Πόλεμος ... κυρώσεων - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/08/2014

Πόλεμος ... κυρώσεων

Σε συνάντηση των υπουργών της Ρωσικής κυβέρνησης χθες, Πέμπτη 7 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Dmitry Anatolyevich Medvedev δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας οι πτήσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μια απαγόρευση που θα αναγκάσει τους μεταφορείς να χρησιμοποιούν περισσότερα καύσιμα για να φτάσουν στους προορισμούς τους, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερες διαδρομές πτήσης για την αποφυγή της Ρωσικής επικράτειας. Αυτό θα πλήξει καίρια τις μεγάλες Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες όπως είναι η British Airways, η Lufthansa και η Air France.

Η Μόσχα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αυξήσει τις κυρώσεις της στους τομείς της αεροπορίας, της ναυπηγικής βιομηχανίας και των αυτοκινήτων. Νωρίτερα, η Ρωσική κυβέρνηση κατάρτισε τον κατάλογο των γεωργικών προϊόντων και των πρώτων υλών από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Αυστραλία τα οποία θα απαγορευτούν για ένα χρόνο. Τα στοιχεία της Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., δείχνουν ότι η κίνηση αυτή θα κοστίσει στην Ευρώπη περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια € σε απώλεια εξαγωγών με δεδομένο ότι παρέχει πάνω από το 40% των εισαγωγών τροφίμων της Ρωσίας. Ο αντίστοιχος πίνακας που δημοσιεύει η Wall Street Journal με τα στοιχεία του 2013 βρίσκεται εδώ.

Στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής της ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει € 420 εκατομμύρια αποθεματικό σε μετρητά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των γεωργών. Η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη να προσφέρει και περαιτέρω στήριξη, αν χρειαστεί. «Ελπίζαμε μέχρι την τελευταία ότι οι ξένοι συνάδελφοί μας θα συνειδητοποιούσαν πως οι κυρώσεις είναι ένα αδιέξοδο και ότι κανείς δεν τις χρειάζεται. Όμως δεν το συνειδητοποίησαν αυτό και τα πράγματα γύρισαν με τέτοιο τρόπο που έπρεπε να λάβουμε μέριμνα για αντίποινα» είχε δηλώσει ο Medvedev. Οι Ευρωπαίοι όχι απλά δεν συνειδητοποίησαν την πραγματικότητα αλλά συνεχίζουν να παίζουν με τη φωτιά. Αλλιώς δεν εξηγείται η άστοχη δήλωση του Φινλανδού υπουργού των Εξωτερικών, Erkki Sakari Tuomioja, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε πως η Ε.Ε. θα άρει τις κυρώσεις αν η Ρωσία αποχωρήσει από την Κριμαία! Δεν έχει τέλος ο παραλογισμός των Ευρωπαίων!

Μία ακόμα τρανή απόδειξη της παράνοιας που ζούμε το τελευταίο διάστημα, είναι ο ανεκδιήγητος επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουκρανία την Πέμπτη (7/8), "προέτρεψε" τη Ρωσία να «κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού» του πολέμου αποσύροντας τα στρατεύματά της πίσω από τα Ουκρανικά σύνορα. Ο Rasmussen, επίσης, κάλεσε τη Μόσχα να «μην χρησιμοποιήσει τη διατήρηση της ειρήνης ως δικαιολογία για να κάνει πόλεμο».

Θυμάστε την σοφή παροιμία που μας λέει πως: «τα μάτια του γουρουνιού, τα βλέπουν όλα γουρουνίσια»; Εδώ έχει την απόλυτη εφαρμογή της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου