Εντός, εκτός και επί τα αυτά - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

05/01/2015

Εντός, εκτός και επί τα αυτά

Η Γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου, δήλωσε χτες, 4 Ιανουαρίου 2015, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), αντικαγκελάριος και υπουργός της Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, απαντώντας στο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η ευρωζώνη μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την πιθανή έξοδο της Ελλάδας. Ο Gabriel παρότι είναι ο ηγέτης των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015, στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung δηλώνει επίσης ότι η ευρωζώνη έχει γίνει πιο ανθεκτική τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να «εκβιάζεται».

«Ο στόχος της Γερμανικής κυβέρνησης, της Ε.Ε., ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», υποστηρίζει ο ίδιος. «Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο», λέει ο Gabriel και επισημαίνει ότι η ευρωζώνη έχει γίνει πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια. «Γι’ αυτό δεν μπορεί να εκβιαζόμαστε και γι’ αυτό αναμένουμε η Ελληνική κυβέρνηση, όποιος κι αν είναι ο ηγέτης της, να τηρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την Ε.Ε.», προσθέτει αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και σε πιθανή αλλαγή κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις του Gabriel είναι πλήρως εναρμονισμένες με αυτές του Ομοσπονδιακού υπουργού των Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, που είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να σταθούν ενάντια σε κάθε απόκλιση από τα μέτρα λιτότητας. «Εάν η Ελλάδα προτιμήσει να επιλέξει μια διαφορετική πορεία, θα είναι δύσκολο. Οι νέες εκλογές δεν θα αλλάξουν τα συμφωνηθέντα που έχουν ήδη υπογραφεί στις Ελληνικές κυβερνητικές συμφωνίες. Κάθε νέα κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να συμμορφώνεται με τις συμβατικές συμφωνίες και υποχρεώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οικονομολόγος και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου των Ειδικών επί των Οικονομικών ή αλλιώς Sachverständigenrat zur Begutachtung der gesamtwirtschaftlichen Entwicklung [Συμβούλιο των Ειδικών για την εκτίμηση της συνολικής οικονομικής (μακροοικονομικής) ανάπτυξης], Peter Bofinger, προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους που θα φέρει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμα κι αν η Ελληνική οικονομική πραγματικότητα δεν είναι συγκρίσιμη με τα άλλα κράτη-μέλη, εντούτοις θα έφθανε ένα μόνο φάντασμα να μείνει έξω από το μπουκάλι για να κάνει την κατάσταση [σημ. ΜΒΒ: εννοεί στην ευρωζώνη] πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη».

Σε όλους όσοι βρίσκουν όλα τα παραπάνω λογικά, σε αυτούς που ενδεχομένως πιστεύουν πως οι Γερμανοί φοβούνται να "μη χάσουν τα χρήματά τους" ή πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα επωμιστούν το "βάρος" μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, υπόσχομαι να επανέλθω με στοιχεία που αποδεικνύουν πως το θέμα δεν είναι οικονομικό. Το μόνο που επιδιώκει η Δύση είναι η κατάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και κυρίως η πλήρης επιβολή στην Ελλάδα του Δυτικού πνεύματος. Να θυμάστε πως στην πολιτική της Δύσης ισχύει πάντοτε και άνευ εξαιρέσεων το δόγμα του «τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου