Κύπρος + Ρωσία = συμμαχία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/02/2015

Κύπρος + Ρωσία = συμμαχία

Εκτενή αναφορά κάνουν Αμερικανικά μέσα ενημερώσεως στη σχέση μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Ενδεικτικά ο Business Insider αφιερώνει ένα άρθρο σχετικά με τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με το Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, καθώς και το Lenta.ru., ο Κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε την ετοιμότητα αλλά και την πρόθεσή του να φιλοξενήσει, Ρωσικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στο νησί.

Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών θα πρέπει να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στη Μόσχα, την 25η Φεβρουαρίου 2015. «Υπάρχει προοπτική για μια συμφωνία, καθώς προϋπάρχει η παλιά συνεργασία στον τομέα της άμυνας και η οποία πρέπει θα συνεχιστεί ως έχει. Ταυτόχρονα, θα παρέχουμε κάποιες πρόσθετες διευκολύνσεις κατά τον ίδιο τρόπο, όπως κάνουμε και με άλλες χώρες, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προβλέπεται πως η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», σε συνδυασμό με το διεθνές αεροδρόμιο της Πάφου, στα νοτιοδυτικά του νησιού, 50 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο «Ακρωτήρι», αναφέρει η Ρωσική εφημερίδα Lenta.Ru. Το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί μόνιμα την βάση της Λεμεσού. «Η Κύπρος και η Ρωσία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις, και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, εμφανίσθηκε στις αρχές του έτους, όπου σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο νησί, Stanislav Osadchiy, μίλησε για πρώτη φορά για το θέμα αυτό. Το 2014, η Ρωσική αεροπορία είχε την δυνατότατα να κάνει πλήρη χρήση της Κυπριακής αεροπορικής βάσης και του κύριου λιμένα της Λεμεσού, αναφέρει η Global Post.

Όπως αναφέρει ο Business Insider, που επικαλείται την Russia Today, οι Ρώσοι έχουν μεταφέρει πάνω από 30 δις δολάρια στην Κύπρο τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενώ το ένα τρίτο των καταθέσεων που «κουρεύτηκαν» στο νησί το 2013 ανήκουν σε Ρώσους. Αυτό και μόνο φανερώνει το γιατί έγινε το συγκεκριμένο ζήτημα στην Κύπρο. Η Κύπρος και οι καταθέσεις των πολιτών της ήταν η παράπλευρη απώλεια στον πόλεμο της Δύσης με τη Ρωσία.

Η Ρωσία, όμως, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πιστή και προσηλωμένη στις προτεραιότητες της και δεν μεταβάλει την στάση της απέναντι στους συμμάχους ή τους εταίρους της, εξαιτίας της Δυτικής στάσης. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν παρατηρεί και δεν ωφελείται από την ευκαιρία που ζητούν οι Ρώσοι για να εδραιωθούν στην Ευρώπη. Ακόμα μια φορά, σε ακόμα ένα τομέα είναι εμφανής η έλλειψη Ελληνικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου