Ο πλανήτης διαλύεται - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/11/2014

Ο πλανήτης διαλύεται

Τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να πολλαπλασιάζονται. Λίγες μόλις ώρες μετά την προσπάθεια των επικεφαλής των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου στο να τονώσουν την εμπιστοσύνη με την υπόσχεση για αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή κατά 2.000 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι είχε πέσει σε ύφεση. Αυτό προσθέτει τη χώρα που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο στην μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη λίστα των προβληματικών οικονομιών. Ομοίως η οικονομία στην Κίνα επίσης επιβραδύνεται, ενώ και η Ευρώπη δεν φαίνεται να μπορεί να απογειωθεί.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αυξάνονται με κάπως αξιοπρεπείς ρυθμούς αλλά το πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό εξαρτάται από την κατάσταση των εμπορικών εταίρων τους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός David William Donald Cameron προειδοποίησε σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian τη Δευτέρα (17/11) ότι τα «κόκκινα προειδοποιητικά φώτα αναβοσβήνουν» για την παγκόσμια οικονομία.

Μια γρήγορη ματιά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες "κλειδιά" παγκοσμίως μας δείχνει το εξής:

Η ύφεση της Ιαπωνίας: Μια απρόσμενη επιβράδυνση στο τρίτο τρίμηνο έριξε την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σε ύφεση. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% στο τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο, αριθμός πολύ χειρότερος της αύξησης 2,2% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Η Ιαπωνία έχει παγιδευτεί: Η κεντρική τράπεζα έριξε μαζικά χρήμα στην οικονομία, αλλά το άνοιγμα των κρατικών κρουνών δεν είναι λύση από τη στιγμή που η χώρα ήδη έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στον κόσμο.

Οι κακουχίες της ευρωζώνης: Δεν υπάρχουν πολλές αφορμές για ενθουσιασμό στην Ευρώπη. Αν και η Γερμανία οριακά απέφυγε μια ύφεση στο τρίτο τρίμηνο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύψους 13 τρισεκατομμυρίων οικονομία της ευρωζώνης έχει βρεθεί σε αδιέξοδο.
Η υψηλή ανεργία, το υψηλό χρέος και η έλλειψη επενδύσεων συνεχίζουν να κρατούν καθηλωμένη την περιφέρεια. Επίσης υπάρχει και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, ή τουλάχιστον μιας μακράς περιόδου πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Αυτό θα κάνει τους καταναλωτές και τις εταιρείες διστακτικές και ίσως καταδικάσει την περιοχή σε πολυετή στασιμότητα.

Αναδυόμενες αγορές (BRICS): Η Κινέζικη επιβράδυνση σημαίνει μπελάδες για πολλές αναδυόμενες αγορές που είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες, όπως η Βραζιλία. Η ανάπτυξη εκεί έχει καταρρεύσει και το ΔΝΤ προβλέπει οικονομική μεγέθυνση μόλις 0,3% φέτος.
Η Τουρκία είναι άλλη μια αναδυόμενη αγορά που δεν μπορεί να απογειωθεί καθώς οι εγχώριες πολιτικές διαφωνίες και ο πόλεμος στα σύνορά της αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη προς αυτήν.

Εάν σε αυτή την κακή κατάσταση των σημαντικότερων παγκόσμιων οικονομιών προσθέσει κανείς:
(α) τους γεωπολιτικούς κινδύνους: Ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ είναι μόλις ένα απ’ τα τρέχοντα γεωπολιτικά προβλήματα. Μέσω της Ουκρανίας, η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζεται αμείωτη, ενώ οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν φαίνεται να ανακληθούν σύντομα.
(β) την πτώση στις τιμές των πρώτων υλών: Η ζήτηση για πρώτες ύλες είναι ένας καλός δείκτης για το πόση εμπιστοσύνη έχουν οι επενδυτές στην παγκόσμια οικονομία. Η πρόσφατη πτώση στις τιμές των πρώτων υλών είναι ενδεικτική των αρνητικών αυτών τάσεων.
Η τιμή του πετρελαίου έχουν κατρακυλήσει κατά 24% φέτος, στα 75 δολάρια περίπου το βαρέλι, καθώς οι γεωπολιτικοί φόβοι και η εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρώπης αποτρέπουν τους αγοραστές.
(γ) τον ανόητο και απαράδεκτο ιδιότυπο αποκλεισμό της Ρωσίας από το παγκόσμιο οικονομικό "γίγνεσθαι" εξαιτίας της Δυτικής φασιστικής μονόχνοτης και αδιέξοδης πολιτικής. Αυτό φάνηκε καθαρά τόσο από τις κυρώσεις που της επέβαλλαν οι Δυτικοί εντελώς άδικα και αναίτια με πρόφαση την Ουκρανική κρίση, αλλά και κατά την έξοδο της Ρωσίας στις αγορές τον προηγούμενο μήνα όπου φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει στήριξη και εμπιστοσύνη των Δυτικών στην Ρωσία.

Η Δύση προτιμάει να πεθάνει φτωχή και εξαθλιωμένη παρά να δεχτεί πως έσφαλλε και να αλλάξει νοοτροπία. Αυτή είναι μία επιλογή που είναι μεν σαφής, αλλά από την άλλη οδηγεί με ακρίβεια στον αφανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου