ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Κατηγορώντας αυτούς που προδώσαμε... - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/07/2014

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: Κατηγορώντας αυτούς που προδώσαμε...

Μετά την αποκάλυψη της Κύπριας ευρωβουλευτού αλλά και τις εξηγήσεις που δικαίως απαίτησε από την Ελληνική πλευρά, ήρθαν δύο απαράδεκτες ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης και του αντιπροέδρου της που, δυστυχώς, είναι και υπουργός των Εξωτερικών. Αντί να ζητήσει συγνώμη και να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στην ευρωβουλευτή του ΔΗ.ΣΥ., προέβη σε διάβημα(!) προς το υπουργείο των Εξωτερικών της Κύπρου (!), μια κίνηση στην οποία δεν έχει προβεί ούτε μία φορά προς την Τουρκία με αφορμή τις συνεχόμενες Τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Πατρίδος μας.

Επιπρόσθετα ήταν αρκετά προκλητικός στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Τουρκική εφημερίδα Hurriyet και την οποία ξεκινάει με την φράση: «Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο momentum, προκειμένου να ξεπεραστούν τα χρόνια ζητήματα της διμερούς προστριβής». Αλήθεια ποιο είναι αυτό το momentum; Μήπως Να προβούμε σε από κοινού με τους Τούρκους διαβήματα εις βάρος της Κύπρου; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνέχισε λέγοντας: «Σε μία περίοδο αβεβαιότητας και περιφερειακής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελληνοτουρκική συνεργασία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που πρέπει να διαφυλαχθεί, διότι είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας για ολόκληρη την περιοχή» και ξύπνησε, σε μένα τουλάχιστον, μνήμες τρόμου και εθνικής μειοδοσίας με ενέργειες όπως αυτή προ μηνών που αφορούσε στην Ελληνική ΑΟΖ και τη νήσο Στρογγύλη. Πρωταγωνιστής και τότε, αν θυμάστε, ήταν ο ίδιος ο υπουργός και αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης.

«Θεωρώ ότι είναι θετικό το ότι έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που ακόμα κι αν διαφωνούμε, μπορούμε να συζητήσουμε θέματα με πολιτισμένο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, ενώ θα ψάχνουμε παράλληλα τρόπους να αναβαθμίσουμε τη διμερή μας συνεργασία σε όλους τους τομείς -κυρίως στην ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Αυτό ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Αυτή είναι η τοποθέτησή του για την Τουρκία με την οποία είναι διατεθειμένος να βρει λύση σε ότι μας χωρίζει(!) τη στιγμή που ξέρουμε όλα είναι παράλογες απαιτήσεις της γειτονικής μας χώρας! Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο οφείλουμε να υποχωρήσουμε απέναντι στους Τούρκους! Απεναντίας! Αυτοί έχουν υποχρέωση να αλλάξουν τακτική! Δεν μπορούμε να μασάμε τα λόγια μας με αυτούς που αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία και ταυτόχρονα να κατηγορούμε τα αδέλφια μας στην Κύπρο όταν μας ζητούν εξηγήσεις για την λανθασμένη μας (επιεικώς) στάση!

Ιδιαίτερο ζήλο επέδειξε ο Έλληνας υπουργός στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. σε βαθμό που να προβληματίζει έντονα: «Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε., να συνεχίσει το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εντείνει τις προσπάθειές της να εναρμονιστεί την εξωτερική της πολιτική με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε.».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως: «Πάγια θέση μας είναι ότι μια συμφωνημένη, ολοκληρωμένη, βιώσιμη, λειτουργική και δίκαια λύση μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Στην παρούσα φάση, περιμένουμε την ανταλλαγή προτάσεων και από τις δύο πλευρές για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στις συνομιλίες, όπως έχει συμφωνηθεί. Θεωρούμε επίσης πως θα ήταν θετικό αν υπήρχε ευνοϊκή ανταπόκριση από την Τουρκοκυπριακή και την Τουρκική πλευρά στις πολύ εποικοδομητικές προτάσεις που έγιναν από τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη για την υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με επίκεντρο το άνοιγμα της Αμμόχωστου.
Προφανώς, η εφαρμογή του επί μακρόν αναμενόμενου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία της Άγκυρας και η ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσουν σημαντικό momentum για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει συστηματικά και ειλικρινά αυτή την προοπτική αρκεί η Τουρκία να ικανοποιεί τις ενταξιακές της υποχρεώσεις.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, την έμπρακτη συμμόρφωση προς την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών ελευθεριών αλλά και τον δικαιωμάτων των μειονοτήτων, είναι προϋποθέσεις για την ένταξη κάθε υποψήφιας χώρας προϋποθέσεις που όλα τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει». Αυτές ήταν οι διφορούμενες, ασαφείς και "περίεργες" θέσεις του σε ότι αφορά στο Κυπριακό και κατέληξε με μία ακόμα πιο περίεργη θέση: «Συνεπώς, η λύση στο Κυπριακό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την Ε.Ε. στο σύνολό της. Οι εκκλήσεις της Ε.Ε. για την εκπλήρωση αυτών των όρων και προϋποθέσεων θα πρέπει να εκληφθεί ως μια ευκαιρία για την προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και για την έμπρακτη εκδήλωση των σχέσεων καλής γειτονίας» και καταλήγει τη συνέντευξή του λέγοντας: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου -ιδιαίτερα για το Δίκαιο της Θάλασσας- και η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., θα μπορούσε να αλλάξει πραγματικά την περιφερειακή κατάσταση, καθιστώντας την Ανατολική Μεσόγειο ως πόλο περιφερειακής σταθερότητας που θα μπορούσε να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, και θα συμβάλει στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας». ΟΧΙ κύριε υπουργέ! Δεν θα καθορίσει ο Ο.Η.Ε. το πως θα λυθεί το Κυπριακό αλλά η Κύπρος και μόνο η Κύπρος! Δυστυχώς, ακόμα και η Ελλάδα, λόγω του πολιτικού καθεστώτος στο οποίο βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια, δεν συγκαταλέγεται στους υπερμάχους της ορθής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε σκύψει το κεφάλι στις ξένες προσταγές και εγκαταλείψαμε την μαρτυρική Κύπρο στον μοναχικό της δρόμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου