Ο ακήρυχτος πόλεμος στη Γαλλία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/10/2014

Ο ακήρυχτος πόλεμος στη Γαλλία

Πριν περίπου είκοσι μέρες είχα φέρει στη δημοσιότητα ένα άρθρο της οικονομικής εφημερίδας L' Echo που αφορούσε στα κεφάλαια των Γάλλων επιχειρηματιών που αποσύρονται από την Γαλλία και τοποθετούνται στο Βέλγιο. Σήμερα (3/10) έρχεται ένα δημοσίευμα των "Times" της Βρετανίας που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο πως αφορά στις δηλώσεις διακεκριμένου Βρετανού στελέχους της John Lewis, του Andy Street, και είναι και πάλι σχετικό με την οικονομική κατάσταση στη Γαλλία.

«Αποσύρετε τις επενδύσεις σας από τη Γαλλία» λέει ο επικεφαλής της John Lewis ασκώντας έντονη κριτική στη Γαλλία, που βρίσκεται σε «απελπιστική κατάσταση».
«Ουδέποτε βρέθηκα σε μια χώρα όπου να επικρατεί μεγαλύτερη αμηχανία [...] Τίποτε δεν λειτουργεί και ακόμη χειρότερα ουδείς ενδιαφέρεται γι’ αυτό». Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα (3/10) ο διαχειριστικός διευθυντής της John Lewis, Andy Street, απευθυνόμενος στο Λονδίνο σε πλήθος επιχειρηματιών στα πλαίσια εκδήλωσης για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της επιτυχημένης Βρετανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων αναφερόταν στη Γαλλία, από την οποία επέστρεφε με μεγάλη καθυστέρηση μέσω τρένου.
Σύμφωνα με τον Street, η Γαλλία βρίσκεται σε τόσο απελπιστική κατάσταση που τίποτε δεν λειτουργεί και οι επενδυτές πρέπει να αποσύρουν γρήγορα από εκεί τα χρήματά τους.

Εκπρόσωπος της John Lewis, η οποία παρόλα αυτά ετοιμάζεται να λανσάρει την Γαλλική έκδοση του ιστότοπου των πωλήσεών της, επιβεβαίωσε ότι τα σχόλια που αποδίδονται στον Street μεταφέρθηκαν με ακρίβεια. Δήλωσε όμως πως τα είπε «σε τόνο αστεϊσμού» και πως «δεν έπρεπε να τα πάρουν στα σοβαρά».

Ο Street, ο οποίος εργάζεται επί τρεις δεκαετίες στην John Lewis αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ως αρτηριοσκληρωτική και συνέκρινε αρνητικά το Παρίσι με το Λονδίνο.
«Παίρνεις το Eurostar από ένα μέρος που μπορώ μόνο να περιγράψω σαν τον βόθρο της Ευρώπης, τον Gare du Nord, και βγαίνεις σ’ ένα σύγχρονο, στραμμένο προς το μέλλον σταθμό», εννοώντας τον St Pancras στο Λονδίνο.

Ο Street πρόσθεσε πως το βραβείο που απονεμήθηκε στην John Lewis αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Λιανικού Εμπορίου, «είναι φτιαγμένο από πλαστικό και είναι ειλικρινά αηδιαστικό».
«Αν χρειαζόμουν και κάποια περαιτέρω ένδειξη ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, ιδού. Κάθε φορά που την βλέπω, σκέπτομαι, Θεέ βοήθα την Γαλλία», φέρεται να δήλωσε, προσθέτοντας: «Αν έχετε επενδύσεις σε Γαλλικές επιχειρήσεις, αποσύρετέ τις γρήγορα».

Το δημοσίευμα του James Hurley αναρτήθηκε στις 11:05 το πρωί σήμερα (3/10), για να επακολουθήσει δεύτερο δημοσίευμα, πάλι στους "Times", από τον James Hurley και πάλι, στις 14:21 (περίπου 3,5 ώρες μετά το αρχικό δημοσίευμα) και στο οποίο φέρεται ο Street να ζήτησε συγνώμη για τις δηλώσεις του ως προς τη Γαλλία. 

Προσωπικά δεν έχω την αφέλεια να πιστεύω πως πρόκειται για λάθος ή για κίνηση την οποία μετάνιωσε ο Βρετανός επιχειρηματίας. Το σίγουρο είναι πως ο πόλεμος έχει αλλάξει μορφή. Δεν διεξάγεται πλέον στα πεδία των μαχών με όπλα. Η μάχη είναι αυτή των εντυπώσεων και της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης μέσα από την "ενημέρωση". Τα όπλα έχουν αντικατασταθεί από τα προπαγανδιστικά και εν πολλοίς κατασκευασμένα δημοσιεύματα. Μένει να φανεί ο απώτερος σκοπός της επίθεσης στη Γαλλία. Σενάρια υπάρχουν πολλά, αναζητείται, όμως, το πραγματικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου