Στην Ευρώπη ξέρουν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

17/01/2015

Στην Ευρώπη ξέρουν ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας θα κληθεί να αποπληρώσει το σύνολο του Ελληνικού χρέους, αλλά η ευρωζώνη θα μπορούσε να συμφωνήσει να επιμηκύνει τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών της, εκτίμησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Δεν εξετάζουμε τη διαγραφή χρέους», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, Valdis Dombrovskis, εννέα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η επόμενη Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εγείρει θέμα αλλαγής της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, αλλά τα περιθώρια ελιγμών σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση είναι πολύ περιορισμένα. «Εάν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει, να γίνει αποδεκτός στην Ευρώπη, θα χρειαστεί να επιδείξει έναν βαθμό ρεαλισμού», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος δεν κατονομάζεται. «Η ευρωζώνη θα ήταν ασφαλώς διατεθειμένη να κάνει το μέγιστο που μπορεί ώστε να καλύψει ένα μέρος του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν όμως ξεκάθαρα όρια: η διαγραφή χρέους δεν είναι αποδεκτή από μέρους της Ε.Ε. και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τις συνθήκες όσον αφορά την οικονομία της, αυτό θα είναι μέρος της όποιας συμφωνίας συναφθεί», συνέχισε. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η επίτευξη μιας συμφωνίας με μια κυβέρνηση Τσίπρα είναι εφικτή, καθώς κρίνουν ότι η σκληρή ρητορική του κόμματος έχει κατά κύριο λόγο προεκλογικό σκοπό. «Σήμερα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και συμπεριφέρονται ανάλογα. Όλες οι πλευρές λένε πράγματα για να εξασφαλίσουν όσο περισσότερες ψήφους μπορούν», έκρινε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριξε μια προειδοποιητική βολή την περασμένη εβδομάδα, διαμηνύοντας ότι εάν η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα συμφωνημένο με την Ε.Ε., δεν θα μπορεί πλέον να χορηγεί ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες. Αυτό δίνει στην Ελλάδα μόλις έναν μήνα να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία ώστε η ECB να συνεχίσει να προσφέρει αναχρηματοδότηση στα Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, κρίνει το Reuters. «Εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών ή βγει από την ευρωζώνη ή εφαρμόσει μια πολιτική ανταγωνιστική προς τους στόχους της Ε.Ε., στην πραγματικότητα θα πυροβολήσει τον εαυτό της και στα δύο πόδια», σχολίασε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Θα υπάρξουν αλλαγές, αλλά η πιθανότητα να γίνει πραγματικότητα ένα σενάριο καταστροφής είναι ιδιαίτερα απίθανο, για το σύνολο της ευρωζώνης», υποστήριξε.

Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει στα τέλη του 2012 πως μόλις η Ελλάδα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα, θα αναζητούσαν τρόπους να ελαττώσουν το άχθος του χρέους της ώστε να μειωθεί από το 177% του ΑΕΠ όπου βρίσκεται σήμερα σε ένα επίπεδο κάτω από το 110% του ΑΕΠ ως το 2020. Συμφώνησαν επίσης να μειώσουν το περιθώριο των 50 μονάδων βάσης που πληρώνει η Αθήνα ως τόκο για τα 53 δις ευρώ που είχε λάβει στο πρώτο πρόγραμμα. Ωστόσο η ελάφρυνση που σχεδιάζουν να προσφέρουν θα προέλθει από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την εξομάλυνση των δόσεων. «Το μέγιστο που μπορεί να γίνει είναι τα μέτρα που είχαν αναφερθεί τον Νοέμβριο του 2012: η επιμήκυνση των ωριμάνσεων και η μείωση του περιθωρίου απόδοσης του πρώτου προγράμματος στήριξης. Δεν βλέπω τίποτε άλλο να συζητείται», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι ωριμάνσεις των δανείων έχουν ήδη επιμηκυνθεί στα 30 έτη κατά μέσον όρο και η Αθήνα έχει μια περίοδο χάριτος 10 ετών για σχεδόν τα τρία τέταρτα του δανεισμού της. Εάν τα δάνεια παραταθούν σε έναν μέσο όρο 50 ετών, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε ετήσια βάση θα μειωθεί δραστικά, αφήνοντας μεγαλύτερα περιθώρια για την ανάπτυξη ή την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων της. Ο Klaus P. Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF), κρίνει πως το σχέδιο του 2012 μπορεί ακόμη να εξεταστεί. «Είμαι βέβαιος ότι το Eurogroup, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα το εξετάσει εκ νέου», είχε επισημάνει ο Regling σε δηλώσεις του στην Πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Diario Economico οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της που κυκλοφόρησε προχθές Τετάρτη (14/1/2015).

Στην Ευρώπη ξέρουν καλά πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα λέει προεκλογικά και άλλα θα πράξει τελικά και γι' αυτό δεν ανησυχούν. Είναι σίγουροι πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση που θα τους φέρει εμπόδια και γι' αυτό απλά περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα χωρίς αγωνία. Μόνο οι Έλληνες έχουν μπει και πάλι σε ένα κλίμα τρόμου και εκβιαστικών διλημμάτων που θα οδηγήσουν και πάλι στο αδιέξοδο. Μόνο που μια κυβέρνηση των δεξιών στην τσέπη και αριστερών στο λόγο θολοκουλτουριάρηδων του ΣΥΡΙΖΑ, θα διαλύσει ότι έχει απομείνει από την πίστη και τις αξίες του Έθνους. Την πίστη που δεν διασφάλισαν και δεν προφύλαξαν οι πνευματικοί πατέρες του τόπου, με επικεφαλής τους Ιεράρχες και τον Κλήρο. Το αντίτιμο θα είναι βαρύ και η ευθύνη τους πολύ μεγαλύτερη...

3 σχόλια:

  1. Aφιερώστε λίγο χρόνο αν δεν το έχετε διαβάσεί, εκτιμώ αξίζει τον κόπο : http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2015/01/je-suis-rothschild.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τον κόπο τον οποίο κάνατε για να με ενημερώσετε, αλλά δεν θα δαπανήσω καθόλου χρόνο να διαβάσω το κείμενο της παραπομπής σας.

    Δεν συμφωνώ και δεν θέλω να γνωρίζω απόψεις ακραίων, εμπαθών, ανθρώπων που μονίμως κατηγορούν πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς να προτείνουν λύσεις.

    Η πολιτική του καφενείου και των αορίστων θεωριών με αφήνει παγερά αδιάφορο.

    Ο τόπος έχει ανάγκη από έργα και κυρίως θυσία και όχι για παχιά λόγια και σκέψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμπαθείς και ακραίοι ίσως είναι όλοι οι δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι κι αναλυτές εκ των οποίων όλοι θέλουμε να λέμε ότι κριτικά ενημερωνόμαστε, έλληνες και ξένοι. Δε συμφωνώ με όλες τις απόψεις του συγκεκριμένου και σίγουρα διαφωνώ απολύτως με τις υποτιθέμενες "λύσεις" του. Ωστόσο οι εκτιμήσεις του στο κείμενο πιστεύω ότι εξηγούν και συμπληρώνουν κάποια λογικά κομμάτια στο παζλ της αιτίας ανόδου του Σύριζα προσιδιάζοντας στο πνεύμα των δικών σας αναλύσεων. Ευγενικά επιμένω χωρίς να θέλω να γίνω φορτικός...Αυτεξούσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή