Το Δ.Ν.Τ. προτείνει, η ευρωζώνη υλοποιεί, οι λαοί στενάζουν! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/07/2014

Το Δ.Ν.Τ. προτείνει, η ευρωζώνη υλοποιεί, οι λαοί στενάζουν!

Νέος κύκλος πειραματισμών φαίνεται πως θα αρχίσει εντός της ζώνης του ευρώ με αφορμή αυτή τη φορά τις εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Δ.Ν.Τ. αξιολογώντας σε έκθεσή του την οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην ευρωζώνη, επαναλαμβάνει την εισήγησή του προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) για «ποσοτική χαλάρωση», ενώ ταυτόχρονα τονίζει την αναγκαιότητα να υλοποιηθούν «περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για να προχωρήσει η ανάπτυξη και να ενισχυθεί ο επενδυτικός τομέας. Το Δ.Ν.Τ. υποστηρίζεται ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης «είναι αδύναμη και άνιση», οι χρηματοπιστωτικές αγορές της είναι «υπερβολικά κατακερματισμένες» ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί για τους «κινδύνους του αποπληθωρισμού».

Στην έκθεση είναι σαφής η προτροπή προς τα μέλη της ευρωζώνης να προχωρήσουν στην «αποκατάσταση των ισολογισμών» των τραπεζών αλλά και την τραπεζική ένωση, όπως επίσης και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, υπογραμμίζοντας πως «η ECB θα πρέπει να είναι έτοιμη για ποσοτική χαλάρωση αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα». Το Δ.Ν.Τ. καταγράφει τις «παρατεταμένες συνέπειες» της κρίσης όπως η υψηλή ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, και επισημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα προ της ύφεσης, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι «άνισα κατανεμημένη» μεταξύ των χωρών: «Κίνδυνοι για την ανάπτυξη εξακολουθούν να γέρνουν προς την αρνητική πλευρά», σημειώνεται στην έκθεση και προστίθεται ότι «περαιτέρω αρνητικές κρίσεις, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία της αγοράς, να σταματήσουν την ανάκαμψη και να σπρώξουν την οικονομία σε χαμηλότερο πληθωρισμό». Το Δ.Ν.Τ. επισημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί ελάχιστα το 2015 σε 1,5% από 1,1% το 2014. Επίσης προβλέπει πληθωρισμό της τάξης του 0,7% για φέτος και στο 1,2% για το 2015.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του Δ.Ν.Τ. Reza Moghadam και ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος Ranjit Teja, αναφέρθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση της ευρωζώνης δίνοντας έμφαση στους κινδύνους που πηγάζουν από την πιθανότητα χαμηλού πληθωρισμού. Τέλος επεσήμαναν ότι στην τελευταία έκθεση του Δ.Ν.Τ. για την ευρωζώνη παρότι υπήρχε «θετική αποτίμηση» των ενεργειών της ECB, παράλληλα υπήρχε και η προειδοποίηση ότι αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε «πολύ χαμηλά επίπεδα», η ECB θα πρέπει να μελετήσει την «επέκταση του ισολογισμού» της. Οι ιθύνοντες του Δ.Ν.Τ. υποστηρίζουν πως η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων στη ευρωζώνη και να στηρίξει τον τραπεζικό δανεισμό καταλήγοντας στην διαπίστωση πως «μεγάλες κεντρικές τράπεζες, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, επέλεξαν την ποσοτική χαλάρωση», προβάλλοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Ιαπωνίας.

Εν ολίγοις, και για να συνοψίσω την έκθεση, οι πειραματισμοί εντός της ζώνης του ευρώ δεν έχουν τέλος. Νέες κινήσεις, νέες προσπάθειες, νέες συστάσεις στηριγμένες σε παλιές συνταγές με σκοπό ανέφικτους στόχους. Δεν μπορεί στο σημείο που έχουμε φτάσει να επιτευχθεί δημοσιονομική σύγκλιση μόνο και μόνο με πειράματα ή αλχημείες μέσα από τις κεντρικές τράπεζες. Δεν είναι δυνατόν μετά από τόσο μεγάλη και παρατεταμένη περίοδο ύφεσης της οικονομίας να ψάχνει κανείς τη λύση στο αποτυχημένο τραπεζικό σύστημα που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη. Δεν είμαι οικονομολόγος αλλά η λογική μου δεν μου επιτρέπει να δεχτώ τέτοιου είδους ακροβατικά ως λύσεις. Άλλωστε, το Δ.Ν.Τ. θα πρέπει λίγο να εξετάσει πιο προσεκτικά τις μελέτες και τις προτάσεις που δημοσιοποιεί και συστήνει σε κράτη και οργανισμούς με δεδομένο το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι περιπτώσεις στις οποίες αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη λόγω των λανθασμένων εκτιμήσεων ή των άκαρπων και άστοχων προτροπών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου