Των σκανδάλων ουκ έσται τέλος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/03/2015

Των σκανδάλων ουκ έσται τέλος

Οι ανομίες των εμπλεκομένων στην Ελληνική πολιτική σκηνή δεν έχουν τέλος. Χθεσινό (30/3/2015) δημοσίευμα με τίτλο: «Το δεξί χέρι του Σαμαρά και η θαμμένη φοροδιαφυγή» της Ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», αναφέρεται σε πολύ στενό συνεργάτη του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού. «Ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμφωνα με χαρτιά που έχουμε εξασφαλίσει, διέθετε δυο λογαριασμούς στην Ελβετία, στην τράπεζα Hsbc. Το όνομά του ήταν στη λίστα Falciani και οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους» αναφέρει το δημοσίευμα που προσθέτει:

«Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, ο Παπασταύρου ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της Ελλάδας [...] είναι σαφές ότι ένα σκάνδαλο με τον ίδιο στο επίκεντρο, θα είχε σημαντικές συνέπειες για τον πρώην πρωθυπουργό και για τη Νέα Δημοκρατία. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ακόμη βαριές, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο μόνος αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα».

Το δημοσίευμα της «La Stampa» επισημαίνει πως το όνομα του κ. Παπασταύρου συμπεριλαμβανόταν στο Ελληνικό σκέλος της "λίστας Falciani", που είναι μέρος της γνωστής "λίστας Lagarde". Το δημοσίευμα σημειώνει πως: «Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι στην ίδια λίστα υπήρχε και το όνομα του Ελληνο-Ισραηλινού επιχειρηματία Sabby Mionis, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για τον πρώην σύμβουλο του Σαμαρά και ότι διαχειριζόταν κεφάλαια για λογαριασμό του». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά της εφημερίδας για την έρευνα του ΣΔΟΕ: «Όταν, όμως, προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ένας υψηλά ιστάμενος του ΣΔΟΕ ζήτησε από τον υπεύθυνο της έρευνας να βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Εκείνος, όμως, αντιστάθηκε, έγραψε τις ενστάσεις του σε κείμενο που παρέδωσε στους ανωτέρους του καταγγέλλοντας την ανορθόδοξη πρακτική να του ζητήθηκε, προφορικά, να βάλει στο αρχείο μια υπόθεση».

«Δεν προκύπτει από πουθενά, από τα στοιχεία της Hsbc, ότι ο Mionis διαχειριζόταν τους δύο λογαριασμούς με "υπεύθυνο" τον Παπασταύρου με αριθμό λογαριασμού 5091443771 και «Stabri ltd», όπως είχαν αντίθετα υποστηρίξει στην κατάθεσή τους, τόσο ο Παπασταύρου όσο και ο ίδιος ο Mionis. Από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2007, έγιναν κάποιες αλλαγές στους λογαριασμούς αυτούς, αλλά δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί ποιος έδωσε τη σχετική εντολή. Ο πληρεξούσιος των λογαριασμών αυτών είναι ο κ. Παπασταύρου και οι συγγενείς του και όχι ο Sabby Mionis».

Παράλληλα, αναφέρεται πως η εταιρεία Stabri, η οποία φέρεται να είναι κυριότητας του συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού, έχει ως έδρα τον φορολογικό παράδεισο Virgin Islands. Ωστόσο, δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Ελλάδα στοιχεία σχετικά με το μετοχικό της κεφάλαιο, παρά μόνον μια συναλλαγή 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων του Φεβρουαρίου του 2006 από Ελβετικό λογαριασμό και την εταιρεία Fairwings asset inc. Ο κ. Παπασταύρου υποστήριξε ότι το ποσό προερχόταν από κέρδη άλλης εταιρείας.

Η La Stampa καταλήγει πως υψηλά ιστάμενος του ΣΔΟΕ υπέγραψε με επιφύλαξη την έκθεση, έπειτα από προφορικές εντολές ανωτέρων του, παρά το γεγονός ότι υπογράμμισε πως δεν παρασχέθηκαν σημαντικά στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Stabri, το πώς άνοιξε ο λογαριασμός και έγινε το πληρεξούσιο στον Παπασταύρου, καθώς και η ακριβής προέλευση της συναλλαγής των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος του ΣΔΟΕ κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι για τον Sabby Mionis δεν ολοκληρώθηκαν, η υπεύθυνη Αρχή δεν προχώρησε σε έλεγχο των Ελληνικών τραπεζών σε αναζήτηση λογαριασμών που να συνδέονται με την εταιρεία Stabri και δεν ζητήθηκαν τα έγγραφα σχετικά με την ίδρυση της στην Κύπρο και τις νήσους Virgin.

Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα της πολιτικής στην Ελλάδα που φορολογεί χωρίς έλεος τους πολίτες της και κυνηγάει τις αποδείξεις των 2€ και 5€ που δεν κόβουν οι παραγωγοί στη λαϊκή αγορά. Αυτή είναι η παράνοια που ζει ο μέσος Έλληνας πολίτης από μια πολιτική σκηνή που είναι βαθιά διεφθαρμένη και ένοχη εγκλημάτων σε βάρος του κράτους, που τον οδηγεί από την απελπισία στην κατάθλιψη.

Το μερίδιο της ευθύνης όλων μας θα είναι μεγάλο, εάν και εφόσον δεν πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και εάν δεν αρχίσουμε από τώρα τις προσπάθειες να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, από τα χέρια των ληστών που την κατασπαράζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου