Fat tax ή σε απλά Ελληνικά, περί όνου σκιάς - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/03/2015

Fat tax ή σε απλά Ελληνικά, περί όνου σκιάς

Τουλάχιστον ένα λεπτό του ευρώ πρόσθετο φόρος στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, λίπος και αλάτι φέρεται να περιλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων που συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται ουσιαστικά για τον Ευρωπαϊκά γνωστό ως «fat tax» (φόρος λίπους) που επιβάλλεται στα ανθυγιεινά τρόφιμα. Έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά αφορά κυρίως στις υπερκαταναλωτικές κοινωνίες που προσπαθούν να στρέψουν τους πολίτες τους σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Πάντως, η πρόταση για τον «φόρο λίπους» δεν είναι καινούργια ούτε στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2014 στις διαπραγματεύσεις της τρόικα με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών φέρεται να είχε προτείνει στο οικονομικό επιτελείο να υπολογίσει πόσα θα ήταν τα δημόσια έσοδα από μια αύξηση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κεκορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κρέμες, η πίτσα και άλλα παρόμοια. Ο σχεδιασμένος φόρος δεν αφορά σε προϊόντα όπως είναι το κρέας και το ψάρι.

Ο συγκεκριμένος φόρος μπορεί να είναι άγνωστος στην Ελλάδα, εφαρμόζεται όμως σε άλλες χώρες. Στη ∆ανία ο φόρος αφορά σε προϊόντα µε ποσοστό κεκορεσμένων λιπαρών πάνω από 2,3%, όπως είναι το βούτυρο, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, ακόμη και το γάλα, ενώ το ύψος του ανέρχεται σε 2,15 ευρώ ανά κιλό λιπαρών.

Επίσης χώρες όπως είναι η Ουγγαρία και η Γαλλία φορολογούν τα τρόφιμα που έχουν πάνω από 2,3% κορεσμένα λιπαρά, ενώ η Γαλλία έχει επιβάλει φόρο λίπους στις σάλτσες τύπου κέτσαπ και μαγιονέζες, όπως επίσης και στα αναψυκτικά µε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη με εξαίρεση τα 0% και τα τύπου light.

Οι χώρες αυτές επέβαλαν τον συγκεκριμένο φόρο µε το πρόσχημα το ότι προστατεύουν τον πληθυσμό από την παχυσαρκία. Πάντως ο φόρος αυτός έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στις χώρες που έχει εφαρμοστεί. Για παράδειγμα στη Δανία, η κυβέρνηση έχει σκεφτεί να καταργήσει τον «fat tax», ο οποίος ισχύει από το 2011, καθώς οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας.

Η αύξηση της τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων, είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να στραφούν σε φθηνότερα από γειτονικές χώρες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες Δανοί. Η κυβέρνηση στην Δανία ανέφερε ότι ένα από τα αποτελέσματα της φορολογίας λίπους ήταν ότι αρκετοί Δανοί είχαν αρχίσει τη διέλευση των συνόρων στη Γερμανία για να αγοράζουν τα τρόφιμα που ήθελαν από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγείας και φαρμάκων της Δανίας, το 47% των Δανών είναι υπέρβαροι και το 13% είναι παχύσαρκοι.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ελλάδα; Φυσικά καμία! Απλά, οι δυτικοτραφείς και ημιμαθείς υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης αποφάσισαν να τραβήξουν για ακόμα μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας μακρυά από εκεί που ουσιαστικά βρίσκεται το πρόβλημα και να απασχολήσουν την κοινή γνώμη με την «περί όνου σκιάς».

Να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν οι ιθύνοντες της Ελληνικής κυβέρνησης. προκειμένου να μην ασχοληθούν σοβαρά με την Ελληνική οικονομία και την δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας.

Ιδέες κομήτες και ανεδαφικές συζητήσεις μονοπωλούν τις απόψεις των κυβερνώντων, που χάρη στη "δημιουργική ασάφεια" που τους διακρίνει, επί της ουσίας αφήνουν τη χώρα να βυθίζεται διαρκώς στο τέλμα της "παγωμένης" Ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι φαίνονται ικανοποιημένοι και ζουν κάθε στιγμή, μη πιστεύοντας το γεγονός ότι εντελώς αναπάντεχα ... έγιναν κυβέρνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου