Παραμένουμε δεμένοι στο άρμα των δανειστών (5) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/12/2014

Παραμένουμε δεμένοι στο άρμα των δανειστών (5)

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα τελειώνει το 2016 και η Ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που οφείλει να υλοποιήσει, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Rishi Goyal, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις της τρόικα με την Ελληνική κυβέρνηση «είναι εποικοδομητικές», με στόχο να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα».

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του από την Washington (σημ. ΜΒΒ: όπου παραβρίσκεται στο 16ο ετήσιο επενδυτικό forum που πραγματοποιείται σήμερα (1/12) στο Metropolitan Club του Manhattan από την Capital Link, σε συνεργασία με το NYSE Euronext και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου της Ανάπτυξης) ο Goyal έστειλε το σαφές μήνυμα πως «η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σημαντικά και οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν».

«Όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα», είπε ο Goyal και διατύπωσε την άποψη πως «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί», ενώ υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα μίλησε για «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Είπε ακόμη ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για το τραπεζικό σύστημα και ότι «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια».

Μη με ρωτήσετε ποια πραγματικότητα είχε στο νου του ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν, εκτός των άλλων τραγικών που είπε, δήλωσε σήμερα (1/12) στο 16ο επενδυτικό forum για την Ελλάδα: «Η δική μας επιτυχημένη ιστορία (success story) στην Ευρώπη και είναι μια Ευρωπαϊκή επιτυχία, που θα κάνει περήφανους όλους τους Ελληνοαμερικανούς».

Ποια είναι ακριβώς η επιτυχία κ. πρωθυπουργέ; Η δήλωση αυτή του μου θύμισε έντονα το παλιό ανέκδοτο που διαδραματίζεται αμέσως μετά την λήξη των Ολυμπιακών αγώνων και όπου ο υπουργός του αθλητισμού υποδέχεται την ομάδα της υδατοσφαίρισης (water polo) που γυρίζει στην πατρίδα μέσα σε γενική αποθέωση: «Κύριοι, εξ ονόματος όλων των συμπατριωτών μας, σας απευθύνω τα θερμά συγχαρητήρια για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που πετύχατε στους Ολυμπιακούς αγώνες! Είμαι περήφανος για εσάς, γιατί είναι η πολλοστή φορά που ήρθατε τελευταίοι σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ (α) σε ήττες, χάνοντας όλα τα παιχνίδια που παίξατε και (β) στα τέρματα που δεχτήκατε, που ήταν 10 κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι! Ήταν, όμως, η πρώτη φορά που δεν πνίγηκε κανείς από την ομάδα!»

Προφανώς ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα δεν έχει ενημερωθεί πως στην δική μας περίπτωση, δυστυχώς, πνίγηκαν πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας. Ας τον ενημερώσει κάποιος, μήπως και σταματήσει να πανηγυρίζει. Ας τον ενημερώσουν οι συνεργάτες του κι όσοι νοιάζονται γι' αυτόν, λέγοντάς του πως εκτίθεται..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου