Θερμό το κλίμα στην Βαλτική - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

20/10/2014

Θερμό το κλίμα στην Βαλτική

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Russia Today" ο Σουηδικός στρατός δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς για το «κυνήγι» ενός Ρωσικού υποβρυχίου, το οποίο έχει πάθει βλάβη και βρίσκεται στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης. Συγκεχυμένες πληροφορίες θέλουν μια μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση του Σουηδικού Πολεμικού Ναυτικού, στη θάλασσα, ανατολικά της πρωτεύουσας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα «εχθρικό υποβρύχιο». Με τη συμμετοχή περισσότερων των 200 στρατιωτών, ελικοπτέρων, ναρκαλιευτικών και πλοίων stealth, οι πληροφορίες μιλούν για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Σουηδίας στην Βαλτική από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Από την πλευρά της η Μόσχα λέει πως δεν υπάρχει αναφορά για βλάβη σε κανένα πολεμικό της πλοίο ή υποβρύχιο. Πηγές του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν στη "Russia Today" πως οι σουηδικές αρχές ψάχνουν προς λάθος κατεύθυνση. Μάλλον πρόκειται για υποβρύχιο του Ολλανδικού Βασιλικού Ναυτικού, λέει ο αξιωματούχος του Ρωσικού υπουργείου Εθνικής Αμύνης, «φωτογραφίζοντας» το υποβρύχιο τύπου Walrus HNLMS Bruinvis (S-810), το οποίο βρισκόταν στη Βαλτική, στο Talin της Εσθονίας κοντά στην Στοκχόλμη, την περασμένη εβδομάδα: «Την Κυριακή στις 19 Οκτωβρίου προσφέραμε βοήθεια στους Σουηδούς στη ανεπιτυχή αναζήτηση τους, ενημερώνοντάς τους ότι δεν υπάρχουν ατυχήματα με Ρωσικά πολεμικά πλοία συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων στην Βαλτική Θάλασσα. Αυτή η δήλωση από μόνη της θα έπρεπε να κάνει το Σουηδικό επιτελείο να καταλάβει το λάθος του. Για να κατευνάσουμε τα πνεύματα στην Βαλτική και για να σώσουμε τα χρήματα των Σουηδών φορολογουμένων, θα προτείναμε να αναζητηθούν εξηγήσεις από το Ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό».

Μέσα στο σαββατοκύριακο (18-19/10) πάντως η Σουηδία ανέπτυξε στρατεύματα ανοιχτά της Στοκχόλμης, σε μια επιχείρηση εντοπισμού «ξένου πλοίου». Σε επίσημη ανακοίνωση του Σουηδικού Στρατού επιβεβαιώθηκε η έρευνα γύρω από το αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης για δραστηριότητα ξένου υποβρυχίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Σουηδικής εφημερίδας Svenska Dagbladet, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων, με αφορμή τον εντοπισμό ρωσικών σημάτων στις συχνότητες ραδιοεπικοινωνίας. Το δημοσίευμα αναφέρει πως εντοπίστηκε σήμα από συγκεκριμένη συχνότητα την οποία χρησιμοποιεί ο Ρωσικός στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό σε καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.

Την πληροφορία διέψευσε ο υποναύαρχος του Σουηδικού Πολεμικού Ναυτικού Anders Lennart Grenstad με δήλωσή του στην οποία ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία πληροφορία για μηνύματα SOS από Ρωσικό υποβρύχιο. Ωστόσο επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πληροφορίες για ξένο πολεμικό πλοίο στα χωρικά ύδατα της χώρας, και αναφέρει πως δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα ξένο υποβρύχιο να εμφανίζεται και μετά πάλι να βυθίζεται στην περιοχή, χωρίς όμως να μπορεί να μιλήσει κανείς για συγκεκριμένη εθνικότητα: «Πρόκειται για τη συλλογή πληροφοριών για το συγκεκριμένο συμβάν», τόνισε, επαναλαμβάνοντας πως το σουηδικό πολεμικό ναυτικό δεν ενεπλάκη σε «υποβρύχιο κυνήγι εχθρικού πλοίου».

Σίγουρα δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Το συγκεκριμένο γεγονός σε συνδυασμό με τη στρατιωτική άσκηση που διεξήγαγε τον Φεβρουάριο η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας σίγουρα δεν είναι σημάδια εφησυχασμού. Οι Σκανδιναβοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους χειρισμούς που κάνουν και αφορούν στη σχέση τους με τους Ρώσους γιατί και σε αυτή την περιοχή η ειρήνη κρέμεται από μια πολύ λεπτή κλωστή.

1 σχόλιο:

  1. Τώρα που έχει στραφεί όλος ο κόσμος εναντίον της Ρωσίας διότι είναι κατά της Παγκοσμιοποίησης, όλα τα μικρά κράτη "κολλάνε μαγκές" που λέμε και εμείς οι νέοι, αλλά αν η Ρωσία το πάρει στα σοβαρά τότε όλοι τρέχουν στη "αγκαλιά" της Αμερικής και της Ε.Ε.
    Μέχρι πότε, άραγε, θα γίνεται αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή