Ο ψεύτης βοσκός κι ο αφερέγγυος πρωθυπουργός - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/10/2014

Ο ψεύτης βοσκός κι ο αφερέγγυος πρωθυπουργός

Οι διαψεύσεις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού έχουν καταντήσει τόσο συχνές, που σύντομα το παραμύθι του ψεύτη βοσκού θα μετονομαστεί στο παραμύθι του αφερέγγυου πρωθυπουργού. Εκτός από τις χτεσινές δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ, ήρθε σήμερα και ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Poul M. Thomsen να διαψεύσει για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση και τον πρόεδρό της: «Tα καλά νέα είναι πως η Ελλάδα ανακτά σταδιακά την πρόσβασή της στις αγορές, ωστόσο παραμένουν κάποιες επισφάλειες που σχετίζονται με την πρόσφατη αύξηση των spreads. Aκόμη η κατάσταση είναι εύθραυστη σ’ αυτόν τον τομέα».

Ο πρώην εκπρόσωπος της τρόικα στη χώρα μας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, λέγοντας πως «αναμφισβήτητα η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα», σε σχέση με εκείνες στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η αλήθεια είναι πως πολιτικούς σαν τους δικούς μας δύσκολα βρίσκει κανείς στην ευρωζώνη.

Επίσης ανέφερε ότι εξαιτίας των «πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών, η Ελλάδα ξεκίνησε από πιο δυσχερή θέση και αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες». Όσον αφορά τα όσα ανέφερε χθες η Christine Madeleine Odette Lagarde, ο Thomsen δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω τοποθετήσεις, επισημαίνοντας πως: «Κατά την άποψή μας, είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση με το ΔΝΤ. Όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. Αλλά, στο παρόν στάδιο, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε συγκεκριμένη βάση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Thomsen ανέφερε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για "ακύρωση" της δανειακής στήριξης», συμπληρώνοντας ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση και συζητούνται οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε μελλοντικό στάδιο». Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για αποχώρηση από το ΔΝΤ είναι μόνο για εγχώρια λαϊκή κατανάλωση.

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Thomsen είπε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή έχει προχωρήσει σημαντικά και ότι θα πρέπει στην παρούσα φάση να αφεθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές να λειτουργήσουν». Προσέθεσε δε ότι «η έμφαση πρέπει να επικεντρωθεί στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Thomsen μίλησε επίσης για τις οικονομικές εξελίξεις και το ρόλο του Ταμείου σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και για τα προγράμματα στην Ουκρανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου