Το καρότο και το μαστίγιο του ΔΝΤ - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/10/2014

Το καρότο και το μαστίγιο του ΔΝΤ

Την αναγκαιότητα της «προληπτικής στήριξης» για την Ελλάδα τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Madeleine Odette Lagarde, στη σημερινή (9/10) συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο στην Washington (10/10) και ολοκληρώνονται την Κυριακή (12/10).

Η Lagarde υποστήριξε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομία της, υπογραμμίζοντας ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση. Αλλά, επίσης, πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη», για να συμπληρώσει πως «μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση [εννοώντας δανειστών με Ελλάδα]. Πιστεύουμε πως η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».

Η Lagarde αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας μετά από ερώτηση κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει πλέον χωρίς την «χρηματοδοτική στήριξη» του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η Lagarde δεν θέλησε να αναφερθεί στις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Το ΔΝΤ δια στόματος του επικεφαλής του τμήματος των δημοσιονομικών Vítor Louçã Rabaça Gaspar, εκφράζει το εξής παράδοξο: Στην εφημερίδα «Κ» δήλωσε πως «Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι εντυπωσιακή και το χρέος αν και πολύ υψηλό έχει αρχίσει πλέον να αποκλιμακώνεται» και πως «το μέγεθος της προσαρμογής είναι εντυπωσιακό, όχι μόνο το κυκλικά προσαρμοσμένο δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που προχωρεί σύμφωνα με το πρόγραμμα». Από την άλλη η έκθεση του ΔΝΤ τον Ιούνιο ανέφερε πως για το 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι 18,7 δις ευρώ συνολικά και για το 2016 ανέρχονται στα 8,6 δις ευρώ. Βάσει αυτών των εκτιμήσεων το ΔΝΤ θεωρεί επί της ουσίας ότι εάν αποχωρήσει από το Ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, η χώρα θα χρειαστεί να βρει από άλλη πηγή 18,7 δις ευρώ το 2015 για να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Επίσης το ΔΝΤ επιμένει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 θα είναι το 1,9% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τον νέο προϋπολογισμό που είναι ισοσκελισμένος, προβλέποντας έλλειμμα της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ.

Δεν πρόκειται για αντιφάσεις ή αλληλοαναιρούμενες απόψεις, αλλά για την τακτική του καρότου και του μαστιγίου. Όσο προχωράει ο γάιδαρος είναι αδιάφορο το ποιο από τα δύο χρησιμοποιείται. Το θέμα είναι να μη σταματήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου