Σε πανικό (και πάλι) η Ε.Ε. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/08/2014

Σε πανικό (και πάλι) η Ε.Ε.

Η "κραταιά" και υπερόπτης Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πανικό για ακόμα μια φορά. Αντιμέτωπη με την αποφασιστική κίνηση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Vladimirovich Putin που θέσπισε την απαγόρευση για ένα χρόνο στις εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τροφίμων από χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δείχνει να μη μπορεί να χειριστεί την κατάσταση αντιδρώντας σπασμωδικά και αποσπασματικά, χωρίς σχέδιο ή συνολική πολιτική.

Σύμφωνα με την "Russia Beyond the Headlines" o Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev είπε ότι υπόγραψε ψήφισμα της κυβέρνησης που θεσπίσει embargo σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων που προέρχονται από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία για την περίοδο ενός έτους. «Για την εκπλήρωση του προεδρικού διατάγματος, έχω υπογράψει εντολή της κυβέρνησης: Η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις παραδόσεις των προϊόντων βοείου κρέατος, χοιρινού κρέατος, φρούτων και λαχανικών, πουλερικών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων», δήλωσε ο Medvedev στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7 Αυγούστου. «Ελπίζαμε μέχρι την τελευταία ότι οι ξένοι συνάδελφοί μας θα συνειδητοποιούσαν πως οι κυρώσεις είναι ένα αδιέξοδο και ότι κανείς δεν τις χρειάζεται. Όμως δεν το συνειδητοποίησαν αυτό και τα πράγματα γύρισαν με τέτοιο τρόπο που έπρεπε να λάβουμε μέριμνα για αντίποινα», σημείωσε ο Medvedev. Οι κυρώσεις επιβάλλονται για ένα χρόνο, αλλά «Αν οι εταίροι μας δείξουν μια εποικοδομητική προσέγγιση», η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επανεξετάσει την διάρκεια του embargo ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Για την Ε.Ε. η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά όσον αφορά στα φρούτα και στα λαχανικά, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες η δεύτερη. Ως εκ τούτου, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους γεωργικούς τομείς των ΗΠΑ και της ΕΕ, γράφει η εφημερίδα Financial Times. Ο δικτυακός τόπος της Ρωσικής κυβέρνησης περιέχει τον ακόλουθο κατάλογο των τροφίμων που πλήττονται από τις κυρώσεις εισαγωγής:
  • Βόειο κρέας, μοσχάρι, αρνί και πρόβειο κρέας: νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένα
  • Χοιρινά: νωπά, διατηρημένα σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένα
  • Πουλερικά και τα βρώσιμα εντόσθια
  • Παστό κρέας: σε άλμη, αποξηραμένο ή καπνιστό
  • Ψάρια και μαλακόστρακα, μαλάκια και άλλα ασπόνδυλα υδρόβια
  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,
  • Λαχανικά, εδώδιμες ρίζες και κόνδυλοι
  • Φρούτα και καρποί
  • Λουκάνικα και παρόμοια προϊόντα που κατασκευάζονται από κρέας, εντόσθια ή αίμα καθώς και προϊόντα διατροφής που έχουν ως βάση αυτά
  • Τυποποιημένα τρόφιμα με βάση φυτικά λίπη, όπως τυρί και πηγμένο γάλα για τυρί
  • Τρόφιμα με περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα με βάση τα φυτικά λίπη.
Το γελοίο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πως έχει το θράσος αλλά και την πολιτική αφέλεια, για να μη πω βλακεία, να απειλεί πως θα καταφύγει στον W.T.O. (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου). Δεν φτάνει που χωρίς αποδείξεις προχώρησε σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, υποκύπτοντας στις προσταγές και τη βούληση των ΗΠΑ, απειλεί με μία προσφυγή με σκοπό τη δικαίωση σε ένα θέμα στο οποίο είναι πρώτα αυτή ένοχη!

Φαίνεται καθαρά ο πανικός που επικρατεί στις τάξεις της Ε.Ε. Πρώτα η επιβεβλημένη από τις ΗΠΑ τραγική απόφαση των κυρώσεων, κατόπιν οι εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους της και τώρα η παραφροσύνη της απειλής μιας προσφυγής που θυμίζει εικόνα από τα παιδικά μας χρόνια: Θυμάστε κάτι τύπους που έκαναν τους ζόρικους στα μικρότερα παιδιά και μόλις κάποιος συνομήλικος τους έβαζε στη θέση τους λίγο πιο έντονα από όσο άντεχαν αμέσως έτρεχαν κλαίγοντας να βρουν το δίκιο τους στους καθηγητές; Αυτή είναι η Ε.Ε.! Μαθημένη από τις υπόδουλες Ουκρανία και Ελλάδα νόμισε πως και με τη Ρωσία θα μπορούσε "αναίμακτα" να παίξει τα ίδια παιχνίδια. Μόλις συνειδητοποίησε πως εκεί δεν έχουν ισχύ αυτά τα καμώματα, έφυγε κλαίγοντας για τον W.T.O. Συγχωρέστε μου την κακόηχη έκφραση, αλλά δεν βρίσκω καλύτερη να περιγράψω την Ε.Ε.: "Τζάμπα μάγκας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου