Putin: Να μας διδάσκει το παρελθόν - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/08/2014

Putin: Να μας διδάσκει το παρελθόν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και στους επισκέπτες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Ο Μεγάλος Πόλεμος: Μαθήματα Ιστορίας», η φετινή διεξαγωγή του οποίου συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο από την έναρξη του A' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος (28 Ιουλίου 1914 - 11 Νοεμβρίου 1918) ήταν μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οδήγησε στην κατάρρευση της Ρωσίας, της Αυστρο-Ουγγαρίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Γερμανίας.

«Ενθυμούμενοι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και διδασκόμενοι από τις τραγωδίες του παρελθόντος μπορούμε να προωθήσουμε την ιδέα της ανθρωπιστικής συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε με νόημα ο Ρώσος Πρόεδρος σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου στο Κρεμλίνο και το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Η δήλωση αυτή αποτελεί, κατά την προσωπική μου άποψη, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αναφορικά με τη στάση τους στην κρίση στην Ουκρανία και την προκλητική τους στάση απέναντι στη Ρωσία. Ο Ρώσος Πρόεδρος παραλλήλισε την τότε κατάσταση με τη σημερινή τονίζοντας πως: «Πρέπει να θυμόμαστε την τραγωδία και να παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν. Είναι αναγκαίο να κάνουμε μια αντικειμενική εκτίμηση των γεγονότων εκείνων των χρόνων και να εμποδίσουμε τη διαστρέβλωσή τους. Είμαι σίγουρος ότι οι εργασίες του φετινού συνεδρίου μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού και να συνδράμουν στην ανάπτυξη κοινής Ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής συνεργασίας» και πρόσθεσε: «Η Ρωσία θα τιμά πάντα τη μνήμη των στρατιωτών και των αξιωματικών που πολέμησαν για τα πάτρια εδάφη τους. [...] Από πέρσι έχουμε ορίσει την 1η Αυγούστου ως Ημέρα Μνήμης των Ρώσων στρατιωτών που έπεσαν στις μάχες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης τιμώντας τις νίκες του στρατού και τον ηρωικό ρόλο των συμπατριωτών μας, που αγωνίστηκαν στην πρώτη γραμμή και στο εσωτερικό μέτωπο, εκτελώντας το καθήκον τους».

Η αφορμή του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η δολοφονία του Αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας, Δούκισσας του Hohenberg, από τον φοιτητή Gavrilo Princip στο Σεράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας. Ο Princip ήταν μέλος της Mlada Bosna (Νέα Βοσνία), μιας επαναστατικής κίνησης της οποίας τα μέλη ήταν κυρίως φοιτητές κυρίως Σέρβοι, αλλά και Βόσνιοι και Κροάτες που επεδίωκαν την ένωση των χωρών της περιοχής σε ένα ενιαίο κράτος τη Γιουγκοσλαβία. 
Πάνω από 10 εκατομμύρια στρατιώτες και περίπου 12 εκατομμύρια άμαχοι σκοτώθηκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επειδή είναι δύσκολο να αλλάξουν πολιτική και τακτική οι παρανοϊκοί κυβερνήτες ανά τον κόσμο, εύχομαι ολόψυχα οι δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη να αφυπνίσουν τους πολίτες κάθε γωνιάς αυτού του πλανήτη έτσι ώστε να αντισταθούν στα απάνθρωπα σχέδια των απογόνων αυτών που αιματοκύλισαν και αιματοκυλούν την υφήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου