικά το πως έχουν ήδη επιλεγεί οι "στρατηγικά" κατάλληλες (για τη Δύση), ημερομηνίες του τελειωτικού χτυπήματος στη χώρα μας.

24 Απριλίου: Το eurogroup συνεδριάζει στη Riga της Λετονίας.Αυτή θα ήταν μια συνεδρίαση η οποία υπό άλλες συνθήκες θα άλλαζε τη μοίρα της Ελλάδας στην ευρωζώνη, και οι δύο πλευρές θα προχωρούσαν σε μια συμφωνία που θα ξεκλείδωνε ένα μέρος της ρευστότητας που τόσο χρειάζεται η Αθήνα. Όμως οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά και η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την αύξηση κάποιων συντάξεων και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας: ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζητούν οι δανειστές.
29 Απριλίου: Τα στοιχεία της ECB θα δείξουν πόσα χρήματα έφυγαν από το Ελληνικό τραπεζιτικό σύστημα τον Μάρτιο. Εάν ο αριθμός είναι μεγάλος, τότε αυτό θα προκαλέσει νέα ανησυχία στις αγορές. Πάνω από 15% των καταθέσεων στις Ελληνικές τράπεζες έφυγε την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Ένας ακόμη μεγάλος αριθμός σαν αυτόν, θα δοκιμάσει τις αντοχές της ECB στο να συνεχίσει να καλύπτει αυτό το κενό, ειδικά μετά τις ανοιχτές αναφορές του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών περί χρεοκοπίας ακόμη και στο επερχόμενο eurogroup της Riga.
1 Μαΐου: Η μέρα είναι αργία στην Ελλάδα αλλά και σχεδόν στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Εάν η ECB αποφασίσει να τραβήξει την πρίζα από τις Ελληνικές τράπεζες, είτε διακόπτοντας την παροχή ρευστότητας είτε αποφασίζοντας ως κεντρικός ρυθμιστής τους να σταματήσει τη λειτουργία τους, τότε αυτό το τριήμερο φαντάζει ως η ιδανική περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, δίνοντας στους τραπεζίτες τη μια μέρα παραπάνω που χρειάζονται για να πράξουν τα δέοντα πριν το άνοιγμα της Δευτέρας. Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο, κι αν στη συνεδρίαση της Riga υπάρξει ακόμη και η παραμικρή χαραμάδα ελπίδας, τότε κανείς δεν πρόκειται να πατήσει τόσο εύκολα τη σκανδάλη.
6 Μαΐου: Το συμβούλιο της ECB έχει μια από τις προγραμματισμένες συναντήσεις του για να συζητήσει θέματα που αφορούν στη νομισματική πολιτική. Κυριολεκτώντας, τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με την «GRexit» θα υπαχθούν στην «νομισματική πολιτική», αλλά επί τούτου αποφάσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν
8 Μαΐου: Λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δις ευρώ. Η τακτική εξαγορά έντοκων γραμματίων είναι η λιγότερη προβληματική μέθοδος αναχρηματοδότησης της κυβέρνησης, καθώς μπορεί πάντοτε να βασιστεί στις εγχώριες τράπεζες και στους επενδυτές για να ανανεώσει ή να προχωρήσει σε roll over των τίτλων. Οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία ανανέωσης χρέους, θα έφερνε ακόμη περισσότερη αγωνία.
11 Μαΐου: Με τους Schäuble και Moscovici να επιμένουν ότι μια συμφωνία στη Riga είναι αδύνατη, τώρα λαμβάνει χώρα μια νέα συνάντηση του eurogroup η οποία οφείλει να είναι και η τελική. (Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στη Riga μπορεί πάντοτε να πραγματοποιηθεί έκτακτο eurogroup μεταξύ των δύο αυτών ημερομηνιών, όμως η συνάντηση της 11ης Μαΐου είναι η τελευταία).
12 Μαΐου: Πληρωμή 775 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ: Εάν δεν υπάρξει καμία συμφωνία ακόμη και στο eurogroup της προηγούμενης ημέρας, η Ελλάδα δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά να πληρώσει είτε το Ταμείο, είτε μισθούς και συντάξεις. Μην ξεχνάμε ότι η χρεοκοπία έγκειται περισσότερο στην επιλογή να μην πληρωθεί κάτι παρά στην αντικειμενική ικανότητα να γίνει αυτό. Αν η Αθήνα αποφασίσει να παίξει παιχνίδια θάρρους σε αυτό το επίπεδο, τότε μπορεί να τζογάρει με τη χρεοκοπία των χρεών της στο ΔΝΤ ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην ευρωζώνη (μέσω της μεταβλητότητας των αγορών) κι όχι τόσο στον εαυτό της. Κάτι τέτοιο εμπεριέχει και το ρίσκο να αντιδράσει η ECB και να σταματήσει να τροφοδοτεί με ρευστό της Ελληνικές τράπεζες, απαντώντας σε μια πιθανή μαζική φυγή καταθέσεων.
15 Μαΐου: Πληρωμή 1,4 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.
20 Μαΐου: Συνεδρίαση της ECB.
25 Μαΐου: Αργία της Πεντηκοστής στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης: Αυτό είναι μια ακόμη ευκαιρία ενός τριημέρου στο οποίο θα μπορούσε να ισχύσει το σενάριο της Πρωτομαγιάς. Η αργία αυτή στην Ορθόδοξη Ελλάδα είναι την 1η Ιουνίου (Αγίου Πνεύματος), οπότε αν γίνει κάτι ακραίο τότε, αυτό δεν θα παρασύρει στο χάος μόνο την Ελλάδα αλλά κι όλη την περιοχή.
1 Ιουνίου: Αργία στην Ελλάδα και πιθανή ημέρα επιλογής ελέγχου κίνησης κεφαλαίων.
3 Ιουνίου: Συνεδρίαση συμβουλίου της ECB.
10/16/19 Ιουνίου: Τρεις δόσεις στο ΔΝΤ, ύψους 310 εκατομμυρίων, 581 εκατομμυρίων και 348 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα (σύνολο 1,24 δις ευρώ). Αν αυτές οι δόσεις του χρέους (σε συνδυασμό με τα 3,6 δις δολάρια σε έντοκα γραμμάτια) εξυπηρετηθούν, τότε θα φανεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατείνει την αγωνία όλων μέχρι την...
... 25-26 Ιουνίου: Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. Η ιστορία έχει δείξει πως μόνο οι επικεφαλής των κυβερνήσεων έχουν τη δύναμη να πάρουν ιστορικές αποφάσεις όπως την απομείωση χρέους ή τον εξαναγκασμό μιας χώρας να αφήσει το ευρώ. Ακόμη και η ECB δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα τόσο ακραίο χωρίς να έχει την πολιτική υποστήριξη των πράξεων της σε ανώτατο επίπεδο. Αυτές είναι οι ημερομηνίες που μπορεί τελικά να γίνει κάτι τέτοιο.
10 Ιουλίου: Πληρωμή 2 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια.
13 Ιουλίου: Δόση ύψους 465 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ.
20 Ιουλίου: Η κρισιμότερη ημέρα (την ονομάζει D-day, ημέρα της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στην Νορμανδία). Ίσως η ευρωζώνη έχει ήδη λάβει κάποια απόφαση στις 26 Ιουνίου. Όμως σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 3,46 δις ευρώ στην ECB. Αυτό το χρέος δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να το αποπληρώσει. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος δεν θα έχει πλέον τη δικαιοδοσία να χρηματοδοτήσει τις εμπορικές τράπεζες της χώρας. Για την Ελληνική κυβέρνηση, η παρακράτηση ενός σεβαστού ποσού από τις καταθέσεις των πολιτών θα προκαλούσε αντιδράσεις εκτός ελέγχου. Κι αν ακόμη γίνει ένα θαύμα κι οι δύο πλευρές προσπαθήσουν να δώσουν άλλη μία ευκαιρία, υπάρχει και η ...
... 20 Αυγούστου: Μία ακόμη πληρωμή ύψους 3,2 δις ευρώ στην ECB.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου