Τελευταία διορία με Αμερικανική εγγύηση - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/02/2015

Τελευταία διορία με Αμερικανική εγγύηση

«Ψάχνοντας νέα χρήματα για τους Έλληνες», τιτλοφορείται δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο έχει επίτιτλο «παρά την απέλαση της τρόικα». Οι αρθρογράφοι Thomas Gutschker, Peter Carstens και Christian Siedenbiedel, επικαλούμενοι κύκλους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, αναφέρουν πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Jean-Claude Juncker είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ. Με τον Juncker επικεφαλής δεν υπάρχει περίπτωση για Grexit», γράφει η Γερμανική εφημερίδα.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας με χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει η διαπραγμάτευση για μια κοινά αποδεκτή και αμοιβαία επικερδή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Juncker δεν διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας.

Στο άρθρο υποστηρίζεται πως στις Βρυξέλλες η τρόικα αμφισβητείται εδώ και καιρό, καθώς θεωρείται πως δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Μάλιστα σε συνέντευξη του στη Γαλλική Figaro, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν βλέπει να επιστρέφει σύντομα στην Ελλάδα η τρόικα, γιατί μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση από την Ελληνική πλευρά.

Οι κύκλοι του Juncker υποστηρίζουν πως πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Ο Juncker μάλιστα προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, υποστηρίζοντας πως αν και η ρητορική που χρησιμοποίησε ο υπουργός των Οικονομικών της Ελλάδας ήταν «απωθητική», εντούτοις απέρριψε μόνο τον μισητό συμβολισμό της τρόικας, αλλά δεν απορρίπτει τη συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας, σε συνδυασμό με το γεγονός της αίτησης του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών για την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού των Οικονομικών Jacob Joseph "Jack" Lew στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη, είναι ενδεικτικό του τι μέλλει γενέσθαι. Το Αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών επιβεβαίωσε τη συνομιλία αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει την τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σχετικά: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό σημαίνει ότι θα συνομιλούμε με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές αυτές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια οικονομία στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας, διότι αυτό, τελικά, θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της οικονομίας των ΗΠΑ».

Η Ελληνική κυβέρνηση, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, εξασφαλίζει με την "εγγύηση" των ΗΠΑ, μία άτυπη παράταση μέχρι τον Ιούνιο. Μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανεχτεί την Ελληνική κυβέρνηση περιμένοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από εκεί και μετά τα όρια και οι ανοχές στενεύουν και σε περίπτωση αποτυχίας, θα φτάσουμε, μάλλον, μέχρι του σημείου προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ίδωμεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου