Ρωσία - ΗΠΑ και στη μέση η Ε.Ε. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/01/2015

Ρωσία - ΗΠΑ και στη μέση η Ε.Ε.

Οι όγκοι του Ρωσικού φυσικού αερίου, που περνούν μέσα από την Ουκρανία, θα στραφούν προς την Τουρκία και η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί να κατασκευάσει υποδομές διακίνησης του φυσικού αυτού αερίου, ώστε να είναι σε θέση να το παραλάβει στο νέο «σημείο παράδοσης-παραλαβής» στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας, δήλωσε, σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο επικεφαλής της Gazprom Alexey Borisovich Miller. Κατά το πρακτορείο, αυτή είναι η νέα διαπραγματευτική θέση της Ρωσικής πλευράς έναντι της Ε.Ε. και ανακοινώθηκε στην πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιου για την Ενέργεια Maroš Šefčovič.

Στις δηλώσεις του ο Miller επανέλαβε γι άλλη μια φορά ότι ο αγωγός South Stream είναι παρελθόν, τονίζοντας ότι «ο αγωγός φυσικού αερίου "Τουρκικό Ρεύμα" είναι η μοναδική διαδρομή, μέσω της οποίας είναι δυνατή η μεταφορά των 63 δις κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου, που διακινούνται σήμερα μέσω της Ουκρανίας. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί γι αυτό και τώρα είναι αποστολή τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου από τα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Κατά τον Miller, η Ε.Ε. «έχει χρόνο μερικών ετών το μέγιστο», καθώς χαρακτήρισε «πάρα πολύ αυστηρό το χρονοδιάγραμμα», εκτιμώντας ότι για να συμβαδίσουν οι Ευρωπαϊκές χώρες με αυτό θα πρέπει, η κατασκευή νέων αγωγών «να ξεκινήσει ήδη από σήμερα». Διαφορετικά, υποστήριξε ο Ρώσος αξιωματούχος, «αυτοί οι όγκοι φυσικού αερίου μπορούν να βρεθούν σε άλλες αγορές», υπονοώντας προφανώς τις αγορές της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας, όπου διαρκώς αυξάνεται η ζήτηση για Ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο επικεφαλής της Gazprom δήλωσε επίσης ότι διαμορφώνει τη διαπραγματευτική του θέση με την Ε.Ε. έχοντας ως αφετηρία την ιδέα του «ενιαίου αγοραστή», την οποία ανακήρυξαν «οι νέοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών», σύμφωνα με το Interfax. «Διαμορφώνουμε τη στρατηγική και τις περαιτέρω ενέργειές μας με αφετηρία τα σχέδια δημιουργίας στην Ε.Ε. μιας ενεργειακής ένωσης. Για μας πρόκειται για νέες προκλήσεις και δυνατότητες. Ελπίζουμε ότι η δημιουργία της ενεργειακής ένωσης ουδόλως θα οδηγήσει σε μείωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των εξαγωγών φυσικού αερίου» παρατήρησε ο Miller, που θεωρείται από τους πλέον αξιόπιστους διαμορφωτές και εκφραστές της ενεργειακής πολιτικής της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "πιέζεται" από τις δύο υπερδυνάμεις, Ρωσία και ΗΠΑ, σε βαθμό που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει. Τόσο το ευρώ, όσο και η ενεργειακή κρίση θα κοστίσουν ακριβά στην αποτυχημένη οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην ευρωζώνη και σύντομα η Ευρώπη θα βιώσει ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις. Ήδη, δεν είναι λίγοι οι οικονομικοί αναλυτές που αναφέρουν πως το ευρώ βρίσκεται ακριβώς στο τελευταίο σημείο από το οποίο μπορεί να ανακάμψει και εάν πέσει κάτω από αυτό η κατάρρευσή του θα είναι είναι γεγονός χωρίς επιστροφή. Το καρυδότσουφλο της Ε.Ε. προσπαθεί να περάσει τις Συμπληγάδες αλλά το περιμένει τραγικό ναυάγιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου