Μεταξύ Ανατολής και Δύσης χάσμα μέγα εστήρικται - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

17/11/2014

Μεταξύ Ανατολής και Δύσης χάσμα μέγα εστήρικται

«Αυτή τη στιγμή οι κυρώσεις που εφαρμόζουμε είναι πάρα πολύ καλές. Εάν όμως εξακολουθήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να παραβιάζει τη συμφωνία για την οποία δεσμεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες, η απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχιστεί», δήλωσε από το βήμα της Συνόδου του G20 στην Αυστραλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Hussein Obama, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά τη θρασυδειλία αλλά και τη διγλωσσία που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ. Θέλησε να περάσει το μήνυμα στη Ρωσία πως η Δύση είναι έτοιμη να επιβάλει νέα μέτρα στη Ρωσία εκθέτοντας και πάλι τους Ευρωπαίους-μαριονέτες που θα υποστούν τις συνέπειες της ανόητης πολιτικής του αχυράνθρωπου της Washington.

«Οι ομάδες μας διαρκώς εξετάζουν μηχανισμούς στους οποίους θα στραφούμε εφόσον χρειαστεί μεγαλύτερη πίεση», επεσήμανε ο Obama στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους υπηρέτες της prestitute ενημέρωσης.
«Νομίζω ότι η Ρωσία πρέπει να μάθει ότι στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε μια πραγματική ενότητα σκοπού: να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κάποιου είδους μόνιμη παγωμένη σύρραξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν νομίζω ότι η σχέση της Ρωσίας από τη μία και της Βρετανίας, της Ευρώπης και της Αμερικής από την άλλη, θα παραμείνει η ίδια», δήλωσε με τη σειρά του ο έτερος των μαριονετών και παντελώς ασταθής τόσο σε δηλώσεις όσο και σε πολιτικές εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David William Donald Cameron. «Ελπίζω ότι ακόμη και σε αυτό το στάδιο ο πρόεδρος Putin μπορεί να επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «βλέπει ότι βρίσκεται σε σταυροδρόμι».
Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας υποστήριξαν επιπλέον ότι πρέπει να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι» της κατάρριψης της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Vladimir Vladimirovich Putin βέβαια δεν βρισκόταν στο Brisbane για να ακούσει τις επικριτικές δηλώσεις των «συναδέλφων» του, καθώς είχε από χθες αναχωρήσει από την πόλη της Αυστραλίας πριν από την επίσημη λήξη της Συνόδου του G20, προκαλώντας εκτεταμένα σχόλια στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά αποδεικνύοντας πως ο αληθινός ηγέτης δεν ανέχεται ανδρείκελα να τον συκοφαντούν όταν είναι όλοι μαζί μαζεμένοι και ο ένας υποστηρίζει τον άλλο. Το προεδρικό Ilyushin απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Brisbane όπως ήταν προγραμματισμένο, πριν να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου σύμφωνα με το video που έδωσαν οι οργανωτές της. Λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, ο Putin είχε χαρακτηρίσει «σοβαρό λάθος» εκ μέρους του Κιέβου την απόφασή να διακοπεί η χρηματοδότηση των Ανατολικών, αυτονομιστών περιοχών καθώς, όπως είπε, έτσι αποκόπτονται στην πράξη από την υπόλοιπη χώρα. «Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης τον οικονομικό αποκλεισμό των περιοχών του Lugansk και του Donetsk. Νομίζω ότι είναι ένα σοβαρό λάθος γιατί κόβουν με τα ίδια τους τα χέρια αυτές τις περιοχές από την υπόλοιπη Ουκρανία. Γιατί; Θα το συζητήσουμε με τον Petro Oleksiyovych [σημ. ΜΒΒ: εννοεί τον Poroshenko, τον πρόεδρο της Ουκρανίας]», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον Putin, το θέμα της Ουκρανικής κρίσης δεν αναφέρθηκε στη σύνοδο παρά μόνο στις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριό της. «Οι συζητήσεις αυτές ήταν ειλικρινείς, σημαντικές και, κατά την άποψή μου, χρήσιμες. Νομίζω ότι μπορέσαμε να δώσουμε στους συναδέλφους μας να καταλάβουν τα κίνητρα της Ρωσίας. Με ενημέρωσαν για τις ανησυχίες τους. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει», τόνισε. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές» για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. «Μπορεί να μοιάζει παράξενο, όμως οι θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί από τις δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη πάνω απ’ όλα το συμφέρον των ανθρώπων που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας και στα νοτιοανατολικά της χώρας», συνέχισε.

Το Σάββατο (15/11) η Ουκρανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλο-Ρώσων αυτονομιστών. Με προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε, ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εντός μίας εβδομάδας για να τερματισθούν οι δραστηριότητες των κυβερνητικών επιχειρήσεων, θεσμών και οργανισμών «στις περιοχές όπου διεξάγεται η αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή εκλογών στις φιλο-Ρωσικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ο πρόεδρος Poroshenko είχε ανακοινώσει ότι η Ουκρανία είναι στο εξής αναγκασμένη να σκληρύνει τους τόνους και να απομονώσει στρατιωτικά και οικονομικά τη ζώνη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, «ώστε να μην επιτραπεί η επέκταση του καρκίνου».

Ο ακόμα τραγικότερος πρόεδρος της Γαλλίας François Gérard Georges Nicolas Hollande δήλωσε σήμερα ότι θα λάβει την απόφασή του όσον αφορά την παράδοση των πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία αγνοώντας τις πιέσεις που θα δεχτεί. Πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται να επικυρώσει ή να ακυρώσει την αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά των Γάλλων και η οποία έχει αναβληθεί μέχρι την επίλυση της Ουκρανικής κρίσης. Οι μαριονέτες-πολιτικοί της Δύσης δεν είναι σε θέση να αποφασίσουν ούτε καν την αθέτηση του λόγου τους! «Θα πάρω την απόφασή μου χωρίς να λάβω υπόψη μου τις πιέσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται, αναλογιζόμενος μόνο δύο κριτήρια: τα συμφέροντα της Γαλλίας και την άποψη που έχω για την κατάσταση», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου του G20 στην Αυστραλία. «Δεν υπάρχει πίεση χρόνου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία «προς το παρόν είναι εντός των όρων» που έχουν συμφωνηθεί από το συμβόλαιο με τη Ρωσία και έτσι «δεν τίθεται επομένως ζήτημα σήμερα για αποζημίωση προς τη Μόσχα».

Τα πολεμικά πλοία Mistral έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας διπλωματικής και στρατιωτικής κρίσης αφότου ο Hollande αποφάσισε στις αρχές Σεπτεμβρίου να συνδέσει την παράδοσή τους στη Μόσχα με την πολιτική επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος. Έχει μάλιστα επαναλάβει πολλές φορές ότι θα πρέπει «να τηρηθεί πλήρως» η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία ώστε να προχωρήσει η Γαλλία στην παράδοση του πρώτου πλοίου, του Vladivostok, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο. Πρόκειται για μια άνανδρη ενέργεια αθέτησης μια συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2011 επί προεδρίας του Sarközy και όχι του ιδίου, στην οποία ενέργεια προέβη πιεζόμενος από τις ΗΠΑ. Βλέποντας πως πλέον δεν έχει την στήριξη τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ε.Ε. αναιρεί την αναίρεσή του και επιβεβαιώνει πως εκτός των άλλων είναι και παντελώς αναξιόπιστος: Το κύριο χαρακτηριστικό του πολιτικού στη Δύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου