H ECB υπέκυψε στη Γερμανία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/01/2015

H ECB υπέκυψε στη Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπέκυψε στην απαίτηση της Γερμανίας να μην είναι αλληλλέγγυα στο χρέος άλλων χωρών της ευρωζώνης, τη στιγμή που η ECB εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεών, αναφέρεται σε προχθεσινό (16/2/2015) δημοσίευμα των Financial Times.

Η ECB ενδέχεται να αποφασίσει την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, το οποίο αποκαλείται ποσοτική χαλάρωση, κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Πέμπτη (22/1/2015), με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού και την αναθέρμανση της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όμως το Βερολίνο εκφράζει φόβους πως η προσφορά φρέσκου χρήματος μπορεί να κάνει τις χώρες του νότου της ευρωζώνης να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις και πως ο Γερμανός φορολογούμενος υπάρχει κίνδυνος να πρέπει να φανεί αλληλέγγυος σε ξένα χρέη. Επιπλέον θεωρεί πως χάνει ένα σημαντικό μοχλό πίεσης προς τις ασθενέστερες οικονομίες στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα σε αυτές του νότου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ECB και η Γερμανία κατέληξαν σε ένα συμβιβασμό, το πιθανότερο σενάριο του οποίου είναι αυτό που ορίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώνης θα είναι η κάθε μία υπεύθυνη για το χρέος της χώρας της. Προσωπικά δεν μπορώ να κατανοήσω το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο υποχώρησε ο Mario Draghi, αλλά φαντάζομαι πως θα ήταν αδύνατον να συνεχίσει το διάλογο με τους σκληροτράχηλους, αδιάλλακτους και ξεροκέφαλους Γερμανούς.

Ο Γάλλος Benoît Cœuré, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ECB, επιβεβαίωσε προχθές Παρασκευή (16/1/2015), σε συνέντευξή του στη Γαλλική εφημερίδα Libération πως ο θεσμός θα εξετάσει την Πέμπτη (22/1/2015) μια αγορά κρατικών ομολόγων.

«Θα πρέπει επίσης να δηλώσουμε αν η αγορά θα αφορά το χρέος ορισμένων χωρών ή θα πρέπει να σταθμισθεί επί του συνόλου της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Cœuré χωρίς να αναπτύξει περαιτέρω τη σκέψη του. Η εφημερίδα πάντως σημειώνει πως εκτός της Γερμανίας που αντιδρά έντονα, οι υπόλοιπες χώρες στην ευρωζώνη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη.

Είναι εμφανές από την στάση της Γερμανίας πως το μόνο που την απασχολεί είναι η απόλυτη κυριαρχία στην Ευρώπη. Εφαρμόζει την τακτική του «δύο μέτρα και δύο σταθμά» βασιζόμενη στο κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στις αγορές σε ότι αφορά στη δική της οικονομία. Αυτό, όμως, που δεν βλέπουν οι Γερμανοί είναι πως μια πιθανή κατάρρευση του ευρώ θα επηρεάσει και θα κλονίσει και τη δική τους οικονομία. Οι Γερμανοί ξεχνούν πως το μάρκο δεν υπάρχει πια και πως αν καταρρεύσει το ευρώ, θα συμπαρασύρει όλους ανεξαιρέτως μέσα στην ευρωζώνη.

Την Τετάρτη (14/1/2015) έγραφα μεταξύ σοβαρού και αστείου πως μια πιθανή λύση στο πρόβλημα που υπάρχει στην ευρωζώνη είναι μια ενδεχόμενη DEexit. Η πεποίθησή μου είναι πως η ευρωζώνη πρέπει να διαλυθεί και να αφεθούν οι χώρες ελεύθερες να διαχειριστούν η κάθε μία την οικονομία της ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες. Εάν, όμως, πρόκειται να παραμείνει η ευρωζώνη, η έξοδος της Γερμανίας από αυτήν είναι μονόδρομος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου