Παραμένουμε δεμένοι στο άρμα των δανειστών (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

28/11/2014

Παραμένουμε δεμένοι στο άρμα των δανειστών (2)

Η συνέχεια του δράματος που περιμένει την χώρα και έκρυβε επιμελώς η κυβέρνηση αρχίζει να δημοσιοποιείται σταδιακά. «Η Επιτροπή επιθυμεί να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα και στην Ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής» ανέφερε ο επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici.

Ο Moscovici ανέφερε ότι συνεχίζονται εντατικά οι διαβουλεύσεις για το θέμα της Ελλάδας και πρόσθεσε πως προς τον σκοπό αυτό, συνομίλησε χθες με τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην τρόικα και στην Ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε «σωστό δρόμο» και εκτίμησε ότι υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά για να υπάρξει σύγκλιση και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η λήψη των αναγκαίων αποφάσεων το συντομότερο δυνατό, καθώς πλησιάζει η 8η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup για την Ελλάδα. Τέλος, ο Moscovici άφησε να εννοηθεί ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα θα γίνει μόλις περατωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το ότι είναι επιτακτική ανάγκη, οι επικεφαλής της τρόικα και η κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο, υπογράμμισαν και τα μέλη του Euro Working Group.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών των Οικονομικών στην ευρωζώνη συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, αλλά και ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση σε κάποιους άλλους.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου των Οικονομικών, «έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του Ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Τα μέλη του Euro Working Group ζήτησαν από την τρόικα και την Ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο».

Άλλωστε, προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις αποτελεί η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, επισήμανε η Marianne Kothe, εκπρόσωπος του Wolfgang Schäuble, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Τόνισε, πάντως, ότι το Eurogoup είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ότι αφορά στην περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπνέει αυτήν τη χρονιά. Αυτή είναι η συμφωνία. Αλλά παρόλα αυτά σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συζητηθεί και το ποια θέματα πρέπει να συζητηθούν, επίσης και το σημείο στο οποίο αναφερθήκατε [σημ. ΜΒΒ: η βιωσιμότητα του χρέους]. Οι προϋποθέσεις για αυτό έχουν τεθεί με σαφήνεια. Το Eurogroup έχει πάντα και κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι είναι έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, να βοηθήσει την Ελλάδα και στη συνέχεια. Τώρα, όμως, το θέμα πρώτα είναι να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση. Αυτή είναι η προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις», δήλωσε προχθές (26/11) η Kothe, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών.

Σε ερώτηση, εάν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble ενεργεί προς την κατεύθυνση μιας εξάμηνης παράτασης του Ελληνικού προγράμματος, η Kothe απάντησε:

«Παρατηρήσατε σωστά ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος ή την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος μεταξύ της τρόικα και της Ελληνικής κυβέρνησης "τρέχουν" αυτήν τη στιγμή στο Παρίσι [σημ ΜΒΒ: η ενημέρωση έγινε την Τετάρτη (26/11) το πρωί, πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων]. Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και της τρόικα και όχι μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. Όταν αυτή η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί, οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Οικονομικών θα ασχοληθούν με το ποια θα είναι η συνέχεια. Ο στόχος δεν έχει αλλάξει, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί».

Έπεται και συνέχεια των δημοσιοποιήσεων αλλά και των ανακοινώσεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου