Οι Γερμανοί ήρθαν ξανά! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/10/2014

Οι Γερμανοί ήρθαν ξανά!

Το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο δέχεται η Γαλλία, καθώς η Standard & Poor’s υποβάθμισε σε «αρνητικό» από «σταθερό» που ήταν στην προηγούμενη αξιολόγηση, το outlook της Γαλλικής αξιολόγησης. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΑΑ» της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της S&P, η οικονομία της Γαλλίας διέρχεται μία περίοδο εξασθένησης και αποδυνάμωσης, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι άκρως δυσμενείς. Παράλληλα, ο Αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως εξαιτίας των διάχυτων κινδύνων που συνδέονται με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάκαμψη της Γαλλικής οικονομίας είναι αρκετά εύθραυστη. Όσον αφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία, η S&P εκτιμά πως το έλλειμμα για την περίοδο 2014-2017 θα διαμορφωθεί στο -4,1%. Παράλληλα, η μέση ανάπτυξη για την ίδια περίοδο θα περιοριστεί στο +1,3%. Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, αυτό θα εκτιναχθεί στο 98% έως το 2017.

Να θυμίσω επίσης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει τη Γαλλία και την Ιταλία να αναθεωρήσουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους, υπογραμμίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση δεν θα εγκριθούν. Όλα αυτά στη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Φανταστείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα και πόσο αυτόνομα θα βαδίσει όπως ισχυρίζεται ο αφερέγγυος πρωθυπουργός!

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να δώσει και πάλι χρόνο στη Γαλλία, έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Michel Sapin, πως η χώρα δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% παρά μόνο μετά το 2017. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, η πιθανή απόρριψη των προϋπολογισμών της Γαλλίας και της Ιταλίας ισοδυναμεί με ένα δυνατό «χαστούκι» τόσο στον François Hollande, ο οποίος έχει αποτύχει να επιδείξει τη βούληση για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όσο και στον Matteo Renzi, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί από τα συμφέροντα των Ιταλικών συνδικάτων και αδυνατεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στην πιθανότητα να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Γαλλία να μειώσει το έλλειμμά της και στην Ιταλία το δημόσιο χρέος της προέρχονται από τα κράτη-μέλη που έχουν εφαρμόσει προγράμματα λιτότητας, καθώς θεωρούν άδικο να δοθεί χρόνος σε αυτές τις δύο χώρες, οι οποίες όχι απλώς δεν εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας, αλλά, αντίθετα, αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες τους. Οι πληροφορίες που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι η Γαλλία και η Ιταλία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να αλλάξουν το προσχέδιο των προϋπολογισμών τους χωρίς αυτό να λάβει μεγάλη δημοσιότητα, για την αποφυγή του πολιτικού κόστους, την ώρα που η Γερμανία εμφανίζεται όλο και περισσότερο διατεθειμένη να συμφωνήσει στην εκταμίευση περισσότερων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις χώρες οι οποίες εφαρμόζουν χωρίς καθυστέρηση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η εκτίμησή μου είναι πως πρόκειται για Γερμανικά παιχνίδια που έχουν μοναδικό σκοπό την πλήρη επικράτηση στην Ευρώπη. Οι εγκρίσεις των προϋπολογισμών των κρατών-μελών από την Ε.Ε., για τις οποίες σας μιλούσα καιρό τώρα, είναι ότι πιο φασιστικό και παράλογο έχει θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα. Απορώ και προβληματίζομαι με τη στάση των ευρωσκεπτικιστών που δεν έχουν ήδη εξεγερθεί εναντίον αυτής της απόφασης. Οι μνήμες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι ακόμα νωπές, αλλά οι Γερμανοί ... ήρθαν ξανά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου