Ξύλον αγκύλον ουδέποτε ορθόν - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

05/12/2014

Ξύλον αγκύλον ουδέποτε ορθόν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του επόμενου χρόνου το εάν και κατά πόσον χρειάζεται να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων για να αναζωογονήσει την οικονομία στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης Mario Draghi.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ECB ήταν ομόφωνο στη θέση ότι ο θεσμός πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει περαιτέρω μέτρα, όπως η ενεργοποίηση ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ή τυπώνοντας νέο χρήμα εάν αυτό είναι απαραίτητο, είπε ο Draghi στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα χτες (4/12), μετά την ανακοίνωση ότι τα επιτόκια της Τράπεζας παρέμειναν αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της ECB, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος παραμένει αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

Η ECB έχει ορίσει ως στόχο να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της προβαίνοντας σε αγορές αξιογράφων από τράπεζες και άλλους με αντάλλαγμα μετρητά, τα οποία ελπίζει ότι θα διοχετευθούν στην οικονομία. Η ενέργεια αυτή θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της κατά €800 δισεκατομμύρια ή ακόμη και €1 τρισεκατομμύριο, δηλαδή στο επίπεδο όπου βρισκόταν στις αρχές του 2012. Με τα επιτόκια της να βρίσκονται ουσιαστικά στο μηδέν, αυτός έχει καταστεί ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής της ECB.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble δήλωσε σήμερα ότι η επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική αποτελεί την αιτία οικονομικών προβλημάτων και όχι τη λύση τους.

Σχολιάζοντας την ιδέα σύμφωνα με την οποία η οικονομική αδυναμία απαιτεί μία επεκτατική νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, ο Schäuble δήλωσε: «Δεν είναι πεπεισμένος γι΄αυτό. Αντίθετα, είμαι της άποψης ότι αυτή η προσέγγιση δεν αποτελεί λύση, μάλλον είναι η αιτία [σημ. ΜΒΒ: των οικονομικών προβλημάτων]».

Οι παρατηρήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών συνδέονται με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Draghi ο οποίος είπε ότι η τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του έτους εάν θα αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Ο Mario Draghi υπογράμμισε την προσήλωση της κεντρικής τράπεζας στην στήριξη της οικονομίας στην ευρωζώνη και υποστήριξε την ιδέα της έκδοσης χρήματος για την αγορά τίτλων, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα. Προειδοποίησε επίσης ότι η εναντίωση της Γερμανικής αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν θα αποτρέψει την ECB από τη δέσμευσή της αυτή.

Οι σοφοί προγονοί μας είχαν μια πολύ σοφή παροιμία: «Ξύλον αγκύλον ουδέποτε ορθόν» δηλαδή το στραβό ξύλο δεν ισιώνει ποτέ. Αδιέξοδη πολιτική, διχασμένες γνώμες, εξαθλιωμένες οικονομίες, αποτυχημένες κυβερνήσεις και εξαθλιωμένοι λαοί είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την εικόνα που αντικατοπτρίζει την Ευρώπη του 21ου αιώνα. Είναι η εικόνα που αρμόζει στην κουλτούρα και στο ήθος της γηραιάς ηπείρου που διανύει στο σύνολό της και άνευ εξαιρέσεων, την χειρότερη περίοδο παρακμής στην ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου