Οι Ρώσοι επέλεξαν την Τουρκία αντί ημών - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/12/2014

Οι Ρώσοι επέλεξαν την Τουρκία αντί ημών

Την διακοπή του σχεδίου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα ξεκινούσε από το νότο της Ρωσίας, θα περνούσε υποθαλάσσια τη Μαύρη Θάλασσα, θα έφτανε στη Βουλγαρία και από εκεί στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, ανακοίνωσε από την Άγκυρα ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdoğan.

Όπως δήλωσε ο Putin, στη θέση του South Stream, η Ρωσία σχεδιάζει την κατασκευή άλλου υποθαλάσσιου αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία. Να σημειωθεί πως ήδη υπάρχει ένας υποθαλάσσιος αγωγός που καλύπτει σε φυσικό αέριο πολύ μεγάλες ανάγκες της Τουρκίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι ο νέος υποθαλάσσιος αγωγός θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Εκεί προβλέπεται η δημιουργία ενός κόμβου, όπως είπε, από τον οποίο θα μπορούν να προμηθεύονται φυσικό αέριο και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, προς το παρόν ναυαγεί το σχέδιο για διοχέτευση Ρωσικού φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω του νότου.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ρωσία δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream» τόνισε ο πρόεδρος Putin, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να ξεκινήσει την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού και να σταματήσει στη Βουλγαρία. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει το αέριο, τότε θα διοχετευτεί κάπου αλλού. Η θέση της Ε.Ε. απέναντι στον South Stream είναι κάθε άλλο παρά εποικοδομητική. Ως εκ τούτου, θα προσανατολιστούμε εκ νέου σε νέες διεξόδους των ενεργειακών πόρων, είτε σε άλλες περιφέρειες, είτε σε έργα LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)» δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, αναφέροντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κατασκευή νέου συστήματος αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Τουρκίας, δημιουργώντας νέο κόμβο στα σύνορα με την Ελλάδα: «Αν κρίνουμε σκόπιμο, θα δημιουργήσουμε ένα επιπλέον κόμβο φυσικού αερίου για τους καταναλωτές στη νότια Ευρώπη, σε Τουρκικό έδαφος, στα σύνορα με την Ελλάδα».

Το αποφασιστικό βήμα συνεργασίας με την Τουρκία έρχεται να γίνει ως λογική συνέπεια μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες που έκανε η Ρωσική κυβέρνηση στο να συνάψει συνεργασία με τη χώρα μας. Η Ελλάδα φέρει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το ότι τελικά η κατασκευή του αγωγού δεν θα προχωρήσει. Η μεγαλύτερη, όμως ευθύνη των πολιτικών της Ελλάδας είναι κυρίως στο γεγονός ότι η εναλλακτική λύση που αποφάσισαν οι Ρώσοι, δεν περιλαμβάνει ούτε στο ελάχιστο την πατρίδα μας. Η αφερέγγυα πολιτική της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την πλήρη υποταγή της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάγκασε τον Ρώσο Πρόεδρο να αλλάξει συνεταίρο και σύμμαχο με πολύ αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, από τις δηλώσεις Putin και Erdoğan, προκύπτει ότι οι Ρωσο-Τουρκικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας αναβαθμίζονται σε στρατηγικό επίπεδο. Όπως δήλωσε ο Putin αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Erdoğan, η Μόσχα θα αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκική αγορά κατά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στο πλαίσιο του έργου του αγωγού Blue Stream που είναι ο υπάρχων αγωγός του Ρωσικού φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία επίσης, προτίθεται να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 6% για τους Τούρκους καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα πριν από περαιτέρω μειώσεις που θα ακολουθήσουν στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας με την Άγκυρα, δήλωσε ο Putin.

Οι νέες εξελίξεις, όπως όλα δείχνουν, αναβαθμίζουν έτι περαιτέρω τον ρόλο της Τουρκίας ως διαμετακομιστικού κόμβου ενεργειακών πόρων. Να σημειωθεί πως εκτός του Blue Stream, από το έδαφος της Τουρκίας περνάει ο αγωγός πετρελαίου Baku-Tbilisi-Ceyhan, Ιρακινοί αγωγοί, ενώ προγραμματίζεται επίσης η υλοποίηση του Αμερικανικού σχεδίου για τη διοχέτευση φυσικού αερίου από το Azərbaycan προς την Ευρώπη. Επίσης είναι πολύ πιθανόν, από τη στιγμή που θα αρθεί το εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, να προωθούνται προς την Ευρώπη και πάλι μέσω της Τουρκίας, σημαντικοί ενεργειακοί πόροι του Ιράν.

Οι Τούρκοι προχωρούν μπροστά με σταθερά βήματα και η Ελλάδα κατρακυλάει από το κακό στο χειρότερο. Εγκλωβισμένη στην αδιέξοδη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας ολισθαίνει στην παρακμή και τη διάλυση την ώρα που οι γείτονές μας διεκδικούν κι αυτά που δεν τους ανήκουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου