Σε εχθρό της Ρωσίας προσπαθεί να μετατρέψει η Ε.Ε. την Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/12/2014

Σε εχθρό της Ρωσίας προσπαθεί να μετατρέψει η Ε.Ε. την Ελλάδα

Σοκαρισμένη είναι η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας από την απαίτηση του Κιέβου να εγκαταλείψουν τη Ρωσική γλώσσα. Με επίσημη επιστολή που έλαβε η Ομοσπονδία από την Ουκρανική Διεθνή Ένωση Επαγγελματιών Εκπαιδευτικών, απαιτείται να σταματήσει άμεσα η χρήση της «εχθρικής Ρωσικής γλώσσας» από τους Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία.

Μόνες επίσημες γλώσσες για τους Έλληνες της χώρας αναγνωρίζονται η Ελληνική και η Ουκρανική, γράφει η ανακοίνωση, τονίζοντας πως εάν θέλουν να ενσωματωθούν στη χώρα που τους φιλοξενεί, οι Ελληνικές οικογένειες θα πρέπει να «ξεχάσουν την εχθρική γλώσσα του Putin», καθώς η Ρωσική γλώσσα εκλαμβάνεται ως εχθρική από τους Ουκρανούς πολίτες. Η ένωση εκπαιδευτικών της Ουκρανίας ζητά την εξάλειψη του ξένου εχθρικού, πνεύματος της γλώσσας και του εχθρικού πολιτισμού από την καθημερινή ζωή, ξεκινώντας από την «ορθή» διδασκαλία των παιδιών στο νηπιαγωγείο.

Άμεση ήταν η επίσημη άρνηση των Ελλήνων της Ουκρανίας, οι οποίοι δηλώνουν σοκαρισμένοι. Στην επιστολή απάντησης η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσάτζη τονίζει πως κατά πρώτον δεν γίνονται αποδεκτοί τέτοιοι όροι για μια γλώσσα, η οποία για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους έχει συνδεθεί με τα έργα των μεγάλων Ρώσων κλασσικών, όπως ο Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky, ο Lev Nikolayevich Tolstoy και Anton Pavlovich Chekhov, και όχι με το όνομα του Vladimir Vladimirovich Putin... Οι Έλληνες της Ουκρανίας επισημαίνουν σοκαρισμένοι το απαράδεκτο και επιτακτικό ύφος της επιστολής, και δη από την εκπαιδευτική κοινότητα, με εκφράσεις όπως «είναι υποχρεωμένοι να ξεχάσουν τη γλώσσα του Putin». «Τι είναι αυτό; γλωσσικός εξτρεμισμός;» αναρωτιέται η Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσάτζη.

Τέλος η Προσένκο–Πισάτζη επισημαίνει πως τέτοιου είδους απαγορεύσεις και προσπάθειες εξουδετέρωσης της σημασίας του πολιτισμού και της λογοτεχνίας του κάθε έθνους, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και φέρνουν στην μνήμη μαύρες σελίδας της ιστορίας που δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο και των δύο επιστολών, όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας των Ελλήνων και παραθέτω και στην μετάφραση που έκανε η "Russia Beyond the Headlines":

Η επιστολή της Ουκρανικής Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Εκπαιδευτικών ήταν η εξής:
«Οι Έλληνες, οι οποίοι είναι πολίτες της Ουκρανίας, πρέπει - από αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας - να ξεχάσουν τη γλώσσα του Putin και να γίνουν μέρος της Ουκρανικής κοινωνίας, μιλώντας μόνο την Ελληνική και την επίσημη γλώσσα, εμπλουτίζοντας τον πολιτισμό της Ουκρανίας με Ελληνικό πολιτισμό και ιστορικό παρελθόν.

Δύο γλώσσες πρέπει να ακούγονται σε κάθε οικογένεια: η μητρική Ελληνική και η κρατική, όπως είναι οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλου του πολιτισμένου κόσμου για εκείνους που ζουν στην επικράτεια μιας άλλης χώρας. Η Ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία σήμερα εκλαμβάνεται ως εχθρική από τους Ουκρανούς πολίτες. Η Ελληνική οικογένεια θα πρέπει να αγνοήσει την εχθρική γλώσσα του Putin, να εξαλείψει το ξένο πνεύμα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό από την καθημερινή ζωή. Σας προσφέρουμε τη δυνατότητα να αρχίσετε τη φροντίδα για τα παιδιά των Ελλήνων εδώ στην Ουκρανία, από το νηπιαγωγείο» και ακολούθησε η απάντηση της Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, Αλεξάνδρας Προτσένκο-Πιτσάτζη:

«Η επιστολή μας έχει σοκάρει... Πρώτον, δεν είναι αποδεκτοί οι όροι που χρησιμοποιούνται από τον συγγραφέα της επιστολής. Η Ρωσική γλώσσα για όλους μορφωμένους και πολιτισμένους ανθρώπους σχετίζεται με τα έργα των αθάνατων κλασικών, όπως είναι ο Alexander Sergeyevich Pushkin, ο Nikolai Vasilievich Gogol, ο Lev Nikolayevich Tolstoy, ο Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky, ο Anton Pavlovich Chekhov, ο Ivan Alekseyevich Bunin, και όχι με το όνομα του Putin...

Δεύτερον, ο επιτακτικός τόνος της επιστολής είναι απαράδεκτος. Εγώ η ίδια είμαι καθηγήτρια με 40 χρόνια διδακτικής εμπειρίας, οπότε δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί ένας καθηγητής, ένας άνθρωπος που πρέπει να διδάξει τα παιδιά για να δουν τον κόσμο με τα μάτια ορθάνοιχτα, να γράφει, ότι αυτό ή εκείνο το έθνος, «είναι υποχρεωμένο να ξεχάσει τη γλώσσα του Putin»; Τι είναι αυτό - γλωσσικός εξτρεμισμός;

Μπορεί άραγε το γλωσσικό ταμπού μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες αποτελούν τη βάση μιας δημοκρατικής, ανοικτής και προοδευτικής κοινωνίας; Αυτή είναι μια άμεση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Έλληνες της Ουκρανίας έχουν ήδη περάσει από όλες αυτές γλωσσικές διαμάχες, όταν στα 1930 οι σοβιετικές αρχές απαγόρευσαν τις ελληνικές διαλέκτους. Το να απαγορευτεί αυτή ή η άλλη γλώσσα, να εξουδετερώνεται η σημασία του πολιτισμού και της λογοτεχνίας του κάθε έθνους – αποτελεί “προνόμιο” ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Και δεν θέλουμε να επαναλάβουμε την ιστορία με τέτοιο τρόπο».

Η Ε.Ε. έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια που εκτείνεται σε όλα τα μέτωπα και αποσκοπεί στο να κόψει κάθε δεσμό που ενώνει την Ελλάδα και τη Ρωσία. Η σημερινή δύναμη της Ρωσίας είναι η κουλτούρα και η πολιτική που πηγάζει μέσα από την Ορθοδοξία. Η Ελλάδα παρά τις τιτάνιες ενέργειες τόσο των πολιτικών στο εσωτερικό, όσο και των προϊσταμένων τους στην Ε.Ε., ανθίσταται και διατηρεί ακόμα κάποια ελάχιστα ψήγματα Ορθοδοξίας στις ψυχές των απλών ανθρώπων, που όμως είναι αρκετά για να εμπνεύσουν έναν ικανό λαό όπως ο Ρωσικός και να τον κάνουν να ευημερήσει.

Είθε και στην Ελλάδα να δείξουμε το ίδιο σθένος με αυτό που επιδεικνύουν οι απανταχού γης Έλληνες που έχοντας βιώσει στην καθημερινότητά τους το αδιέξοδο του Δυτικού τρόπου ζωής, διατηρούν βαθιά μέσα τους άσβεστη την πίστη και τα ιδανικά τους. Κυρίως, είθε κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλο όπλο κρατάμε στα χέρια μας -εννοώ την Ορθοδοξία και τον τρόπο ζωής που πηγάζει από αυτή- και πως θα μπορούσε να μας μετατρέψει από κομπάρσους της καρπαζιάς, σε πρωταγωνιστές που θα σεβόταν ολόκληρος ο πλανήτης. Για να προλάβω τα ανιστόρητα γέλια και σχόλια: Έχει ξανασυμβεί αυτό που λέω στο παρελθόν, όταν οι άνθρωποι ήξεραν τι ζητούσαν! Πριν γελάσει λοιπόν κανείς, καλό είναι να διαβάσει πρώτα την ιστορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου