Η αρχή του εμφυλίου στην Ε.Ε. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/11/2014

Η αρχή του εμφυλίου στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, η επιμονή του Βρετανού πρωθυπουργού David William Donald Cameron στο να θέσει όριο στον αριθμό των μεταναστών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούν να μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να αναγκάσει την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Dorothea (Kasner) Merkel να διακόψει τις προσπάθειές της για να κρατήσει τη Βρετανία εντός της Ε.Ε.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε., τον Οκτώβριο, η Merkel προειδοποίησε τον Cameron ότι ωθεί τη χώρα του σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά στην παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει το περιοδικό επικαλούμενο ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέραν του «σημείου» αυτού, το Βερολίνο θα πάψει να αγωνίζεται για την παραμονή της Βρετανίας στους κόλπους της Ε.Ε.

Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι βασική αιτία της διαφωνίας είναι η πρόθεση του Cameron να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών προς τη Βρετανία. Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατά τη Γερμανία, αλλά και η κύρια αιτία διαμάχης και διαφωνίας μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν. Στο περιθώριο της συνόδου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, η Merkel τόνισε στον Cameron ότι η πρότασή του πλήττει τις ίδιες τις αρχές της Ένωσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να ανακοινώσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. εάν δεν υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο.

Η Merkel έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι μολονότι αντιμετωπίζει με κατανόηση ορισμένα από τα αιτήματα της Βρετανίας για την Ε.Ε.όπως για παράδειγμα τη μείωση της γραφειοκρατίας, δεν υποστηρίζει την κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.

Η σφοδρή αντιπαράθεση της Merkel με το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη βάση της στο γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι η μεγάλη χαμένη εάν και εφόσον τεθεί όριο στην ασυλλόγιστη μετακίνηση πολιτών εντός της Ε.Ε. Η Γερμανία είναι ένα γερασμένο κράτος, χωρίς ισχυρή παραγωγική δύναμη και στηρίζεται αποκλειστικά στους οικονομικούς μετανάστες της Ευρώπης. Η πολιτική της Γερμανίας, μέσω της Ε.Ε., δημιούργησε την αθρόα μετακίνηση της παραγωγικής δύναμης του Νότου προς τον Βορρά και κυρίως στη Γερμανία που φαντάζει ως το απόλυτο αφεντικό της Ευρώπης.

Το θέμα είναι πως είτε με τα όπλα, είτε με την πολιτική, είτε με το ευρώ, είτε δεν ξέρω κι εγώ με τι άλλο μέσο, η Γερμανική μπότα έχει πατήσει και πάλι γερά πάνω στο λαιμό της Ευρώπης. Μόνο που αυτή τη φορά η Ευρώπη δεν έχει καταλάβει πως είναι υπόδουλη γιατί δεν είδε χαλάσματα και ερείπια του στρατού κατοχής. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα χρειαστούν χρόνια για να συνειδητοποιήσουν και να μετρήσουν τα συντρίμμια και τις απώλειες που απέκτησαν μετά την ένταξή τους σε αυτή τη "μηχανή" που έκανε στάχτη και σκόνη την πίστη, το ήθος, την ιστορία, τη γλώσσα, την ιδιοσυγκρασία όλων των λαών της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου