Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προκαλούν τη Ρωσία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/10/2014

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προκαλούν τη Ρωσία

Οι Αμερικανοί δεν λένε να σταματήσουν τις προκλήσεις σε βάρος της Ρωσίας. Την ώρα που ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Vladimirovich Putin, βρισκόταν στη διεθνή διάσκεψη Ευρώπης-Ασίας στο Μιλάνο και διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του και Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις κυρώσεις των Δυτικών, το φυσικό αέριο και το μέλλον της Ουκρανίας, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της Ρωσίας, από Baa1 σε Baa2, λόγω των οικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων των Δυτικών σε βάρος της Μόσχας. Ταυτόχρονα η προοπτική παραμένει αρνητική, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει μια μελλοντική νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας σε Ba που σημαίνει ότι τα Ρωσικά χρεόγραφα θεωρούνται κερδοσκοπικά και φέρουν σημαντικό κίνδυνο.

Ο Moody’s που είχε υποβαθμίσει σε Baa1 τη Ρωσική οικονομία στις 27 Ιουνίου, παραθέτει στο σκεπτικό της απόφασης την μέτρια ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση, σε συνδυασμό με την επέκταση της Ουκρανικής κρίσης και των διεθνών κυρώσεων. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει επίσης τη σταδιακή αλλά σταθερή διάβρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, λόγω της φυγής κεφαλαίων και της μειωμένης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τους Ρώσους δανειολήπτες.
«Ακόμη και πριν από την κρίση στην Ουκρανία, ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης στη Ρωσία μειώθηκε κυρίως λόγω των ελλείψεων σε υποδομές την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων καθώς και την ισχυρή εξάρτηση από την ενέργεια», ανέφερε ο διεθνής οίκος. «Η ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει ήδη αρχίσει να επιδεινώνει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών προς τη χώρα. Η εγχώρια ζήτηση κατέρρευσε στο δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων και των επενδύσεων» σημειώνει επίσης ο Moody’s.

Την ώρα που συνέβαιναν αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος καλούσε τους Ευρωπαίους να στηρίξουν οικονομικά την Ουκρανία ώστε να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις Ρωσικού φυσικού αερίου που είχαν διακοπεί από το καλοκαίρι λόγω των απλήρωτων χρεών που έχει συσσωρεύσει το Κίεβο. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να στηρίξουν την Ουκρανία και να την βοηθήσουν να λύσει αυτό το πρόβλημα του χρέους απέναντι στη Ρωσία», είπε ο Putin μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Petro Oleksiyovych Poroshenko στο Μιλάνο.
«Υπάρχουν ορισμένα εργαλεία, όπως οι ενδιάμεσες πιστώσεις ή οι εγγυήσεις μιας τράπεζας κύρους» συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε πρόοδος στις συνομιλίες που είχε με τον Poroshenko. «Συμφωνήσαμε για τους όρους επανάληψης των παραδόσεων φυσικού αερίου, τουλάχιστον για τη χειμερινή περίοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ο Putin είπε ότι η χώρα του συμφώνησε με τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτηρούν την εκεχειρία, κυρίως στα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα.

«Συμφωνήσαμε να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μια σύγχρονη μέθοδος που επιτρέπει τον καθορισμό των ζωνών όπου σημειώνονται πλήγματα. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν την πρόθεση να συνεργαστούν στο σχέδιο αυτό όπου και η Ρωσία θα συμμετάσχει επίσης», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Vladimir Vladimirovich Putin είπε ακόμη ότι η τρέχουσα χαμηλή τιμή του πετρελαίου στις αγορές δεν αποτελεί τραγωδία για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του ενεργειακού τομέα, και εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει μια διόρθωση προς τα επάνω. Πρόσθεσε πάντως ότι η τιμή των 80 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου δεν είναι επικερδής για τους παραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου