Η λύση στο αδιέξοδο - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/03/2015

Η λύση στο αδιέξοδο

Υπέρ της συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται ανοιχτά με συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα Bild βουλευτής της κυβέρνησης και οικονομολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου στο Λονδίνο. Ο βουλευτής χαρακτηρίζει ως «ιστορικό λάθος» την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και προσθέτει πως η έξοδος είναι μια λύση μετά από πέντε χρόνια βασανιστηρίων.

«Η ευρωζώνη ήταν ένα ιστορικό λάθος. Σχετίζεται άμεσα με την Γερμανική πολιτική των μισθών. Σε πλήρη αντίθεση με το τι πίστευε ο κόσμος, η ευρωζώνη δεν κατάφερε να φέρει τα οφέλη του Γερμανικού λαού, με την πιθανή εξαίρεση της απασχόλησης. Για 15 χρόνια, τα εισοδήματα, οι πραγματικοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας έχουν μείνει σε κακή κατάσταση. Πρέπει να ρωτήσουμε τι σήμαινε για τις ασθενέστερες χώρες η Ευρώπη. Για την Ελλάδα συνεπάγεται την έξοδο από πέντε χρόνια βασανιστηρίων».

Ως προς το πώς μπορεί να γίνει η ομαλή έξοδος, ο βουλευτής εξηγεί στον δημοσιογράφο της Bild ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για ένα χρονικό διάστημα να διατηρεί και τα δύο νομίσματα, ενώ στη συνέχεια με την καταβολή των φόρων από τους πολίτες στο εθνικό νόμισμα αυτό θα επικρατήσει του ευρώ. «Η πολιτική της λιτότητας πρέπει να κλείσει. Αυτή η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια και η οποία έχει αποτύχει. Επιπλέον, είδαμε ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει ευθυγράμμιση της πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό πρέπει να γίνει, όμως, σε συμφωνία με την Ε.Ε. Να γίνει ομαλά, δίχως αναταραχή. Να μην πέσει αίμα στο χαλί».

Τονίζει πως πρέπει άμεσα να σταματήσει αυτή η πολιτική λιτότητας, να υπάρξει κούρεμα και η ECB να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις Ελληνικές τράπεζες ώστε η έξοδος να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην υπάρξει αναταραχή μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι ρευστότητα. «Η τιμή της εξόδου είναι ένα κούρεμα που είναι απαραίτητο για τη χώρα μας. Έτσι η έξοδος θα γίνει με μεθοδικό τρόπο, η ECB θα πρέπει να στηρίξει τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις Ελληνικές τράπεζες. Το κόστος είναι αμελητέο. Οι Ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να υποστηριχθούν τόσο καιρό μέχρι η κεντρική τράπεζα μας να αποκτήσει και πάλι ρευστότητα. Για μένα αυτή είναι η καλύτερη λύση».

Η συγκεκριμένη πρόταση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και εύχομαι ολόψυχα να υιοθετηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση, έστω και τώρα. Η συγκυρία είναι καλή, οι Ευρωπαίοι εταίροι δια στόματος Wolfgang Schäuble έχουν δηλώσει πως θα στήριζαν την ομαλή έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη και κυρίως η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στην ευρωζώνη, καθώς η οικονομία της είναι εντελώς διαφορετικού μεγέθους από τις αντίστοιχες των υπολοίπων μελών της. Επιπλέον, η κουλτούρα που διέπει την Ελληνική οικονομία, δεν έχει καμία σχέση με αυτή των χωρών της κεντρικής Ευρώπης αλλά και, εν πολλοίς, με αυτή των χωρών του νότου.

Οι Έλληνες πολίτες από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να απαγκιστρωθούν από το ευρώ το οποίο φαντάζονται ως σωτήρα, ενώ στην πραγματικότητα είναι ο δήμιός τους. Δυστυχώς, όμως, το πιο δύσκολο βήμα για να εφαρμοστεί η πολιτική της εξόδου από την ευρωζώνη, είναι η διόρθωση της στρεβλής γνώμης που έχει ο Ελληνικός λαός. Η δυσκολία όλη έγκειται και εξαντλείται στο γεγονός ότι ο Ελληνικός λαός έχει παγιωμένες απόψεις και λανθασμένες θεωρήσεις, που χρειάζονται πολλά χρόνια για να τις αναθεωρήσει ή/και να τις συζητήσει. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που ως κράτος μας κρατάει μακρυά από την ευημερία. Ως έθνος έχουμε χάσει το ανοιχτό μυαλό των προγόνων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου